Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
13 січня 2021 року 15:48

Про зміни в законодавстві щодо сертифікації насіння та садивного матеріалу

Фахівці ГУ  Держпродспоживслужби в Полтавській області  нагадують усім господарствам, що здійснюють свою діяльність в сфері насінництва та розсадництва  про необхідність сертифікації насіння та садивного матеріалу за новими стандартами .

Сертифікація насіння і садивного матеріалу – комплекс заходів, спрямованих на визначення сортових і посівних якостей насіння та сортових і товарних якостей садивного матеріалу з метою документального підтвердження відповідності вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва (Закон України «Про насіння і садивний матеріал»).

Згідно статті 15 Закону України „Про насіння і садивний матеріал“ насіння і садивний матеріал водяться в обіг після їх сертифікації.  

2 грудня 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив  Постанову № 1187 „Про внесення змін до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал“, якою  внесені зміни до діючого Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року № 97.

 Цей документ врегульовує розбіжності, які виникають під час проведення сертифікації насіння, спрощує процедуру сертифікації, знижує фінансове навантаження на суб‘єктів господарювання та забезпечує наявність на ринку насіння високої якості .  

Так, Постановою збільшено термін дії Сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння. На насіння овочевих культур – 12 місяців, а упаковані у герметичну тару – 24 місяці, насіння соняшнику – 8 місяців, на насіння картоплі, затарене в мішки, в ящичні піддони та насипом – 30 днів.

Визначено кількість насіння, яке підлягатиме ділянковому (ґрунтовому) сортовому та лабораторному сортовому контролю. Для добазового, базового насіння генерації супереліта ділянковий (ґрунтовий) сортовий контроль та лабораторний сортовий контроль здійснюється в обсязі 100 %, починаючи з генерації розсадників розмноження другого року. Для сертифікованого насіння сортів рослин та гібридів першого покоління ділянковий (ґрунтовий) сортовий контроль та лабораторний сортовий контроль здійснюється в обсязі, визначеному органом із сертифікації, та становить в межах від 5 до 10 %  залежно від видів сільськогосподарських рослин. Крім того, скасовано норми щодо подання завірених перекладів документів на імпортоване насіння або садивний матеріал.

Вище згадана Постанова набрала чинності з дня її опублікування, крім пункту 9 змін, затверджених цією Постановою, який набирає чинності з 1 липня 2021 року. Сертифікат, що засвідчує сортові якості категорій добазового та базового насіння тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації насіння ОЕСР яких приєдналася Україна, видається лише за наявності звіту про результати ділянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю з урахуванням умов, наведених у пункті 20 цього Порядку, крім розсадників розмноження. Сертифікат ОЕСР видається на насіння, що експортується лише за наявності звіту про результати ділянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю).

Відповідно до рішення Європейського Парламенту (2020/1544 від 21 жовтня 2020 року про внесення змін до Рішення Ради ЄС 2003/17/ЄС стосовно еквівалентності польового інспектування, що проводиться в Україні, щодо насіння зернових культур та щодо еквівалентності насіння зернових, виробленого в Україні) система сертифікації насіння, яка діє в Україні, отримала визнання країнами ЄС. Таким чином, Україну внесено до переліку країн членів ЄС, які мають право експорту насіння зернових таких, як овес, ячмінь, рис, жито, пшениця, трітікале, кукурудза та сорго на європейський ринок. Рішення опубліковано 26 жовтня 2020 року в Офіційному віснику ЄС в Україні.

Україна є учасником міжнародних організацій галузі насінництва, зокрема Організації економічного співробітництва та розвитку (OECР) по зернових, олійних культурах, кукурудзі, сорго, буряках. Тому впровадження в Україні сортової сертифікації насіння за схемами ОЕСР, яка розповсюджується на всі держави-члени цієї організації, та видання єдиних сортових документів на насіння дозволяє нашій країні повноправно брати участь в міжнародній торгівлі насінням.

Отже,  прийнятою Постановою, Україна зміцнює свої позиції на міжнародному ринку насіння та садивного матеріалу.

 

 

     Головний спеціаліст відділу контролю

     у сфері насінництва та розсадництва

     ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській

     області                                                           Залізняк В.І.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua