Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
11 лютого 2020 року 11:29

Надання послуг психологічної реабілітації учасникам антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, постраждалим учасникам Революції Гідності

Забезпечення проведення для учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, постраждалих учасників Революції  Гідності заходів із психологічної реабілітації

З моменту набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасника АТО/ООС, постраждалого учасника Революції Гідності (далі – отримувач послуг) особа отримує право на отримання послуги з безоплатної психологічної реабілітації.

Психологічна реабілітація – це комплекс заходів, що здійснюються з метою збереження, відновлення або компенсації порушених психічних функцій, якостей, особистого та соціального статусу особи, сприяння психосоціальній адаптації до зміненої життєвої ситуації, осмислення досвіду, отриманого в екстремальній ситуації, та застосування його в житті.

Метою психологічної реабілітації є:

  1. збереження або відновлення фізичного та психічного здоров’я отримувачів послуг;
  2. досягнення соціально-психологічного благополуччя;
  3. зниження частоти та тяжкості наслідків перенесених бойових психічних травм у формі гострих і стресових реакцій;
  4. запобігання інвалідності;
  5. профілактика агресивної та само руйнівної поведінки.

Для отримання такої послуги необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або місцем фактичного проживання (перебування).

В управлінні соціального захисту населення складається заява.

    До заяви необхідно додати такі документи:

• копія паспорта (1, 2, сторінка реєстрації місця проживання);

? копія   документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;

• копію посвідчення учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни;

•  копію документа, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення;

•  копію посвідчення постраждалого учасника Революції Гідності.

Звертаємо увагу на те, що для отримання психологічної реабілітації жодних документів в медичних установах оформлювати не  потрібно.

Отримувач послуг самостійно обирає суб’єкт надання послуг (реабілітаційний заклад) із переліку тих, які надали гарантійні листи про згоду на надання послуг із психологічної реабілітації та відповідають встановленим вимогам – кваліфікаційним, вимогам фінансового, матеріально-технічного забезпечення, та для отримання вказаної послуги в стаціонарних умовах -   санітарно-епідеміологічним вимогам. 

Орган соціального захисту укладає тристоронній договір з реабілітаційним закладом, який обрав отримувач послуг.

Після укладення договору отримувач послуг отримує направлення на психологічну реабілітацію. Послуги із психологічної реабілітації можуть надаватися в індивідуальній та груповій формі. Форму, вид та обсяг психологічної реабілітації обирає отримувач послуг.

Психологічна реабілітація може проводитися із залученням членів його сім’ї,   а також інших осіб (з урахуванням інтересів і потреб отримувача послуг та за його згодою), зокрема тих, які разом з ним проходили або проходять військову службу.

Послуги із психологічної реабілітації можуть надаватися короткостроково, періодично та довгостроково відповідно до Індивідуального плану реабілітації.

Строки надання послуг із психологічної реабілітації визначаються індивідуально для кожного отримувача послуг з урахуванням його потреб. Тривалість курсу психологічної реабілітації в стаціонарних умовах не перевищує 18 днів.

Крім того, органами соціального захисту проводиться відшкодування вартості проїзду до реабілітаційних установ для проходження психологічної реабілітації та назад.

За додатковими роз’ясненнями з вищевказаних питань звертайтеся до управління соціального захисту населення райдержадміністрації.

Телефон обласної безкоштовної „гарячої лінії” 0-800-500-620

 

 

За інформацією Департаменту  соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua