Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
12 серпня 2021 року 19:00

Аполлон Мокрицький – академік живопису з Пирятина

211 років тому, 12 серпня, в Пирятині народився Аполлон Мокрицький, дворянин, син пошмейстера, художник та педагог живопису. У день народження митця працівники галузі культури та всі охочі пирятинці відзначили цю дату. Управління культури, туризму та охорони культурної спадщини оргнанізувало покладання квітів до меморіальних дошок видатному землякові (на будівлі Пирятинського КГЦ) та його родині (на будівлі пошти).

Краєзнавчу лекцію та тематичну екскурсію провели працівники Пирятинського краєзнавчого музею. Аполлон Мокрицький народився в Пирятині, навчався в Ніжинській гімназії. Після випуску оселився в Петербурзі, став представником потужної пирятинської когорти, що творила тогочасний мистецький бомонд: Євген Гребінка, Василь Григорович, Аполлон Мокрицький. Спілкувався з Миколою Гоголем, Олександром Пушкіним. Навчався у класі видатного Олексія Венеціанова.

Наступним геніальним вчителем Мокрицького стає Карл Брюллов. Зі сторінок «Щоденника» Аполлона дізнаємось, що він бував у Прилуках, Линовиці, Мойсівці, Журавці та інших населених пунктах Пирятинського повіту. Мокрицький мріяв про розвиток свого краю і створення саме в Пирятині художньої школи. Також зі «Щоденника» дізнаємося і про організацію викупу Тараса Шевченка. Та про те, що ідея ця належить саме Аполлонові. Для бажаючих дізнатися про постать Аполлона Мокрицького більше в бібліотеках громади є книга «Учень геніїв, учитель геніїв» Володимира Сиротенка, видана Пирятинською міською радою. У Пирятинському краєзнавчому музеї представлена виставка копій збережених робіт художника.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua