Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
13 лютого 2020 року 10:49

Утримання багатоквартирних будинків

12 лютого в Центрі дитячої та юнацької творчості проведено тренінг щодо питання відносин власності у багатоквартирному будинку в рамках проєкту ЄС/ПРООН „Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень“ (HOUSES). У навчанні взяли участь спеціалісти міської ради, представники комунальних підприємств, мешканці багатоквартирних будинків.

До уваги присутніх було представлено ряд юридичних та господарських аспектів різних форм управління. Зокрема самостійне управління шляхом об’єднання в ОСББ і прийняття рішень його статутними органами (створення юридичної особи) або ж управління безпосереднє самими співвласниками  шляхом прийняття рішень більшістю голосів (так зване „номінальне товариство“ без створення юридичної особи). Інша форма управління – надання послуги з управління професійним управителем, тобто обрання управителя самими співвласниками або обрання управителя органом місцевого самоврядування, якщо співвласники самостійно не визначилися з формою управління.

Експерт проєкту Алла Лимар розповіла про переваги ОСББ, як форми господарювання в багатоповерхівці над іншими, які пропонує чинне законодавство.

Протягом минулого року для пирятинців було проведено ряд тренінгів, в рамках проєкту ЄС/ПРООН „Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень (HOUSES)“, де розглянуто питання щодо створенню ОСББ, інформування громади про нове законодавство у сфері енергоефективності, програм Фонду енергоефективності та механізмів фінансування, які він пропонує.

Організована форма управління багатоквартирними будинками вже є не побажанням, а невідворотною необхідністю.

1 травня 2019 року Законом № 2189 - VIII „Про житлово-комунальні послуги“ в Україні запроваджено реформу ЖКГ. Так, Законом запроваджується нова класифікація ж/к послуг та різні моделі договірних відносин, змінюються підходи до формування тарифів, запроваджується відповідальність за неналежне виконання договору тощо.

Практична реалізація нововведень можлива за умови укладення нових договорів про надання комунальних послуг за правилами, які визначає Закон про ЖКП.

Не пізніше ніж 1 травня 2020 року співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком зобов’язані визначитись з моделлю організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електроенергії і природного газу), а виконавці комунальних послуг - укласти з такими співвласниками договори.

Відповідно до чинного законодавства органи місцевого самоврядування не мають права втручатись в управління будинками, адже мешканці багатоквартирних будинків є єдиними власниками (на принципі спільного сумісного майна) всіх міжквартирних, підвальних приміщень та горищ у своїх багатоповерхівках, і лише вони несуть відповідальність за їх технічний та санітарний стан. Отже, міські, сільські та селищні ради не братимуть участь в утриманні міжквартирних приміщень, проведенні в них ремонтних робіт, не відповідають за технічний стан внутрішніх мереж, освітлення під’їздів тощо.

Зазначимо, що є можливість розробки спеціальних програм, які будуть спрямовані на підтримку дороговартісних проєктів з модернізації багатоквартирних будинків, але органи місцевого самоврядування співпрацюватимуть виключно з організованим співвласником – ОСББ або компанією-управителем, як це прописано чинним законодавством.

Ще одним інструментом є співпраця з Фондом енергоефективності, який теж надає співфінансування проєктам, які подаються виключно організованими співвласниками.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua