Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
9 лютого 2021 року 14:05

Навчання на тему: ,,Залучення додаткових коштів на реалізацію важливих проектів громади“

9 лютого фахівці управління економіки та агропромислового розвитку виконкому міської ради взяли участь в онлайн-вебінарі ,,Місцеві запозичення через випуск муніципальних облігацій для фінансування місцевих інвестиційних проектів“, який організовано Швейцарсько-українським проєктом ,,Підтримка децентралізації в Україні“ DESPRO.

Взагалі облігація це кредитний договір, в якому позичальником стає орган місцевого самоврядування (емітент), а банк власником (інвестором), при цьому запозичені кошти спрямовуються на реалізацію стратегічно важливих для громади інфраструктурних проектів. Термін випуску облігацій зазвичай становить до п’яти років, відсоткова ставка за їх користування близько 11% (тому запозичення для органів місцевого самоврядування є дешевшими).

Як сказав Сергій Москвін – президент громадської спілки „Українське об?єднання ринків капіталу“, ринок облігацій за 2020 рік зріс удвічі, на покращення динаміки не вплинуло, навіть, погіршення фінансової ситуації місцевих рад у зв’язку з пандемією. На світовому ринку облігацій місцевих позик лідером є Китай. В Україні: міста Київ, Харків, Львів, Івано-Франківськ – (66%). Серед емітентів облігацій місцевих позик в Полтавській області присутні Кременчук та Горішні Плавні.

Під час вебінару  учасники ознайомились з формою місцевих запозичень у вигляді облігацій місцевих позик, порядком погодження Міністерством фінансів обсягу та умов таких запозичень, вимогами до відповідного рішення місцевої ради, порядком надання місцевих гарантій, порядком відбору проєктних пропозицій та інвестиційних проєктів, розрахунком і обґрунтуванням здійснення запозичення та надання місцевих гарантій, порядком здійснення емісії облігацій місцевих позик, новими можливостями щодо залучення коштів шляхом розміщення муніципальних облігацій тощо.

Спікери також звернули увагу на деякі застереження, зокрема, можливість появи залежності місцевої ради від інвестора до їх повного погашення, за умови несвоєчасної виплати відсотків або суми позики.

Відповідно держателі облігацій отримують права на майно позичальника згідно до встановленої законодавством черги.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua