Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
27 травня 2021 року 16:06

Перспективи організації поводження з ТПВ в громадах

Цю тему представники Пирятинської, Гребінківської, Чорнухинської, Новооржицької територіальних громад обговорювали під час засідання круглого столу на тему "Міжмуніципальне співробітництво в сфері поводження з відходами: місцеві плани в Північно-західному субрегіоні Полтавської області", що відбувся у Пирятині 26 травня.

 «Тема поводження зі сміттям для нашої громади наразі одне із пріоритетних завдань, - відзначив у вітальному слові міський голова Андрій Сімонов. – Ми  у своїй громаді напрацьовуємо шляхи звільнення територій населених пунктів від стихійних звалищ, паралельно активізуємо роботу по вивезенню сміття та укладанню договорів на вивіз ТПВ. Ми готові до співпраці з сусідніми громадами у питанні напрацювання спільної стратегії поводження з ТПВ».

Зі вступним словом до учасників заходу звернулися також  заступник директора Департаменту будівництва, містобудування та архітектури і житлово-комунального господарства Полтавської ОДА Едуард Рева  та заступник Керівника Глобального Проєкту "Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля" Тарас Журавель.

Про ситуацію поводження з ТПВ по громадах учасникам заходу розповів технічний фахівець ГО "Еколтава"Максим Макуха, який презентував результати опитувань серед населення і проведений аналіз по кожній територіальній громаді та запропонував рекомендації для покращення ситуації. Серед іншого такими рекомендаціями визначено: активізацію інформаційної кампанії; акцент на переробці органіки вдома; розвиток муніципальної системи пунктів прийому вторсировини; оптимізація процесу подрібнення щепи, можлива доцільність створення майданчика для накопичення "зелених відходів" і дроблення їх при наявності вільного часу працівників, створення або пошук ринку збуту для щепи.

Успішними практиками поводження з ТПВ в Україні з учасниками заходу поділився директор ТОВ "Екотехнологічна компанія "Гранік" Геннадій Дубов, який детально зупинився на формуванні тарифів на вивезення сміття, як важливої складової процесу налагодження системи поводження з ТПВ.

Експерт GIZ Нікола Дойчінов, підводячи підсумки заходу, акцентував увагу учасників на тому, як краще налагоджувати систему міжмуніципального співробітництва, розповідав про міжнародний досвід у цьому питанні.

В результаті спільної роботи голова Чорнухинської громади Олександр Василенко запропонував створити робочу групу у складі представників чотирьох громад для напрацювання подальшого спільного алгоритму дій.

Організаторами заходу виступили  ГО “Суспільний проєкт “Еколтава” в рамках виконання Проєкту “Роз'яснювальна кампанія в сфері поводження з відходами” за фінансування Глобального проєкту «Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля», що впроваджується Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ за дорученням Федерального міністерства довкілля, захисту природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини (BMU).

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua