Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
29 січня 2015 року 20:15

Проблеми малих міст при проведенні реформи місцевого самоврядування та бюджетної децентралізації обговорили на засіданні Правління АММУ

23 січня міський голова Олексій Рябоконь взяв участь у засіданні координаційної ради секції малих міст АМУ та Правління Асоціації малих міст України у приміщенні Комітетів Верховної Ради України. У засіданні також взяли участь Голова Асоціації малих міст України Павло Козирєв, перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України Олександр Мазурчак, народні депутати України Вадим Івченко, Альона Бабак та голова Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Сергій Власенко.

Учасники засідання обговорили проблеми малих міст, які виникли з прийняттям нового Бюджетного кодексу,  внаслідок якого малі міста районного значення  опинилися у критичній ситуації. За результатами досліджень Асоціації малих міст України загальний фонд міських бюджетів зменшився у 71% міст, бюджет розвитку зменшився у 76% міст, а в 18% відсутній взагалі. Через конфлікт з районними державними адміністраціями бюджет не прийнято в 37% міст. Трансферти з районного бюджету виділяються по залишковому принципу.

З початку наступного року 269 міст районного значення взагалі нічим не відрізнятимуться від сіл, адже у них відберуть всі делеговані повноваження, залишивши тільки прибирання вулиць та благоустрій. Так що на рівні міст районного значення фактично відбувається  централізація. Таким чином держава намагається  „стимулювати“ села, селища та малі міста до об’єднання, фактично перекладаючи свої обов’язки щодо впровадження реформи децентралізації на них. Це повністю йде врозріз з Концепцією реформи місцевого самоврядування, яку погоджувала Асоціація малих міст.

Для виправлення поточної ситуації та недопущення ситуації, яка настає для міст районного значення з 1 січня 2016 року, учасниками засідання прийнято ряд рішень. Перше з них - ініціювати проведення парламентських слухань щодо проблем міст районного значення. Цю ініціативу підтримав голова Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Сергій Власенко. Також пропонується звернутися до уряду з проханням зобов’язати районні державні адміністрації виділяти в 2015 році трансферти в обсязі не меншому, ніж в 2014 році на фінансування закладів дошкільної освіти, культури та делеговані повноваження з державного управління. Окрім того, пропонується надати усім містам районного значення статусу обласного значення, що сприятиме позитивному ходу реформи місцевого самоврядування, формуванню в кожному районі  інфраструктури об’єднаних громад і процесу приєднання сільських територій. Для обговорення шляхів вирішення проблем міст районного значення та проведення кампанії лобіювання інтересів малих міст, учасники засідання пропонують негайно підготувати та провести З’їзд малих міст України.

Проблеми малих міст при проведенні реформи та шляхи їх вирішення були оголошені під час прес-конференції, яка пройшла в УНІАН відразу після закінчення засідання. У прес-конференції взяли участь голова АММУ, міський голова м. Українка Павло Козирєв, виконавчий директор АММУ Валентина Полтавець, Пирятинський міський голова Олексій Рябоконь, міський голова м. Тростянець Юрій Бова, міський голова м. Новоукраїнка Олександр Корінний.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua