Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
30 січня 2015 року 20:56

Міська рада ініціювала перегляд податку на нерухомість

30 січня, вже в третє за січень місяць, проведено засідання сесії міської ради шостого скликання. Необхідність їх проведення зумовлена особливістю та складністю формування бюджету 2015 року, у зв’язку з внесенням радикальних змін до Бюджетного та Податкового кодексів.

Докорінно змінені джерела наповнення міського бюджету шляхом введення нових податків: акцизного, транспортного, податку на нерухоме майно та змін по ставкам земельного податку. Законодавство зобов’язувало місцеві громади, спростивши регуляторні процедури, провести рішення по їх впровадженню до 1 лютого 2015 року. На попередніх сесіях по всіх них були прийняті рішення по встановленню ставок податку.

Основним полемічним та соціально значимим був розгляд питання щодо встановлення ставок податку на нерухоме майно. Враховуючи низький рівень платіжоспроможності населення міською радою було запропоновано, а депутатами підтримано встановити ставку податку на житлову нерухомість (квартири та житлові будинки) 0,5% від мінімальної заробітної плати, що складає  6,09 грн. за 1м2, при встановленому законодавством рівні ставок 2%. Прийнята ставка застосовуватиметься до площі, яка перевищуватиме неоподаткований рівень в 60м2 для квартир та 120 м2  - для індивідуальних будинків. Крім того, міською радою встановлені пільги (звільнено від оподаткування) господарські, присадибні будівлі, окремо встановлені гаражі площею до 35 м2, будівлі підприємств комунальної власності, релігійних громад та спортивно-оздоровчого призначення.  На всю іншу нежитлову нерухомість було встановлено ставку податку – 1% від мінімальної заробітної плати.

Зазначені рішення приймалися у досить стислі терміни та за відсутності фахових рекомендацій і коментарів відповідних державних служб та установ щодо впровадження зазначеного податку. Після отримання 28 січня роз’яснень фіскальної служби України, проаналізувавши можливі наслідки введення прийнятих ставок на нежитлову нерухомість для представників малого та середнього підприємництва, міською радою було прийнято рішення скликати позачергову сесію для перегляду ставки податку на нежитлову нерухомість та встановлення її на рівні 0,5% від мінімальної заробітної плати, що складає 6,09 грн. за 1 м2.

Після активного та конструктивного обговорення депутатами були підтримані запропоновані міською радою зміни.

З прийнятими рішеннями можна буде ознайомитися в рубриці „Документи“ папка „Рішення міської ради“ з 03 лютого 2014 року.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua