Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
28 червня 2020 року 00:02

Шановні споживачі послуг водопостачання багатоквартирних будинків!

З 1 травня 2019 року вступив в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги», який був прийнятий в 2017 році, в 2019 році прийнята постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення».

Відповідно до вищевказаних нормативних актів споживачі комунальних послуг (співвласники багатоквартирного будинку) мають право обрати вид договірних відносин на отримання послуг з централізованого водопостачання.

Так, на даний час існує 4 види договірних відносин, а саме:

1) договір з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання (з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем);

2) договір з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання (без обслуговування внутрішньобудинкових систем);

3) договір з колективним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання;

4) колективний договір про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Розглянемо умови оплати за житлово-комунальні послуги за всіма видами договорів.

Перший вид договору договір з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання (з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем). При укладанні даного договору споживач послуг водопостачання зобов’язаний буде сплачувати КП «Пирятинський міський водоканал» за трьома або чотирма платіжками (три з яких є обов’язковими – це плата за спожиті послуги по тарифу, плата за абонентське обслуговування, абонплата за обслуговування внутрішньо будинкових систем, а четверта абонплата за встановлення вузла комерційного обліку буде залежати від рішення співвласників будинку):

1) оплата за фактично спожиті послуги водопостачання по тарифам встановленим органами місцевого самоврядування, на сьогодні - це 15 грн. 60 коп. за 1 м3 води;

2) плата за абонентське обслуговування (плата за абонентське обслуговування – платіж, в який входять витрати виконавця, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а у випадках коли встановлений лічильник у квартирі, також і витрати на обслуговування лічильника.), яка становитиме 10,93 грн. з ПДВ (якщо не встановлений лічильник у квартирі) та 13,93 грн. з ПДВ (якщо встановлений один лічильник в квартирі) і відповідно якщо встановлено 2 лічильники, то плата за абонентське обслуговування становитиме 16,93 грн.

3) плати за обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, які забезпечують надання такої послуги, яка буде обрахована на кожен багатоповерховий будинок окремо в залежності від протяжності та діаметру внутрішньобудинкової мережі, її технічного стану, кількості підключень до квартир, оплата праці слюсаря-ремонтника, водія, вартість ПММ, амортизація та інші загальновиробничі та адміністративні витрати.

4) внески за встановлення та заміну вузлів комерційного обліку в разі встановлення вузла комерційного обліку виконавцем послуг, а в разі коли Власник (співвласники) будівлі самостійно обладнують таку будівлю вузлами комерційного обліку в установленому законодавством порядку та в подальшому також самостійно обслуговують (проводять повірку або заміну загальнобудинкового лічильника) внесок за встановлення вузла комерційного обліку таким споживачам не нараховується.

  Другий вид договору договір з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання (без обслуговування внутрішньобудинкових систем).

При укладанні даного договору споживач послуг водопостачання зобов’язаний буде сплачувати КП «Пирятинський міський водоканал» за двома або трьома платівками (дві з яких є обов’язковими – це плата за спожиті послуги по тарифу, плата за абонентське обслуговування, та третя абонплата за встановлення вузла комерційного обліку буде залежати від рішення співвласників будинку):

1) оплата за фактично спожиті послуги водопостачання по тарифам встановленим органами місцевого самоврядування на даний час - це 15 грн. 60 коп. за 1 м3 води;

2) плата за абонентське обслуговування (плата за абонентське обслуговування – платіж, в який входять витрати виконавця, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а у випадках коли встановлений лічильник у квартирі, також і витрати на обслуговування лічильника.), яка становитиме 10,93 грн. з ПДВ (якщо не встановлений лічильник у квартирі) та 13,93 грн. з ПДВ (якщо встановлений один лічильник в квартирі) і відповідно якщо встановлено 2 лічильники то плата за абонентське обслуговування становитиме 16,93 грн.

3) внески за встановлення та заміну вузлів комерційного обліку в разі встановлення вузла комерційного обліку виконавцем послуг, а в разі коли власник (співвласники) будівлі самостійно обладнують таку будівлю вузлами комерційного обліку в установленому законодавством порядку та в подальшому також самостійно обслуговують (проводять повірку або заміну загальнобудинкового лічильника) внесок за встановлення вузла комерційного обліку таким споживачам не нараховується.

Тобто, споживач буде сплачувати те ж, що й першому виду договору, крім абонплати за обслуговування внутрішньобудинкових систем.

Третій вид договору договір з колективним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання.

Колективний споживач (управитель багатоквартирного будинку, ОСББ) або визначена споживачами особа укладає договір на послугу з централізованого водопостачання та забезпечує, своєчасне зняття показника вузла комерційного обліку, проводить оплату за спожиті послуги за показниками загально будинкового лічильника та проводить розділ отриманих послуг між споживачами.

При укладанні даного договору споживач послуг водопостачання зобов’язаний буде сплачувати КП «Пирятинський міський водоканал» за однією або двома платіжками (одна з яких є обов’язковою – це плата за спожиті послуги по тарифу, та друга абонплата за встановлення вузла комерційного обліку знову ж таки буде залежати від рішення співвласників будинку).

Четвертий вид договору колективний договір про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Колективний договір про надання комунальних послуг - договір про надання комунальних послуг, який укладається з виконавцем комунальних послуг за рішенням співвласників (на умовах, визначених у рішенні співвласників (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) та є обов’язковим для виконання всіма співвласниками. За умови укладання даного виду договору.

При укладанні даного договору споживач послуг водопостачання також зобов’язаний буде сплачувати КП «Пирятинський міський водоканал» за однією або двома платіжками (одна з яких є обов’язковою – це плата за спожиті послуги по тарифу, та друга абонплата за встановлення вузла комерційного обліку знову ж таки буде залежати від рішення співвласників будинку).

Відповідно до чинного законодавства власники (співвласники) багатоквартирного будинку повинні обрати одну з форм договірних відносин та вирішити хто буде встановлювати загальнобудинковий лічильник, дане рішення оформити протокольно та копії протоколів повинні передати до виконавців (надавачів) послуг протягом двох місяці, в разі неприйняття самостійного рішення та неподання до комунального підприємства копії протоколу вашому будинку буде автоматично визначено другий вид договору, а саме:  договір з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання (без обслуговування внутрішньобудинкових систем) з трьома обов’язковими платежами.

 

                                                              Адміністрація КП «Пирятинський міський водоканал»

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua