Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
2 травня 2021 року 16:23

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

"Христос Воскрес! Воістину Воскрес!" - такими словами віряни в ці дні будуть вітати один одного. Адже сьогодні православні християни відзначають головне свято богослужебного року - Великдень!
Пасха, Великдень, Воскресіння Ісуса Христа - це не просто свято, а торжество! Це перехід від смерті до життя, звільнення людини від тягаря гріхів. Це вихід, перехід людини з рабства гріха і зла - до свободи, любові, добра.
Опис воскресіння Христового викладений у всіх Євангеліях і веде свій початок з єрусалимської громади. Звідти походить і перший вигук, яким розпочинають пасхальні літургії в усьому світі: «Христос справді воскрес!» За євангелістами, Воскресіння Христа є винятково дією Бога, під час якої не була присутня жодна людина. Лише наслідки цієї дії були представлені спочатку близькому оточенню Христа — жінкам з його батьківщини, які бачили Його смерть і поховання та невдовзі виявили, що гроб, куди його поклали, став пустим. Тут же з'явився ангел і сповістив їм про воскресіння Ісуса. За євангеліями від Матвія та Марка, ангел посилає учнів у Галілею для зустрічі з воскреслим Ісусом. Євангелісти Іван і Лука описують їх зустрічі з Ісусом у Єрусалимі та його околицях. Й далі аж до свого вознесіння, впродовж сорока днів, Ісус Христос жив серед людей, проповідував, зцілював, навчав апостолів.
У ніч з суботи на неділю в усіх храмах і церквах Пирятинської громади пройшли Великодні літургії. Починаються вони з хресного ходу опівночі, коли процесія тричі обходить навколо храму, сповіщаючи й святково оспівуючи Воскресіння Христове. Найурочистіший момент святкової служби - коли священник сповіщає: «Христос воскрес!», а всі присутні відповідають: «Воістину воскрес!» Після літургії розпочалося освячення обрядових великодніх страв: пасок, крашанок, ковбас, сиру, хрону, які щедро наповнили кошики пирятинських вірян.
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua