Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
8 квітня 2023 року 11:00

«Інформаційна війна і Наша Перемога»

Нині наша країна в стані війни і ця війна не лише у місцях бойових дій, а й в інформаційному просторі. Ворог застосовує всі доступні медіа для того, аби дезінформувати наше суспільство, посіяти погляди, які вигідні агресору. Тому кожен з нас має бути медіаграмотним, вміти виявляти інформаційний вплив та протистояти йому.

Щоб обговорити цю важливу тему пирятинці зібралися сьогодні на годину спілкування «Інформаційна війна і Наша Перемога» із відомою землячкою, журналістко, телеведучою, продюсеркою, головою Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольгою Герасим’юк.

«В епоху Інтернету та смартфонів дуже важливо розуміти, де правда, а де - фейк. Адже все це має великий влив на настрої суспільства, на емоції, на життєдіяльність і безпеку країни та окремої громади. Тож щиро вдячний вам за цю розмову із жителями нашої громади», - сказав міський голова Андрій Сімонов.

Крім того, що кожен українець має розуміти, аналізувати та фільтрувати спожиту інформацію, цю сферу має контролювати й держава. 1 квітня вступив у дію новий закон «Про медіа», який регулюватиме та контролюватиме діяльність всіх медіа: телебачення, радіо, друковані та онлайн-видання. Саме через останні найбільше поширюється дезінформації, а впливу на них майже не було. Нині ситуація зміниться. Тепер може бути заборонено діяльність анонімним виданням, тобто тим, де неможливо встановити особу власника, медіа, які будь-яким чином пов’язані із країною-агресором.

«Сьогодні посвідчення журналіста може отримати лише офіційно зареєстроване медіа. Але, якщо медіа не зареєстроване і буде встановлено порушення закону, зокрема, поширення неправдивої інформації, наклепу, поширення мови ворожнечі та інше, то таке медіа нестиме відповідальність.», - зазначила Ольга Герасим’юк.

Андрій Сімонов звернув увагу на те, що в результаті дії цього Закону кожен житель країни має бути захищеним від поширення неправдивої інформації будь-яким медіа, а недобросовісні працівники засобів масової інформації повинні нести відповідальність за зміст своїх матеріалів в повній мірі.

На зібранні обговорювали питання, які зараз гостро стоять в медіа-просторі: релігія, електронні рецепти на ліки, інші події, що викликали суспільний резонанс. І ми маємо пройти цей шлях цивілізовано.

Пирятинці мали змогу поставити питання та отримували вичерпні відповіді. В більшості вони стосувалися нового Закону «Про медіа». Зокрема, що робити, якщо побачили порушення в роботі медіа. Пані Ольга пояснила, що про порушення потрібно повідомляти до Ради з питань телебачення та радіомовлення.

На початку заходу присутні вшанували всіх захисників та захисниць, які віддали свої життя за Україну, хвилиною мовчання.

Ольга Герасим’юк привезла для громади подарунок – книги сучасних українських авторів, які передала публічній бібліотеці. Серед них і новинка, яка ще не вийшла у продаж, - «Колонія» Макса Кідрука.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua