Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
21 липня 2021 року 09:19

Законопроект щодо спрощення процедур реєстрації сортів рослин та обігу насіння

Якісний посівний матеріал – справжній гарант високих урожаїв, а належні умови реєстрації сортів в Україні - це можливість стимулювання вітчизняних селекційних досягнень та отримання кращих сортів для разповсюдження в країні.  

01 липня 2021 року Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики підтримав за основу законопроект № 3680-д Про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння).

Метою проекту закону є необхідність усунути ряд положень, які ускладнюють проходження експертизи нових сортів рослин, що, в результаті призводить до громіздкого та затягнутого у часі процесу набуття прав на сорт, його реєстрації, введення в обіг та доступу аграрія до найновіших сортів/гібридів та оптимізувати правове регулювання у сфері набуття прав на сорти рослин, комерціалізації сорту та обігу насіння і садивного матеріалу.

Законопроектом пропонується внести зміни, відповідно до яких:

збалансовуються та чітко розмежовуються етапи експертизи сорту;

визначається чіткий процесуальний порядок дій та строки щодо кожного етапу виконання експертизи сорту (формальної та кваліфікаційної експертизи) з врахуванням специфіки випробування;

забезпечується прозорість процедур державних випробувань сортів рослин;

підзвітність суб’єктів експертизи та скорочення часових витрат на підготовку документів та формальну експертизу;

строки підготовки та прийняття рішень державної реєстрації сортів рослин; термінологія Закону приводиться  до законодавства ЄС;

врегульовуються питання ввезення в Україну зразків для дослідних, селекційних цілей та уточняється перелік підстав, наявність яких є достатньою для ввезення та випуску насіння в обіг на території України;

скасовуються обов’язковість випробувань при експертизі та реєстрації батьківських компонентів. А також державна монополія по наданню платних послуг з видачі сертифікатів на сортові якості, впроваджується конкурентність у наданні платних послуг з видачі сертифікатів на сортові якості; та деякі інші зміни.

Найближчим часом законопроект доопрацюють в частині унормування перевірок та узгоджень, щоби не допустити блокування процесу використання сортів. Зараз рекомендовано парламенту ухвалити його за основу.

Прийняття такого закону стане підтримкою державою українського виробника насіння, спростить  експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва ГУ

Держпродспоживслужби в Полтавській області                   Залізняк В.І

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua