Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
12 лютого 2015 року 17:40

Раціональне харчування — один з найважливіших чинників, які забезпечують гармонійний розвиток та здоров’я дитини

        У заступника міського голови з питань діяльності виконкому міської ради Ігоря Шикеринця проведено нараду щодо забезпечення якісного харчування дітей у дошкільних навчальних закладах міста, участь в якій взяли методист відділу освіти Людмила Зібницька, головний спеціаліст Лубенського міжрайонного управління головного управління Держсанепідслужби у Полтавській області Роман Солдатенко та завідуючі, медичні сестри, завгоспи ДНЗ.

        Учасниками наради відзначено, що харчування в дошкільних навчальних закладах міста здійснюється на належному рівні.

        Оскільки організація харчування в умовах ДНЗ вимагає підвищеної відповідальності та неухильного виконання всіх норм і правил,  це питання перебуває  на постійному контролі міської ради. Систематично  проводиться оперативний контроль з боку відділу фінансів та обліку виконкому міської ради та інших служб району.

         З метою попередження харчових токсикоінфекцій, гострих кишкових захворювань працівники дошкільних закладів, які пов’язані з організацією харчування, суворо дотримуються  всіх гігієнічних вимог щодо технології кулінарної обробки різноманітних харчових продуктів, забезпечують  правильність їх зберігання та строків реалізації, а також санітарно-гігієнічних нормативів у приготуванні їжі.

        Завідуючі ДНЗ відзначили, що харчування дітей в міських дитсадках якісне і різноманітне, містить всі необхідні речовини – білки, жири, вуглеводи, мінерали та вітаміни – у таких кількостях і у такому співвідношенні, що відповідає фізіологічним потребам малюків з урахуванням статі та  стану здоров’я. Різноманітність у харчуванні досягається не лише за рахунок асортименту продуктів, але й страв, що готуються з них. При складанні меню обов’язково дотримуються вимоги щодо правильного поєднання різних страв. Так, якщо перша страва – борщ або овочевий суп, то до другої страви подають гарнір із круп, макаронних виробів, комбінованих з овочами, а якщо перша страва – суп із крупою чи вермишеллю, то до другої – готують овочевий гарнір. У раціоні харчування дітей є і м’ясо, і риба, молочна продукція, овочі та фрукти. Варто зазначити, що хліб і молокопродукти завозяться в дитсадки щоденно, м’ясо - двічі на тиждень, овочі, фрукти та інші продукти систематично відповідно до поданих завгоспами заявок.  Щодня складаються меню-розклади на наступний день та розміщуються в інформаційних куточках групи, тому кожен з батьків має можливість ознайомитись чим харчується його дитина в дитячому закладі. Крім того, для забезпечення дітей повноцінним харчуванням у дошкільних навчальних закладах складається меню на 2 періоди року: літньо-осінній і зимово-весняний. З примірним двотижневим меню на зимово - весняний період, погодженим Лубенським міжрайонним управлінням головного управління Держсанепідслужби в Полтавській області, можна ознайомитися на веб-сторінці ДНЗ „Берізка“ у розділі ХАРЧУВАННЯ ДОШКІЛЬНЯТ, перейшовши за посиланням http://berizka3.klasna.com/uk/site/kharchuvannya-doshkilnyat.html

        Відповідно до рішення  сорок першої сесії Пирятинської міської ради шостого скликання від 03.12.2014 № 232 розмір вартості харчування дітей на 2015 рік в дошкільних навчальних закладах: „Червона шапочка“, „Берізка“, „Пролісок“, „Ромашка“, „Сонечко“ міста Пирятина та „Калинка“ села Калинів Міст затверджено  в сумі 18,00 грн. на день. З них батьківська плата для міста складає 60% (10,80 грн.), для сільської місцевості - 40% (7,20 грн.)

       Враховуючи складну економічну ситуацію в державі, стрімке підвищення цін на продукти харчування утримувати розмір витрат на харчування на рівні минулого року неможливо. На нараді дано доручення завідуючим дошкільних навчальних закладів провести роботу з батьками стосовно їхнього ставлення до збільшення розміру вартості харчування дитини за один день.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua