Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
2 лютого 2021 року 17:12

У Пирятині відкрили меморіальну дошку Євгену Гребінці

Відродження несправедливо забутих імен продовжується. Сьогодні пирятинці оригінально відзначили день народження письменника та видавця, земляка Євгена Павловича Гребінки – відкриттям пам’ятної дошкиДошку урочисто відкрили секретар Пирятинської міської ради Сергій Пазюк та краєзнавець Валерій Квач. Сергій Георгійович привітав присутніх із святковою подією для пирятинців та висловив надію, що подібних заходів буде більше. Валерій Квач провів невеликий екскурс в історію Пирятинщини першої половини 19 століття та розповів про родину Гребінок.

Відділ культури і туризму міської ради в ході реалізації ,,Програми збереження культурної спадщини на 2020 рік“ виготовив меморіальну дошку, встановлення якої приурочили святковому дню. 

Для оформлення дошки використали портрет пензля самого Тараса Шевченка. Допомагав в роботі над інформаційною частиною краєзнавець Валерій Квач, безпосередньо виконав замовлення місцевий ПП Валерій Болкунов.

Народився Євген Гребінка на хуторі Убіжище Пирятинського повіту (зараз це територія Гребінківщини. Відомий як український та російський письменник, байкар, педагог, видавець. Старший брат архітектора Миколи Гребінки.

Початкову освіту здобув у вдома. У 1825-1831 роках навчався у Ніжинській гімназії вищих наук. У гімназії почав писати вірші. 1834 року Гребінка переїхав до Петербурга, працював чиновником, а з 1838 року став викладати російську словесність у військових училищах.

Восени вийшла його збірка ,,Малороссийские приказки“, до неї входили переважно байки, а також кілька ліричних віршів, які вже були виразно романтичні за стилем. Романтичні вірші поета відразу набули неабиякого розголосу. Його ,,Очи черные…“ та ,,Помню, я еще молодушкой была…“ стали народними романсами.

У червні 1835 року Іван Сошенко познайомив Гребінку з Тарасом Шевченком.

З 1837 року працює вчителем російської мови у Дворянському полку. Бере участь в організації викупу Тараса Шевченка з кріпацтва, збирає твори українською мовою й клопочеться про випуск їх у додатках до журналу ,,Отечественные записки“.

1840 року Гребінка допоміг Шевченкові у виданні ,,Кобзаря“. Письменник заохочував Шевченка до поетичної творчості, обіцяючи видати вірші.

У 1843 році Гребінка відвідав Україну, був у Харкові, разом з Шевченком побував у маєтку Т.Волховської в селі Мосівці. Того ж року в журналі ,,Отечественные записки“ надруковано роман ,,Чайковський“ з епіграфами, взятими із Шевченкових творів. У романі йде мова про Пирятин та пирятинців.

1844 року Гребінка одружився з Марією Василівною Ростенберг. У 1847 році відкрив своїм коштом у селі Рудці Лубенського повіту на Полтавщині парафіяльне училище для селянських дітей. З 1846 року Гребінка почав видавати зібрання своїх прозових творів. До кінця 1848 року він видав вісім томів. Помер Гребінка 3 грудня 1848 року від туберкульозу в Петербурзі.

Тіло його перевезли в Убіжище, де й поховали 13 січня 1849 року в сімейному склепі.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua