Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
19 лютого 2020 року 11:26

Попередження отруєння бджіл засобами захисту рослин

ПАМ’ЯТКА ПАСІЧНИКУ!

Попередження отруєння бджіл засобами захисту рослин

 

Основним в попередженні отруєння бджіл засобами захисту рослин є комунікація та взаємоповага між пасічником, органами місцевого самоврядування та агровиробником.

На сьогодні розроблено ряд методичних рекомендацій щодо дій пасічника з метою недопущення отруєння бджіл засобами захисту рослин, в основі яких лежить інформування пасічником органів місцевого самоврядування, агровиробників про місця розміщення стаціонарних та кочових пасік. Також запроваджено автоматичну інформаційну систему Grand Expert, яка повинна використовуватися як пасічником так і агровиробником.

З метою попередження отруєння бджіл засобами захисту рослин, порядок дій слідуючий:

1. Зареєструйте пасіку

Проведіть реєстрацію одноразово, при заснуванні за місцем проживання фізичної особи. Або за місцем реєстрації юридичної особи в органах місцевого самоврядування.

2. Зверніться до Пирятинської районної державної лікарні ветеринарної медицини  з метою отримання ветеринарно - санітарного паспорта пасіки. Фахівці ветеринарної медицини зазначать в паспорті дані власника пасіки, її характеристики, ветеринарно-санітарний стан, результати обстеження, лабораторних досліджень, кількість бджолосімей.

3. Розмістить пасіку за правилами.

Розміщення фізичними та юридичними особами на земельних ділянках, які їм належать здійснюється за санітарно-ветеринарними правилами. На ділянках інших власників — за їхньою згодою. Щоб не допустити конфліктні ситуації та налагодити взаємовигідну співпрацю з аграріями — повідомляйте їх та органи місцевого самоврядування, Держпродспоживслужбу та екоінспекцію про місце та період розташування пасіки на їхніх ділянках.

4. Поінформуйте землевласників, фахівців Держпродспоживслужби про планове місце розташування при кочівлі пасіки. Якщо вона короткочасна, і неможливо встановити агровиробника, поблизу земельних ділянок якого розміщено пасіку — на точці необхідно залишити контактні дані пасічника — номер телефону та ПІП.

5. Отримайте документи для перевезення пасіки.

Перевезення бджіл на медозбір та запилення здійснюється на підставі довідки або ветеринарного свідоцтва на перевезення бджолосімей, яке видає Пирятинська районна державна лікарня ветеринарної медицини.

6. Розташуйте пасіку на місцевості.

Особисто або через органи місцевого самоврядування спілкуйтеся з власниками сусідніх пасік та агровиробниками. Дотримуйтеся принципів добросусідства та недопущення конфліктних ситуацій пасічників між собою та агровиробниками.

7. Розмістіть пасіку за правилами:

1. встановіть контакт „пасічник-аграрій-ветеринарна служба“ на території розміщення пасіки і прилеглих, контактуючих з нею ферм або структур, що можуть проводити обробки;

2. на кожній пасіці, павільйоні або платформі, помістіть на видному місці табличку із зазначенням імені, адреси й номера телефону пасічника;

3. в період кочівлі розміщуйте пасіки на ділянках, передбачених планом перевезення бджіл на період медозбору і запилення. Узгодьте місце майбутньої кочівлі з ветеринарною службою та аграріями;

4. поцікавтеся у аграрія назвою або складом бакової суміші до початку обробки. узгодьте умови, прийнятні для обох сторін щодо способів, часу і процедур, яких дотримуватимуться при застосуванні пестициду;

5. ізолюйте бджіл у вуликах або вивезіть пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні пестицидів. Залишкова токсичність для бджіл варіюється для різних агрохімікатів і може коливатися в межах від кількох годин до тижня або більше.

Питання попередження отруєння бджіл засобами захисту рослин визначені в таких документах:

Закон України „Про бджільництво“

  •  ст. 30 Охорона ареалів розселення бджіл

 Забороняється проводити   оранку  та  будь-яким  іншим  чином руйнувати медоносні угіддя,  застосовувати засоби захисту  рослин, стимулятори  їх  росту,  мінеральні  добрива,  інші  препарати  та здійснювати будь-які роботи,  що  можуть  призвести  до  фізичного знищення бджіл під час медозбору.

  • ст. 37 Інформування про небезпечні, стихійні гідрометеорологічні явища та небезпечні роботи

 Фізичні та  юридичні  особи,  які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин,  зобов'язані не пізніше  ніж за  три  доби  до  початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників,  пасіки яких знаходяться на відстані до   десяти   кілометрів   від   оброблюваних   площ.   При  цьому повідомляється дата обробки,  назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл

7.1.2. Власників пасік оповіщають за три доби до хімобробок з зазначенням  застосовуваного  отрутохімікату,  місця  (у радіусі 7 км),  часу і способу проведення  обробки.  Указують  час  ізоляції бджіл.

7.1.3. Обробки проводять у період відсутності льоту  бджіл  у ранкові або вечірні години.

Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98

6.1.5. Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 0С.

6.1.7. Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Государственные санитарные правила авиационного применения пестицидов и агрохимикатов в народном хозяйстве Украины

5.2. Заказчик авиационно-химических работ за три дня до начала авиационных обработок обязан осуществить такие предупредительные мероприятия:

а) оповестить население данной местности (по радио, телевидению, в прессе) о месте, сроках и времени проведения авиационных обработок пестицидами и агрохимикатами; о запрете ближе 1 км от места авиаобработок производить другие сельскохозяйственные работы, выпасать скот о необходимости вывоза пасек к другому месту медосбора, на расстояние более 5 км от места проведения авиационных обработок на период до 5 дней;

б) установить специальные предупредительные знаки безопасности, с указанием конечного срока ожидания, на расстоянии 300 м от обрабатываемых площадей, а также на дорогах, которые проходят через эти поля и на дорогах, ведущих к сельскохозяйственному аэродрому (вертодрому);

5.26. Запрещается проведение авиационных обработок пестицидами всех групп токсичности с целью борьбы с вредителями и болезнями сельскохозяйственных культур, лесных и других угодий, которые расположены ближе:

а) 5 км от места постоянного пребывания медоносных пасек.

 

Інформація підготовлена Пирятинським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua