Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
14 квітня 2021 року 11:42

Держпродспоживслужба інформує

Органічне насіння і садивний матеріал – екологічно чисті врожаї

З  серпня 2020 року   діє Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».  Україна має чудовий потенціал як з екологічної, так і з економічної точки зору зайняти одне з провідних місць серед виробників органічної продукції у Європі та світі.  

Згідно із Законом,   однією із галузей органічного виробництва є органічне рослинництво, зокрема насінництво та розсадництво. Органічним вважається насіння і садивний матеріал, розмножені відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, а саме використання для сівби органічного насіння та використання для посадки органічного садивного матеріалу . Органічне — це таке вирощування, яке здійснюється без ГМО (насіння) , синтетичних добрив, хімічних протруйників і хімічних ЗЗР.   Виробник повинен постійно підтримувати родючість ґрунту й дбати про здоров’я рослин. Для цього треба вибирати культури та сорти, що стійкі до хвороб і шкідників, дотримуватися сівозміни, використовувати механічні й фізичні засоби захисту від природних шкідників. Перехідний період для виробництва органічного насіння і садивного матеріалу становить: один вегетаційний період для розмноження однорічних культур та два вегетаційні періоди для розмноження багаторічних культур.

  Запроваджується  ведення   реєстрів операторів, органів сертифікації, органічного насіння і садивного матеріалу. Це   дасть можливість громадянам   отримувати актуальну    інформацію стосовно операторів органічного ринку, органів сертифікації , а також наявності на ринку України органічного насіння і садивного матеріалу. Завдяки цьому вдасться підвищити прозорість органічного ринку, відповідальність його учасників, забезпечити захист операторів від недобросовісної конкуренції та посилити довіру споживача до продукції маркованої як органічна.

Органічне насіння і садивний матеріал, що вводиться в обіг та реалізується, маркується державним логотипом для органічної продукції. Обов’язковим елементом маркування органічної продукції є кодовий номер, що розміщується під державним логотипом для органічної продукції та містить: акронім, що ідентифікує державу походження, напис «organic»; реєстраційний код органу сертифікації, що здійснив сертифікацію органічного виробництва.

Відповідно до положень вищезгаданого , закону повноваження здійснювати державний контроль (нагляд) у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції надано Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів (територіальний орган  - Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області), яка перевірятиме діяльність операторів та органів сертифікації, а також проводитиме планові та позапланові заходи моніторингу органічної продукції на ринку, в тому числі і насіння та садивного матеріалу, з метою запобігання потраплянню на ринок неорганічної продукції, маркованої як органічна.

 Для здійснення виробництва органічного насіння і садивного матеріалу суб’єкт господарювання, крім вимог, які ставляться до суб’єкта насінництва та розсадництва, занесеного до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, повинен також відповідати вимогам передбаченим ЗУ «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», зокрема:

бути занесеним до Державного реєстру операторів, що здійснюють виробництво продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;

здійснювати виробництво насіння і садивного матеріалу згідно вимог ЗУ «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»;

отримати сертифікат, що підтверджує відповідність процесу виробництва та/або обігу такої продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, виданий органом сертифікації;

подати заявку та бути внесеним до Реєстру органічного насіння і садивного матеріалу.

 Сьогодні існує дефіцит  якісного органічного насіння та садивного матеріалу.  За даними  Федерації органічного руху України,    органічного  посівного та посадкового матеріалу замало – його вирощують в середині країни, за оптимістичними підрахунками, максимум 20% від потреби, або просто користуються непротруєним (адже законодавчої вимоги щодо використання саме сертифікованого органічного посівного та садивного матеріалів  для виробництва органік-продукції , зараз немає.)

 Основна перевага вирощування сільськогосподарських  культур з органічного насіння та садив-ного матеріалу —отримання екологічно чистих  врожаїв  . Невикористання у   виробництві  агре-сивних хімікатів дозволяє  урізноманітнити  мікрофлору в грунті та  збільшити  його родючість. На  додаток  до   цього   органічне фермерство   не шкодить   навколишньому  середовищу, не загрязнює воду та повітря, не містить ГМО.    

В найближчий час попит на органічну продукцію, а значить і на якісне органічне насіння  та садив-ний матеріал буде тільки зростати як в Україні, так і за кордоном. Тому українському агробізнесу необхідно звернути   увагу на цей сектор галузі рослинництва, заповнити існуючі ніші  та мати на ньому непогані урожаї та прибутки.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua