Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
14 травня 2021 року 16:55

Про роботу відділення соціальної допомоги вдома

Одна з провідних ланок роботи Пирятинського центру надання соціальних послуг Пирятинської міської ради – обслуговування одиноких непрацездатних пенсіонерів та інвалідів за місцем їх проживання.

Надання послуг з догляду вдома забезпечує  відділення соціальної допомоги вдома (завідувач – Валентина Бондар, директор центру – Сергій Зайченко). Всі зусилля працівників відділення  спрямовані на виконання пріоритетних напрямів державної соціальної політики в сфері надання соціальних послуг особам похилого віку, хворим, інвалідам, які опинилися в складних життєвих обставинах, не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги та догляду в домашніх умовах. Відділення соціальної допомоги вдома надає відповідно до державних стандартів соціальних послуг такі послуги: догляд вдома, паліативний догляд.

На підставі даних карти визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги, та медичного висновку складається індивідуальний план надання соціальної послуги. Після чого між громадянином і центром укладається договір, в якому зазначаються зміст та обсяги послуги, обумовлюються періодичність, строки надання соціальної послуги відділенням соціальної допомоги вдома, інші умови.

В складі відділення працює 52 досвідчені соціальні робітники. Вони щодня надають послуги з догляду вдома близько 500 громадянам похилого віку, інвалідам, ветеранам війни та праці, іншим соціально-незахищеним категоріям. Із них майже третина – важкохворі, які пересуваються в межах своїх домівок або ж взагалі прикуті до ліжка. За кожним соціальним робітником закріплено 6-10 таких підопічних – стареньких, самотніх, немічних. Соціальні робітники з ними завжди на зв`язку. Залежно від стану здоров`я відвідування може бути двічі на тиждень, тричі на тиждень, п’ять разів на тиждень.

Соціальні робітники знають, що кожному підопічному треба купити і де купити – в магазині чи на ринку. Пам`ятають, продукти якої торгової марки вони люблять, навіть якому хлібу чи якому кольору яєць вони віддають перевагу. Про те, що кому потрібно домовляються звечора по телефону. Інколи, замовляють стільки продуктів, що приходиться відвозити автомобілем. Соціальні робітники також закупляють ліки, доправляють людину до лікарні, беруть будь-яку довідку, оформляють субсидію і т.д.- усе це турбота соціальних робітниць. Також, готують їжу, прибирають житло, перуть білизну, купають і т.п. А ще, дуже важливо, обізватись теплим лагідним словом, вислухати, розрадити, поспівчувати.      

 Для багатьох бабусь і дідусів соціальні робітники стали рідними. Адже застосовується індивідуальний підхід, щоб кожному підопічному підібрати саме такого соціального робітника, з яким йому буде комфортно: важливо, щоб між ними була певна близькість, довіра. Іноді приходиться міняти соціального робітника. Це може відбуватись декілька разів, доки не буде досягнуто спорідненості душ. Для працівників центру основне, щоб допомога була ефективною, а послуги якісними.

Задля підвищення якості послуг тісно налагоджена співпраця з іншими відділеннями  центру. Підопічні користуються послугами перукаря, послугами із прання білизни та одягу, з ремонту одягу та взуття, прокатом технічних засобів реабілітації. Найбільшим попитом у стареньких користуються послуги робітника з комплексного обслуговування і ремонту будинків. Залучаються до співпраці психолог та соціальний педагог. Задля покращення фізичного здоров`я клієнтів залучаються до співпраці інструктор з ЛФК, медична сестра та масажист, що працюють у відділенні денного перебування.

 “Підтримати - вчасно, допомогти – негайно!” - таким принципом керуються працівники відділення соціальної допомоги вдома.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua