Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
27 січня 2022 року 15:37

Збереження сільської медицини – пріоритет для міського голови

Для міського голови Андрія Сімонова та органу місцевого самоврядування пріоритетом є збереження сільської медицини. Тож всі медичні заклади в селах працюють і нині повністю фінансуються за рахунок бюджету громади. На 2022 рік закладено 4 млн 253 тисячі гривень на виплату заробітної плати працівників сільських медзакладів. Крім цього, для первинної ланки медицини передбачено 1 млн 339 тис. гривень на енергоносії та 135 тис. грн. на засоби індивідуального захисту.

Як говорить директор КП “Пирятинський центр первинної медико-санітарної допомоги” Єгор Киричевський, за рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я, оптимальна медична мережа - коли на одного лікаря - 4 працівники. У Пирятинському ЦПМСД - 9 працівників, тож мережа вважається неспроможною. Це в той час, коли лікарі-ФОПи мають лише по одному найманому працівнику. Коштів від НСЗУ на оплату праці усіх медпрацівників не вистачає, особливо з прийняттям Постанови Кабінету Міністрів України про збільшення оплати праці працівникам закладів охорони здоров’я, тому підприємство змушене звертатися за підтримкою до міської ради.

Така ситуація склалася майже в усіх громадах країни. Подібні до Пирятинської за структурою медичні установи або оптимізують мережу, або ж переводять працівників на пів ставки. НСЗУ також пропонує шлях вирішення проблеми –  може надати кошти, яких не вистачає на оплату праці всіх працівників, лише на пів року. За цей час треба привести мережу медичних закладів до оптимального стану. Для Пирятинщини це скорочення з 69 до 35 працівників первинної ланки медицини.

Зважаючи на різний рівень навантаження на працівників сільських медичних закладів, було прийнято рішення про переведення деяких медиків на 0,75 ставки. При цьому будуть отримувати заробітну плату більшу, ніж отримували до цього на повній ставці. До січня цього року одна медична сестра ЗПСМ на повній ставці отримувала заробітну плату у розмірі 6643 грн (нараховано), відтепер на 0,75 ставки буде 10125 грн. До того ж страховий стаж зараховується як при повній зайнятості.

Віктор Єна працює в медичній галузі з 1992 року, у Вікторійському ФАПі – з 1994. До січня цього року працював на 1,5 ставки, тепер - на ставку. Говорить, що зарплата меншою не буде, тож медик продовжує дбати про здоров’я своїх односельців. Медична сестра загальної практики сімейної медицини Людмила Соловей надає медичні послуги жителям села Крячківка. Вважає головним те, щоб медзаклади в селах зберегли.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua