Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
15 травня 2020 року 08:43

Особливості реалізації права працюючих громадян на своєчасне отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності

Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної інфекції (СОVID-19)” від 17.03.2020 № 533-ІХ , внесено зміни до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон України № 1105), якими визначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (СОVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій. Таким особам допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Відповідно до частини 1 статті 31 Закону України № 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Враховуючи тривалий процес розробки, погодження й затвердження змін до діючих нормативно-правових актів та з метою недопущення порушення права застрахованих осіб на своєчасне отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності за період їх перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (СОVID-19), Міністерство охорони здоров’я України спільно з фахівцями виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України провели спільну селекторну нараду із департаментами (управліннями) охорони здоров’я обласних (міських) державних адміністрацій. На цій нараді було рекомендовано закладам охорони здоров’я у разі видачі відповідних листків непрацездатності лікуючими лікарями в бланках листків непрацездатності зазначати “ізоляція від СОVID-19-11”, як причина непрацездатності для такої категорії застрахованих осіб.

Термін тривалості самоізоляції та перелік осіб, яких віднесено до такої категорії чітко визначено постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2”. Так, цією постановою затверджено Порядок проведення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією осіб, яким передбачено, що строк самоізоляції становить 14 днів. Пунктом 3 цього Порядку також окреслено чітке коло осіб, які потребують самоізоляції.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області повідомляє, що застраховані особи мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної інфекції (СОVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, за рахунок коштів Фонду соціального страхування України починаючи з шостого дня непрацездатності в разі надання листка непрацездатності, виданого в установленому порядку із зазначенням причини непрацездатності  “ізоляція від СОVID-19-11”.

Страхувальники, у свою чергу, при формуванні заяви-розрахунку відповідно до Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду від 19.07.2018 № 12, у Додатку 1.1 “І. Матеріальне забезпечення” у колонці 10 повинні вказувати причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від СОVID-19. Відповідно виплата матеріального забезпечення за таким видом непрацездатності буде здійснюватися згідно з вимогами частини другої статті 24 Закону України   № 1105 – у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua