Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
24 грудня 2020 року 13:52

Нагадування господарюючим суб’єктам та покупцям,- карантин в Україні не скасовано

Дотримання протиепідемічних заходів під час карантину є обов’язковим для всіх суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території  Пирятинської міської  територіальної  громади, а також  споживачів.

Адміністрації  торговельних об’єктів, АЗС, закладів ресторанного господарства, об’єктів у  сфері побутового обслуговування та інших  об’єктів повинні:

  • не допускати осіб в торгівельні зали з ознаками захворювання на ГРВІ;
  • проводити щогодини дезінфекцію поверхонь торгівельного обладнання, інвентарю, тощо;
  • всіх працюючих забезпечити засобами індивідуального захисту;
  • забезпечити заклади для покупців достатньою кількістю одноразових рукавичок та пакувального матеріалу;
  • при вході в торгівельні зали магазинів самообслуговування забезпечити покупців одноразовими рукавичками та встановити ємкості для використаних засобів індивідуального захисту;
  • забезпечити фасування та пакування всіх видів продовольчих товарів;
  • заборонити продаж в режимі самообслуговування вагових продовольчих товарів, подальша термічна обробка яких не передбачена;
  • продуктовим супермаркетам забезпечити роботу наявних кас впродовж усього робочого часу для попередження утворення черг та скупчення людей;
  • в кінці робочої зміни забезпечити обов’язкове генеральне прибирання всіх приміщень та торгівельного обладнання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів;
  • заборонити перебування тварин в місцях торгівлі;
  • заборонити продаж продовольчих товарів в неустановлених місцях.

 

Відвідувачі (споживачі) супермаркетів мають дотримуватись таких правил:

  • перед входом до торгової зали закладу необхідно одягнути захисну маску;
  • обробити руки, ручку візка або кошика антисептиком;
  • для скорочення часу перебування в закладі торгівлі наперед підготуйте список товарів, які необхідно придбати;
  • в торговій залі та в черзі до каси дотримуйтеся відстані між відвідувачами не менше 2 метрів ;
  • якщо ви маєте симптоми респіраторного захворювання, залишайтеся дома та зверніться телефоном за допомогою до родичів, сусідів, знайомих, які зможуть доставити вам необхідні товари;
  • при можливості замовте необхідні товари через мережу інтернет, по телефону служби доставки торгового закладу.

Відповідальність за порушення протиепідемічних та санітарних норм

Адміністративна відповідальність

Стаття 42 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за порушення санітарних правил і норм (далі - СанПіН).

19 листопада Президент підписав Закон № 1000-IX про штрафи  за відсутність  масок у громадських місцях. Він спрямований на запобігання розповсюдження  гострої респіраторної  хвороби СOVID-2019, сприченої  корона- вірусом SARS-CoV-2, серед  населення  України.

За новою частиною ст. 44-3 КпАП за  перебування  в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту (респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот ) штраф встановлено  у розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 грн.

Кримінальна відповідальність

Законодавство України передбачає кримінальну відповідальність за порушення СанПіН, щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням. Так, статтею 325 Кримінального кодексу України передбачено, що порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань: карається штрафом до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (згідно з останніми змінами від 17000 до 51 000) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.
Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки: караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.
Умисне поширення епідемії з метою ослаблення держави (диверсія) кваліфікується за ст. 113 Кримінального кодексу України.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua