Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
15 лютого 2021 року 11:34

ВАКЦИНАЦІЯ ПРОТИ COVID-19: ЯК ЦЕ БУДЕ

Вакцинація від COVID-19 в Україні буде відбуватися добровільно та безоплатно.

У лютому Україна отримає 117 тис. доз мРНК вакцини американського виробництва від Pfizer-BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX. Вона відразу буде розподілена для вакцинації працівників лікарень, у яких надають допомогу пацієнтам з COVID-19. Протягом першого півріччя Україна також зможе отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford у межах COVAX.

Наразі в Україні планують використовувати вакцини кількох виробників.

Pfizer/BioNTech Перші постачання вакцини Pfizer/BioNTech розпочинаються в лютому 2021 року. Ці вакцини Україна отримала в межах глобальної ініціативи COVAX. Вакцина Pfizer/BioNTech має попередньо оприлюднену інформацію про ефективність на рівні 95% у захисті від COVID-19 для людей з 16 років. Вакцину Pfizer/BioNTech включено ВООЗ до реєстру засобів для використання в надзвичайних ситуаціях. Її схвалено для застосування в США, ЄС, Великій Британіх, Канаді. Зараз триває процес підготовки документів до реєстрації Pfizer в Україні.

Sinovac Biotech Перша партія вакцини Sinovac Biotech буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації у Китаї, США, Великій Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Ізраїлі, Індії, Мексиці, Бразилії або ж за централізованою процедурою реєстрації Європейського Союзу. 10 лютого 2021 компанія Sinovac подала заявку про державну реєстрацію в Україні вакцини проти COVID-19 під зобов'язання для екстреного медичного застосування.

AstraZeneca Україна отримала інформацію від COVAX про постачання вакцин від виробника AstraZeneca у розмірі від 2,2 до 3,7 мільйонів доз у І–ІІ кварталі 2021 року. Крім того, ведуться перемовини про закупівлю вакцини AstraZeneca за кошти державного бюджету напряму у виробників. AstraZeneca оприлюднили попередню інформацію про ефективність на рівні 70% у захисті від COVID-19 для людей від 18 років. Вакцина від AstraZeneca отримала екстрене схвалення для застосування у Великій Британії, Європейському союзі та Індії.

Novavax Вакцина від американської компанії Novavax перебуває на фінальній стадії III фази клінічних випробувань. Виробник планує подавати документи до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) для затвердження екстреного використання в I кварталі 2021 року. Попередньо заявлена ефективність становить 89%.

8 лютого Кабмін заборонив в Україні реєстрацію вакцин, які розробляли чи виробляють в Росії.

Україна максимально спростила процес реєстрації вакцини. ВР прийняла законопроект, який спрощує процес реєстрації лікарських засобів, які необхідні для боротьби з COVID-19 та схвалені для екстреного застосування.

Вакцинальна кампанія має зрозумілі та чіткі етапи. Для їхньої розробки населення України розподілено за групами пріоритетної вакцинації. До цих груп належать найбільш уразливі до COVID-19 особи та Тези про вакцинацію від COVID-19 оновлено: 11.02.2021 Комунікаційний центр вакцинації від COVID-19 при Центрі громадського здоров’я vaccination.covid19.gov.ua люди, від яких залежить забезпечення життєдіяльності країни. Здебільшого це ті, хто взаємодіє з великою кількістю людей, критичні для збереження системи охорони здоров’я працівники, а також ті, хто має ризик отримати серйозні ускладнення. Усього таких груп дев’ять.

Виокремлено п’ять етапів вакцинації, протягом яких заплановано імунізувати майже все населення України. Залежно від доступності вакцини, етапи можуть відбуватися паралельно.

Вакцинацію будуть проводити двома способами.

  1. Вакцинація мобільними бригадами з імунізації. Буде створено близько 570 бригад. До складу бригади входитимуть: лікар резерву, дві медичні сестри, медична сестра резерву, водій.
  2. Вакцинація на базі пунктів щеплень, що вже існують.

Громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим, будуть забезпечені доступом до вакцин від коронавірусної хвороби в пунктах щеплень на територіях, підконтрольних Україні.

Україна здатна забезпечити холодовий ланцюг для зберігання будь-якого виду вакцин (від -70°C і до +8°C), що будуть використовуватися для вакцинації.

10 лютого за результатами тендеру для МОЗ було визначено логістичну компанія ТОВ “Фармасофт”, яка займатиметься логістикою вакцин від COVID-19, які потребують ультранизьких температур.

Вже найближчим часом з переможцем тендеру будуть організовані зустрічі для проведення мікропланування та розробки покрокового плану приймання, збереження та розвезення вакцин PfizerBioNTech.

Відкритий тендер проведено проектом USAID «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed), який виконується міжнародною організацією MSH (Management sciences for Health) у відповідності до міжнародних закупівельних процедур.

 У регіонах на сьогодні вже визначено 33 координатори проведення вакцинальної кампанії. 5–11 лютого вони пройшли тренінги Центру громадського здоров’я та Бюро ВООЗ в Україні. На тренінгу пояснили етапи вакцинації, провели практичну підготовку з мікропланування кампанії на регіональному рівні. Навчання допоможе налаштувати злагоджену координацію та логістику в ході проведення «першої хвилі» вакцинації проти COVID-19.

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради».

За матеріалами ЦГЗ МОЗ України.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua