Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
13 лютого 2020 року 13:46

Хто має право на забезпечення технічним засобом реабілітації?

Департамент соціального захисту населення інформує:

Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, особи постраждалі внаслідок антитерористичної операції та інші категорії населення мають право на забезпечення технічними засобами реабілітації.

Що відноситься до технічних засобів реабілітації ?

До технічних та інших засобів реабілітації відносяться:

- протезно-ортопедичні вироби (системи ортезів на хребет, системи ортезів на верхні та нижні кінцівки, система протезів верхніх та нижніх кінцівок, протези молочної залози, ортопедичне взуття);

- спеціальні засоби для самообслуговування та догляду (захисні засоби, що одягаються на тіло, допоміжні засоби для особистої гігієни);

- допоміжні засоби для особистої рухомості переміщення та підйому (палиці, милиці, ходунки);

- оснащення (перила, поручні, брусся, руків’я);

- крісла колісні;

- допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

- меблі та оснащення (столи, меблі для сидіння, ліжка, матраци проти пролежневі, стінки шведські);

- спеціальні засоби для спілкування та обміну інформацією (аудіоплеєри, диктофони, годинники, мобільні телефони для письмового спілкування).

Забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи технічними та іншими засобами реабілітації (крім протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних нижніх кінцівок та крісел колісних), надання послуг післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації, надання реабілітаційних послуг здійснюється згідно з договорами укладеними органом соціального захисту населення з підприємством.

Забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортезами шарнірними нижніх кінцівок та кріслами колісними здійснюється згідно з договорами укладеними органом соціального захисту населення з підприємством та особою з інвалідністю, дитиною з інвалідністю, іншою особою та їх законним представником.

Як стати на облік для забезпечення технічними засобами реабілітації?

Механізм забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації регламентується Порядком забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення та виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року № 321.

Для взяття на облік на безоплатне забезпечення технічним засобом реабілітації особа з інвалідністю, законний представник дитини з інвалідністю, постраждалий внаслідок антитерористичної операції звертається із заявою до управління соціального захисту населення за зареєстрованим або фактичним місцем проживання. До заяви додаються наступні документи:

паспорт або свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років);

висновок медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності для осіб з інвалідністю (для дітей з інвалідністю — висновок лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) у разі, коли особа вперше звертається до місцевих органів соціального захисту населення або змінюється група і причина інвалідності;

індивідуальна програма реабілітації (для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю) або висновок ЛКК (для інших осіб та осіб з інвалідністю, група яких установлена до 1 січня 2007 р. як безстрокова або строк дії якої не закінчився), в яких зазначаються показання для забезпечення кріслом колісним;

копія реєстраційного номера облікової картки платника податків;

рішення військово-лікарської комісії або висновок ЛКК (для постраждалих внаслідок АТО, яким не встановлено інвалідність);

витяг з наказу командира військової частини або довідка про обставини травми, видана командиром військової частини, з відомостями про участь в АТО (для постраждалих внаслідок АТО, яким не встановлено інвалідність);

довідка про реєстрацію місця проживання для дітей, у тому числі дітей з інвалідністю, віком до 16 років, та осіб, паспорти яких не містять відомостей про реєстрацію місця проживання (крім бездомних осіб);

довідка з місця роботи, служби або навчання особи з інвалідністю або іншої особи (для осіб, які працюють, служать, навчаються);

посвідчення про взяття на облік (для бездомних осіб).

Законний представник особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи подає документи, що підтверджують його особу та повноваження.

Управління соціального захисту населення на підставі зазначених вище документів формує особову справу особи та видає роздруковане направлення на забезпечення технічним засобом реабілітації.

Важливо! При повторному забезпеченні технічним засобом реабілітації направлення може формуватись за два місяці до закінчення строку експлуатації попередньо отриманого технічного засобу реабілітації, з урахуванням термінів дії  медичних висновків.

Виплата грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації

За бажанням особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю та іншим категоріям населення може бути виплачена компенсація вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації.

До технічних та інших засобів реабілітації, за які може виплачуватись компенсація належать:

- допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

- спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією;

- протези молочної залози, спеціальні ліфи для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальник), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі;

- друге крісло колісне.

Підставою для виплати компенсації особам з інвалідністю компенсації є фіскальний чек, що підтверджує придбання товару (технічного засобу реабілітації).

Сервісний центр із забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації та технічного обслуговування цих засобів здійснює консультування щодо забезпечення засобами реабілітації, вибору моделі і правил користування ними, а також проводить післягарантійне обслуговування та гарантійні ремонти за погодженням із підприємством-виробником.

Сервісний центр Полтавського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Монастирська, буд. 10, години роботи: 8.00 до 16.30, тел.: (0532)60-95-66.

Пункти забезпечення засобами пересування та реабілітації.

З метою забезпечення засобами пересування та реабілітації до отримання нового виробу при територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в кожному районі області створені пункти забезпечення технічними засобами реабілітації. Мета пунктів забезпечення - надання громадянам у тимчасове користування засобів пересування і реабілітації.

Для отримання інформації щодо діяльності пунктів забезпечення технічними засобами реабілітації необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації.

 При виникненні будь-яких питань щодо забезпечення технічними засобами реабілітації просимо звертатися за номерами телефонів в Департаменті соціального захисту населення:  (0532)68-12-76, 68-12-34

Прийом громадян проводиться за адресою:

м. Полтава, вул. Ціолковського, буд. 47

Графік роботи:

понеділок-четвер – з 900 до 1800, п’ятниця – з 900 до 1645

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua