Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
7 квітня 2021 року 16:29

30 років від дня загибелі Героя Радянського Союзу Олега Бабака

1991 рік. 7 квітня співпало два великих свята – Великдень і Благовіщення. Ніщо не віщувало біди. Та цей день став для жителів села Вікторія трагічним. Надія та Яків Бабаки втратили єдиного 24-річного сина Олега.

Олег Бабак ще з дитинства мріяв стати військовим офіцером, вважав цю професію благородною. Як згадують односельці, він сам був дуже щирою, чуйною і турботливою людиною, готовий завжди прийти на допомогу. Іще будучи курсантом, був разом з товаришами в Баку, Єревані, Вільнюсі. За півтора роки офіцерської служби провів у гарячих точках 385 діб.

1991 року між азербайджанцями та вірменами в Закавказзі виник Карабаський етнополітичний конфлікт. 7 квітня Олег Бабак очолював заставу в азербайджанському селі Юхари Джибіклі Кубатлинського району. До підрозділу, де служив Олег, надійшло прохання про допомогу від місцевих жителів. У санітарну машину сіли п`ять бійців на чолі із лейтенантом Бабаком. Потрапивши з підлеглими під сильний обстріл бойовиків, Олег ні на хвилину не втратив самоконтролю. І тоді 24-річний лейтенант дав команду підлеглим залишити патрони та відступати. Це був останній наказ у житті бойового командира, який залишився віч-на-віч з ворогом. А потім його автомат замовк. Закінчилися патрони. Його розстріляли підло – беззбройного, у спину.

Сьогодні міський голова Андрій Сімонов, секретар міської ради Сергій Пазюк, начальник та провідний спеціаліст управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Сергій Валоваженко і Наталія Половка відвідали кімнату слави, яку облаштували у Вікторійській школі. Разом з батьками Олега Бабака та жителями села прийшли на могилу останнього Героя Радянського Союзу, щоб вшанувати пам’ять хвилиною мовчання та покласти  квіти.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua