Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
20 травня 2020 року 21:08

Трихінельоз - небезпечне захворювання

Трихінельоз  – досить поширене паразитарне захворювання. Особливе значення це захворювання має в зв`язку з тим, що може передаватися людині, викликаючи у людей важкі наслідки, аж до летальних випадків. Саме трихінельоз свиней послужив причиною заборони на вживання в їжу свинини у мусульман і в країнах Близького Сходу. Трихінельоз відноситься до розряду природновогнищевих інфекцій, захворювання поширене по всіх широтах.

В основному, трихінельоз вражає м`ясоїдних тварин – кабанів, ведмедів, лисиць, шакалів, хутрових звірів. Але трапляються випадки, коли паразити виявляються і в м`ясі лосів, бобрів, коней, які є травоїдними. Трихінельоз так само може вражати і птахів, що харчуються падаллю,  морських тварин (тюленів, морських котиків) і ракоподібних, які поїдають  інфікованих тварин, що потонули.

Як поширюється захворювання? Збудником захворювання є трихінели (Trichinella spiralis). Трихінела вважається одним з найменших живонароджених паразитів (статевозрілі самки мають довжину 3-4 мм, самці 1,2-1,6 мм), що вражають звірів. Дорослі особини паразитів живуть в кишечнику, а їх личинки – в м`язах звірів. За характером локалізації трихінели класифікується як: кишкова, м`язова.

Чим небезпечний трихінельоз для людей. Люди найчастіше хворіють на трихінельоз через свою безпечність. Зараження людини трихінельозом можливо тільки при вживанні в їжу свинини, м`яса дикого кабана, м`яса коней, зараженого личинками трихінел і не яке пройшло термічну обробку. “Слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищують личинки гельмінтів, а при виморожування вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70 ° С”. Перші ознаки зараження людини на трихінельоз проявляються, як правило, на 4-6 день від зараження. Хвороба може розвиватися в стертій (легкої) формі і у важкій формі. Форма перебігу трихінельозу у людей залежить від кількості проковтнули личинок і від стану його імунної системи.

Для стертої форми захворювання характерні: невисокий підйом температури до 37,2-38 ° С, слабко виражені м`язові болі. Можлива невелика набряклість, частіше набряклість вік. Через 2-3 тижні температура раптово піднімається до 40 ° С, виникають сильні м`язові болі, сильний набряк обличчя, біль голови, висип.

Важка форма захворювання починається з болю в животі, блювота, пронос. Потім виникає сильний біль в потилиці, наростають м`язові болі, температура піднімається до 41 ° С .По тілу розходиться  висип, яка запалюється і починає нагноюватися. При трихінельозі страждають всі органи і системи людини: серце, легені, печінка, головний мозок. При несвоєчасно розпочатому лікуванні можливий летальний результат.

Діагностується трихінельоз по характерному перебігу захворювання, епідеміологічному анамнезу та імуноферментного аналізу сироватки крові на виявлення антитіл до трихінел. Любителям шашликів, баликів, корейки, солонини і строганини, сирокопчених ковбас і сосисок слід пам`ятати, що “не все на пожиток, що в рот полізло”. “На око” не можна визначити, чи містить м`ясо личинки трихінел.

Мисливські байки, що все м`ясо можна знезаразити вживанням всередину „сорокоградусной“, не повинні сприйматися як керівництво до дії. Тільки чіткий контроль при виборі  м`яса, дотримання правил обробки м`яса і приготування зроблять м`ясні делікатеси не тільки смачними, а й безпечними.

Особиста профілактика трихінельозу полягає в тому, щоб вживати в їжу тільки обстежене на трихінельоз м’ясо свиней і диких тварин. Не можна купувати м’ясо цих тварин або м’ясопродукти на стихійних ринках при відсутності довідки ветсанекспертизи. При підозрі для повної гарантії м’ясо повинно піддаватися тривалій термічній обробці (не менше 2,5 години) при товщині шматка м’яса не більше 8 см.

                                        Шановні жителі Пирятинської ОТГ!

Не вживайте в їжу м'ясо домашніх і диких свиней без проведення ветеринарно-санітарної експертизи і дослідження на трихінельоз, дотримуйтеся вимог теплової обробки при приготуванні страв зі свинини, не проводьте подвірний забій тварин без ветеринарного контролю та переміщення тварин без відповідних ветеринарних документів, проводьте дератизацію у своїх домогосподарствах всіма доступними методами!

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua