Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
21 лютого 2020 року 11:03

Розширилася мережа закладів культури Пирятинської ОТГ

Відділ культури Пирятинської міської ради забезпечує реалізацію державної політики у сфері культури, сприяє вирішенню актуальних питань щодо розвитку культури в Пирятинській ОТГ.

Мережа закладів культури протягом 2019 року розширилася, було утворено 2 нові заклади. На 1 січня 2020 року мережу закладів культури Пирятинської ОТГ складають: Пирятинська школа мистецтв, Пирятинська публічна бібліотека, Олександрівська сільська бібліотека, Калиновомостівська сільська бібліотека, Пирятинський краєзнавчий музей,

Пирятинський культурно-громадський центр, Олександрівський сільський клуб, Калиновомостівський сільський будинок культури.

Пирятинська школа мистецтв – єдиний мистецький навчальний заклад ОТГ, приймає на навчання також дітей з району. У 2019 році дітей із сільської місцевості навчалося 38, усього учнів – 310. У 2019-2020 н.р. до 1 класу прийнято  70 учнів. Пільгами користується 71 учень. Педагогічних працівників у закладі – 22.  

Протягом першого півріччя поточного навчального року учні Школи мистецтв успішно взяли участь у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Барви Полтави» (м.Полтава), обласному телешоу-конкурсі дитячої пісні і танцю „Естрадна веселка“,         Всеукраїнському фестивалі-конкурсі мистецтв „Сяйво ПервоЦвітів“, Міжнародному молодіжному фестивалі „Мистецькі барви“.

17 випускників продовжують навчання у вищих навчальних закладах за фахом. На сьогодні у школі навчається 2 стипендіати міської ради - Криворучко Поліна та Немідько Ольга.

Плата за навчання в закладі коливається від 65 грн до 130 грн.

Упроводж року в закладі проводилися ремонтні роботи: ремонт відкосів на вікнах, ремонт східців на вході, встановлення гіпсокартонових арок, встановлення дверного метало-пластикового блоку, ремонт опалювальної системи, ремонт 1 класу, встановлення кабіни звукозапису, ремонт котельні.

Було придбано 12 костюмів для ансамблю бандуристів та 14   костюмів для хореографії,  комп’ютер, акустичну ударна установку та набір тарілок, новорічне оформлення, будівельні матеріали та музичну апаратуру на суму 75 802 гривень.

Пирятинський культурно-громадський центр – наймолодший заклад, працює з серпня 2019 року. У штаті закладу 11 одиниць. За 2019 рік спільно з іншими закладами культури провів близько 200 культурно-масових заходів різного спрямування. Зокрема – державні свята та урочитості, обрядові дійства, концерти, дискотеки, творчі зустрічі. За 2019 рік заклад прийняв 8 гастролей.

У Пирятинському культурно-громадському центрі працює 11 гуртків, клубів за інтересами та громадських об’єднань. Центр громадського діалогу став майданчиком для актуалізації та вирішення основних суспільних проблем, тут щотижня збираються охочі обговорити ту чи іншу проблему. Тенісні вечори стали в КГЦ щоденною розвагою для молоді та людей старшого віку. Після 16:00 у фойє закладу збирається до десятка охочих пограти в теніс, готуються до міських та районних турнірів. Організовують змагання між собою.

Пирятинська публічна бібліотека працює для дітей та дорослих. Заклад функціонує з червня 2019 року. Книжковий фонд 58 257 екземплярів передано з ранної бібілотеки, нові надходження (у тому числі й придбання з бюджету міської ради) - 343 книг.

У 2019 році бібілотеку відвідувало 2 809 користувачів. Книговидача становила  - 26 776 примірників.

Пирятинська публічна бібліотека активно працює з молоддю, дітьми, пенсіонерами, людьми з обмеженими можливостіями. Було проведено більше 30 масових заходів та 79 виставок.

Пирятинський краєзнавчий музей за 2019 рік поповних фонди 250 експонатами. За бюджетні кошти було придбано 10 сучасних виставкових вітрин та принтер.

Протягом року музей провів більше 500 різноманітних екскурсій, зустрічей, виставок, майстер-класів місцевих майстринь та презентацій. До музею були запрошені всі садочки та школи Пирятинської ОТГ,  а також гості з району.

Директор музею Наталія Купріян пройшла курси підвищення кваліфікації з ведення музейної справи, відвідала низку фахових семінарів.

Пожвавилася робота із молоддю на сільських територіях. У 2019 році  працівниками Олександрівського сільського клубу було проведено 217 святкових та розважальних заходів для близько 5000 відвідувачів.

У закладі постійно діють гуртки: вокальний, танцювальний, театральний, любительське об?єднання „Умілі руки“ та клуб за інтересами з настільних ігор „Тенісна ракетка“.

У клубі  створено 6 художніх колективів, три з яких дитячі.

У 2019 році проведено капітальний ремонт фасаду, сходів до основного і аварійного виходу, влаштувано пандус; встановлені вікна на 2 поверсі, двері у фойє, проведено інтернет. Значно покращилася матеріальна база закладу: придбано 93 стільці, 2 шафи, 4 столи пошито 10 сценічних українських  костюмів для дорослих, 20 підліткових та дитячих.

Калиновомостівський будинок культури провів 73 заходи. Тут постійно діють театральний та танцювальних гуртки  для дошкільнят, а також театральний, танцювальний та гурток ораторського мистецтва для різних вікових категорій.

У 2019 році було покращено матеріально-технічну базу: придбано ноутбук, багатофункціональний пристрій, акустичну колонку, банер, шнури до колонок та мікрофонів, подовжувачі, новорічні гірлянди.

Директор СБК Євгенія Гурова у 2019 році завершила навчання у „Академії культурного лідера“.

Сільські бібілотеки придбали нової літератури на 20 тис.грн. Провели більше 100 заходів, серед яких зустрічі з письменниками, читацькі конкурси та майстер-класи.

Протягом року відділ культури і туризму працював із громадським сектором, залучав бізнес до своїх ініціатив.

Єдиною програмою, розробленою відділом на 2019 рік, була „Програма культурно-мистецьких заходів на 2019 рік“, затверджена рішенням сорок шостої сесії сьомого скликання від 21 грудня 2018 року № 395.

У рамках Програми було проведено 77 масових культурно-мистецьких заходів. Додатково протягом 2019 року відділом та закладами культури було проведено більше 600 заходів, не внесених у Програму. Деякі з них – міжнародного рівня. Зокрема на високому рівні було проведено презентаційний захід „Об’єднані прапором“» – зустріч із представниками 12 країн, спрямована на підтримку кримськотатарського народу.

Наймасовішими заходами, проведеними в ОТГ, стали День молоді – зібрав до 1 тис. осіб, свято Івана Купала – до 2 тис.осіб, карнавал „Королева бензоколонки“ – до 3 тис.осіб; День міста – зібрав до 5 тис.осіб (заходи тривали протягом 2 днів).

Протягом року відділом культури і туризму були запроваджені нові цікаві форми культурної роботи. Зокрема фотовиставки та робота фотографа під час свята на День молоді. Позитивні коментарі від молодіжної аудиторії отримали заходи, на які був залучений ді-джей (День Європи, День молоді).

Яскраві враження залишив вечір музики та поезії, на який зокрема була запрошена зірка сучасної української літератури Катерина Бабкіна.

Багато схвальних відгуків отримала презентація книги Ольги Герасим’юк „Я повернулася. Люблю“, проведена відділом.

У 2019 відділ культури і  туризму взяв участь у міжнародному проекті платформи культурних ініціатив ІЗОЛЯЦІЯ, у рамках якого до нашого міста завітав Гуртобус – автобус із різними видами мистецтва всередині.

Перегляд фільмів під відкритим небом – ще одна нова форма роботи, започаткована відділом.  Проведено 5 переглядів.

Також протягом року відбувалася тісна співпраця із спортивним сектором, артисти піснями й танцювальними композиціями відкривали футбольні чемпіонати в Пирятині.

Спільно з відділом освіти було проведено 4 чемпіонати з настільних ігор для дітей ОТГ – ці нові для громади заходи викликали багато позитивних відгуків.

Унікальним не лише для Пирятина, а й для всієї Полтавщини, став модний показ автентичного одягу „У моди немає часу“. Про захід писало провідне українське інформагентство „Укрінформ“ та ряд обласних і місцевих видань. Подібні зходи після Пирятина були проведені в Полтаві та інших містах.

Протягом року відділ успішно проводив заходи, спрямовані на популяризацію національних обрядів та традицій, – Водохреще, Масляна, Свято Івана Купала, Вечорниці на Андрія.

Окремо хочемо відзначити видавничу діяльність відділу культури і туризму: було видано буклет про Івана Бутича, збірник хеннд-мейдерів Пирятинщини, оригінальний календар, де використано фото моделей проекту „У моди немає часу“, краєзнавчий нарис Олександра Вовка „Історія та сучасність залізниці на Пирятинщині“. Зараз готується презентація збірки місцевих поетів „На семи вітрах“ та краєзнавчого нарису Олександра Рудковського на тему голодомору.

На території громади знаходиться 1 памятка культурної спадщини національного значення; 9 обєктів культурної спадщини, на які виготовлена облікова документація, 14 нововиявлених обєктів культурної спадщини. Встановлено 14 меморіальних дошок.

25 січня 2020 року відбувся публічний звіт закладів культури, підведено підсумки роботи за рік. Відділ культури і туризму розробив план роботи на 2020 рік.

 Основними пріоритетами в роботі відділу культури і туризму у 2020 році ми бачимо:

- створення умов та інструментів ефективної діяльності в сфері культури;

- партисипативність: залучення мешканців до творення культурного життя міста та формування співвідповідальності за його якість;

- комунікація: налагодження горизонтальних і вертикальних зв'язків між діячами, що впливають на сферу культури;

- інноваційність: пошук нових сучасних форм роботи в галузі культури;

- традиційність: збереження національних традицій, особлива увага до пам’яток культури та історії, поглиблена робота із культурною спадщиною;

- розвиток туристичної галузі.

У 2020 році відділ планує працювати за трьома програмами: „Програма культурно-мистецьких заходів на 2020 рік“ (вже затверджена), „Програма розвитку туризму в Пирятинській ОТГ“ та „Програма збереження культурної спадщини“.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua