Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
11 грудня 2021 року 10:20

Готуємося до впровадження здорового харчування в освітніх закладах

З 01 вересня 2021 року вступила в дію нова постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 ,,Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку“.  З вересня 2021 року  по січень 2022 року встановлено перехідний період для її впровадження. Школи сільських населених пунктів вже перейшли і організовують харчування за чотиритижневим меню, відповідно до вимог нової постанови, яке відрізняється від попередніх норм харчування (постанова КМУ від 22.11.2004 № 1591). Школи міста та заклади дошкільної освіти на харчування за новими нормами перейдуть з січня 2022 року.

Харчування в закладах освіти Пирятинської міської ради здійснюється відповідно до нормативних документів Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров?я України. Гарячим харчуванням у закладах загальної середньої освіти охоплено 2401 учень,  що становить 78 % від загальної кількості здобувачів освіти. Відповідно до рішення сесії Пирятинської міської ради вартість харчування становить 16 грн. Учні 1-4 класів харчуються на умовах співфінансування  (12 гривень бюджет міської територіальної громади та 4 гривні батьківська плата), решта учнів 5-11 класів та вихованці групи продовженого дня – за батьківські кошти.

Стовідсотково охоплені безкоштовним гарячим харчуванням діти-сироти та діти, позбавлені батьківської опіки, діти із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям“, діти із особливими освітніми потребами, які навчаються у інклюзивних класах, діти – інваліди, діти учасників АТО, ООС, діти з багатодітних сімей та діти, постраждалі від аварії на ЧАЕС, діти, військовослужбовців, які загинули під час виконання  службових обов?язків, діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів та діти із числа внутрішньо переміщених осіб, діти із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Харчування у закладах дошкільної освіти триразове, вартість харчування 35 грн., батьківська плата складає 60 % у закладах дошкільної освіти міста та 40 % у закладах сільської місцевості. Від сплати за харчування звільнені діти пільгових категорій, відповідно до переліку, затвердженого рішенням сесії міської ради. Завіз сертифікованих продуктів здійснюється централізовано. Наявні сертифікати та гігієнічні висновки на продукти харчування.

Нові норми харчування передбачають зміни у вже звичне меню школярів та дошкільнят. Зменшується кількість жирів у стравах, відповідно збільшується кількість страв із вмістом вуглеводів. Перевага надається злаковим, зерновим кашам та макаронним виробам. Кількість солі та цукру в готових стравах обмежується, какао та чай взагалі будуть готуватися без додавання цукру.

Влітку цього року відділом освіти, молоді та спорту Пирятинської міської ради підписано Меморандум про співпрацю з Громадською організацією «Національна асоціація громадського харчування», що має на меті виведення харчової культури дітей та дорослих на вищий рівень та підняття стандартів до рівня здорового харчування, зробивши його безпечним, корисним та смачним.

Важливу роль в організації раціонального та безпечного харчування учнів (вихованців) відіграє належна матеріально-технічна база харчоблоків. Всі харчоблоки закладів освіти забезпечені холодною та гарячою проточною водою, дезінфікуючими, миючими засобами відповідно до санітарних вимог. У закладах проводиться робота щодо ремонту, заміни та придбання нового технологічного обладнання. Постійно поновлюється посуд та кухонний інвентар. У наступному році робота щодо сучасного оснащення харчоблоків продовжуватиметься.

Безперечно, з 1 січня 2022 року ми матимемо нові виклики в організації харчування, адже харчові звички формувалися в більшості сімей десятиліттями, тож змінити їх раптово не вдасться. Варто зазначити, що зміни в харчуванні треба починати з родини, щоб дітям було легше перелаштуватись. На смакові вподобання і харчові звички дитини, без сумніву, впливає соціум (оточення), проте основи все ж закладаються в сім’ї. Саме батьки можуть побудувати міцний фундамент правильних харчових звичок, яких їхня дитина дотримуватиметься все життя. А садочок чи школа їм у цьому тільки допомагатимуть!

 

 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua