Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
16 лютого 2021 року 16:13

Обережно! Хвороба Ньюкасла

Хвороба Ньюкасла – високозаразна  вірусна хвороба птиці,  яка перебігає гостро, характеризується ураженням органів дихання, травлення, центральної нервової системи, майже 100 % захворюваністю та смертністю. Хворіє лише свійська та дика птиця  ряду курячих, в тому числі кури всіх порід і будь-якого віку, індики, цесарки, фазани, павичі. Водоплавна птиця клінічно не хворіє. У людини вірус може викликати пригнічення, серозні кон?юктивіти та реніти.

Територія України благополучна у відношенні хвороби Ньюкасла протягом останніх 3-ох років, що пов’язано із проведення вакцинації сприйнятливої птиці.

Збудник хвороби – вірус. За температури 65-75 0С вірус гине через 30 хвилин, при кип'ятінні – за кілька секунд. При температурі 2 - 4 0С в заражених тканинах вірус зберігається більше року, в заморожених тушках – до 6 місяців.

Джерело збудника хвороби – хвора та загинувша птиця. Зараження здорової птиці відбувається безпосередньо при її контакті з хворою або мертвою птицею, кормом, водою, предметами догляду, що були в контакті з хворою птицею. Також збудника хвороби механічно переносять горобці та голуби.

Хвороба швидко охоплює значну кількість поголів’я і спричиняє загибель курчат протягом 1-3 годин, дорослої птиці - 2-5 діб. Птиця переважно сидить або стоїть, пір’я скуйовджене, крила обвислі. Спостерігається посиніння гребня і сережок, сонливість, втрата апетиту, пронос. Птиця дихає з відкритим дзьобом, під час вдиху чути киркання або хрипи. Порушується координація рухів, розвивається параліч ніг і крил, скручування шиї, загинання пальців.

Хвору і підозрілу щодо захворювання птицю забивають безкровним методом і спалюють, проводять дезінфекцію пташників, інвентарю.

З метою попередження зараження птиці необхідно: яйця та птицю завозити лише із благополучних господарств; для догляду за птицею закріпити окремий одяг та інвентар; періодично проводити дезінфекцію пташників та інвентарю; обов'язково надавати птицю для ветеринарного огляду, вакцинації проти хвороби Ньюкасла та інших обробок, що проводяться спеціалістами державної ветеринарної медицини.

Ефективним методом попередження хвороби є вакцинація птиці.

При виникнення підозри щодо захворювання птиці на хворобу Ньюкасла телефонуйте за номером телефону 2-22-13.

 

Пирятинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua