Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
4 січня 2017 року 20:36

Антикорупційне законодавство. Готуємося до електронного декларування!

Сьогодні у Центрі громадського діалогу відбулося навчання з питань електронного декларування доходів. У навчальному заході взяли участь працівники та депутати міської ради, керівники комунальних підприємств міста  і загальноосвітніх навчальних закладів Пирятинської міської ради. Яременко Сергій Петрович, експерт з питань антикорупційного законодавства, ознайомив присутніх із ключовими моментами здійснення електронного декларування та акцентував увагу на певних інноваціях, яких не було у „паперових“ деклараціях, а також наголосив на тому, хто ж саме повинен подавати „антикорупційну“ декларацію у 2017 році.

Отже, у 2017 році відповідно до Закону України від 14.10.2014 № 1700-VII „Про запобігання корупції“ електронні декларації подаватимуть: особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (серед них депутати місцевих рад, міські, сільські, селищні голови, посадові особи місцевого самоврядування); особи, які для цілей Закону № 1700, прирівняні до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (серед них – керівники комунальних підприємств, установ та організацій); особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, та особи, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій місцевого самоврядування або прирівняних до них осіб.

Крім того, Сергій Петрович детально ознайомив учасників засідання з формою електронної декларації та порядком її подання. Покроково проаналізували кожен з чотирнадцяти розділів е-декларації. Дав відповіді на численні запитання присутніх стосовно подачі відомостей про членів сім’ї, об’єктів нерухомості, незавершеного будівництва, транспортних засобів, цінних паперів, доходів, подарунків, фінансових зобов’язань та корпоративних прав. Зупинився на відповідальності стосовно неподачі декларації або подачі недостовірної інформації. 

Насамкінець, міський голова Олексій Рябоконь зазначив, що електронне декларування – це нова справа для кожного з присутніх на навчанні і надзвичайно важливо поставитися до цього питання відповідально. Більше того є проблеми у функціонуванні самої електронної системи, а враховуючи, що декларації у другій хвилі подаватимуть близько мільйона осіб, необхідно розпочати найближчим часом оформлення електронних ключів і подачу відомостей. Також Олексій Петрович зазначив, що можливо першими подаватимуть декларації посадові особи міської ради, тому після отримання певного досвіду буде проведено додаткове навчання для декларантів.     

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua