Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
20 травня 2023 року 18:56

Виставка старожитностей у Пирятині

У найтемніші для нашої держави часи віднаходимо світло - плекаємо українське, бережемо й пам'ятаємо.

Протягом 5 годин у Пирятинському культурно-громадському центрі діяла Виставка приватного зібрання старожитностей, одягу, виробів мистецтва та фотографій Полтавського краю ХІХ-ХХ століття музею «Етнографічна збірка «Древо» (с.Козубівка). Нині українці борються не лише за свою землю, а й за свою культуру, все те, що робить нас українцями. Тому ми маємо берегти, передавати дітям те, що носить наш генетичний код нації – мову, вишивку, національний одяг, пісню.

Відвідувачі виставки мали змогу побачити експонати з колекції етнографа, який займається пошуком, реставрацією та збереженням автентичних речей Полтавщини, Едуарда Крутька. Зокрема, традиційний український  жіночий одяг. Едуард відзначив, що одяг кожного регіону Полтавщини мав свої особливості. Найбільше їх можна помітити на керсетках. Представлені керсети з Хорольського району, оскільки дослідник родом звідти. Також були виставлені старовинні фотографії. Це документальне свідчення того, як наші пращури одягалися.

«За радянських часів нам нав’язували думки, що українська культура слабка, сільська, примітивна і немає ніякої цінності. Але насправді, коли ми подивимось на одяг, на орнамент вишивок, на рушники, то розуміємо, наскільки наша культура багата та мистецька. Для виготовлення однієї сорочки інколи йшло більше року, бо це цілий процес, де кожна деталь має значення» - розповідав Едуард Крутько.

Окремо можна відзначити рушники. Майже на кожному із представлених є своє фраза: жартівлива, журлива, філософська. Жінки не просто вишивали, а закладали у виріб сенс буття. Представлені на виставці були й пирятинські експонати, які передали діти Пирятинського ліцею.

«Хочу подякувати пирятинському відділу культури за те, що ви тут утверджуєте Україну. Якщо ми знаємо, якого ми роду, якщо ми маємо свою віру, культуру, мову – ми є нація і ця нація нескорена», - скзала у своєму виступі гостя заходу, депутатка Полтавської обласної ради Яніна Барибіна.

Поринути в прадавні часи допомогли автентичні українські пісні народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Древо» із Крячківки. Багатоголосся колективу не залишило байдужим нікого із присутніх: одні все знімали, інші – підспівували. Глядачі ще довго не відпускали артистів, просили виконати знову вже давно знайомі твори.

Заступник міського голови Тамара Коваленко подякувала усім, хто відтворює та береже українське. Ми сильна та вільна нація, яка ніколи не скориться.

Виставку відвідало багато гостей, зокрема - український гурт «ЩукаРиба» та українська майстриня з вишивки, стилістка, дизайнерка Олена Дідик.

Організував захід відділ культури, туризму та охорони культурної спадщини виконкому Пирятинської міської ради.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua