Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
18 травня 2021 року 17:21

«Земля тут плакала кров’ю людей»

 

Під такою назвою 18 травня відбувся мітинг-реквієм з нагоди роковин трагедії у Пироговій Леваді.

З цієї нагоди в урочищі, де в далекому 1942 році розстріляли понад дві тисячі євреїв, представників ромської національності, українців, зібралися представники Пирятинської та Гребінківської громад, керівництво об’єднаного Лубенського району.

«Сьогодні всіх нас тут зібрав спільний біль, який об’єднує через покоління і роки. Згадки про події Пирогової Левади – нагадування для кожного з нас про те, що ми не маємо права допускати повторення трагедії, ворожнечі на основі національної, релігійної приналежності людей. Ніколи ми не маємо права допускати проявів нетерпимості, щоб вони не перетворилися в отакі страшні явища, які відбулися на Пирятинщині в часи Другої світової війни», - підкреслив у своєму зверненні до присутніх Пирятинський міський голова Андрій Сімонов.

Участь у заході взяли і керівники Лубенського району – голова райдержадміністрації Сергій Сіряченко, голова Лубенської районної ради Тетяна Качаненко, долучилися і представники Гребінківської громади, зокрема, міський голова Віталій Колісніченко. Зі сльозами на очах присутні слухали виступи Івана Капштика та Валентини Димової, для яких трагедія у Пироговій Леваді – болюча рана всього життя, бо забрала життя їхніх батьків Марка Капштика та Савелія Шамфарова. Виступив перед присутніми і один із авторів книги про трагедію Пирогової Левади, член Національної Спілки журналістів України Василь Миленко, а від імені Пирятинської єврейської общини слово мав Олександр Кайдаш.

Після завершення мітингу настоятель Свято-Успенської церкви отець Іван зачитав поминальну молитву за невинно убієнними жертвами Пирогової Левади.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua