Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
27 вересня 2022 року 05:55

Завершуються цьогорічні роботи на городі та в саду. Всі господарі поступово готують свої садиби до зими та, звісно, прибирають рослинні рештки. Але куди? На жаль, у Пирятині досі чимало людей живуть за принципом «аби зі свого двору». До сміттєвих баків та майданчиків несуть все: листя, гілля, траву, падалицю плодів та овочів тощо. Проте, варто нагадати, що контейнери слугують для збору ТПВ – твердих побутових відходів. До них належить пакувальний матеріал, тара, вироби з різного матеріалу, побутові речі, сміття, харчові відходи. До ТПВ не відноситься гілля, листя, будівельні відходи та меблі!

Людям, які проживають поблизу сміттєвих майданчиків, не позаздриш! Бо зачасту баки переповнені сміттям та смердять. І тут треба розуміти, що контейнери виставляються й обслуговуються відповідно до нормоутворення відходів +25 % резерву, при умові, що користувачі не будуть викидати рештки городини, будівельні відходи та великогабаритні речі. Контейнери на це не розраховані! Тому й буває так, що сміттєвий бак стає вщент заповнений ще до того часу, коли за графіком його повинні були очистити.

Люди обурюються й запитують – куди ж дівати такий непотріб, якщо його заборонено виносити на сміттєвий майданчик?

Найкращий варіант поводження з органічним сміттям – це компостування, або ж просто прикопування його по периметру городу. Так ви отримаєте органічне добриво! Якщо ж ви волієте викинути рослинні рештки, то треба зробити це цивілізованим шляхом. Ще з минулого року населенню дозволено вивозити такі відходи на міське сміттєзвалище безкоштовно! Також послугу вивезення рослинних решток можна замовити у КП «Каштан»: звернутися на підприємство та оплатити послугу; з 1 вересня вартість становить 158,08 грн за 1 м3 сміття. Можна об‘єднуватися з сусідами та вивозити сміття всією вулицею, разом – дешевше!

Мусимо наголосити – у разі виявлення порушників у сфері благоустрою, інспектори складатимуть протоколи за статтею 152 КУпап і накладатимуть штраф на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 1360 грн) і на посадових осіб, суб'єктів підприємницької діяльності – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700 грн). Варто зазначити, що місто повністю охоплене камерами спостереження, отже – є можливість відслідковувати правопорушників.

Вкотре нагадуємо – палити рослинні рештки заборонено чинним законодавством України. За це передбачена адміністративна відповідальність, а в воєнний час такі дії можуть розцінюватися як диверсія та передбачати кримінальну відповідальність. Тож будьмо свідомими й культурними людьми! Дбаймо не лише про власні садиби, а й про оточуючих! Мусимо вчити як дітей, так і людей старшого покоління сортувати сміття та з повагою ставитися до людей, які дбають про наш благоустрій, про красу й охайність нашої громади. Робімо нашу країну європейською разом!

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua