Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
4 лютого 2020 року 22:22

ДВІ ОТГ – ГІПОТЕЗА ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?

4 лютого в Полтавській облдержадміністрації відбулося засідання дорадчої комісії щодо розгляду проблемних питань під час формування громад Полтавської області, зокрема і по Пирятинському району. Нарада проведена під головуванням голови облдержадміністрації Олега Синєгубова. Від Пирятинської ОТГ у засіданні взяли участь заступник міського голови Ігор Шикеринець та керуюча справами виконкому Лариса Кочур. Березоворудську громаду представив сільський голова Василь Позняк. Крім того, у розгляді питання брали участь керівництво районної ради, голови чотирьох сільських рад, депутат обласної ради та помічник народного депутата.

„Від Мінрегіону надійшли пропозиції створити в цьому районі Березоворудську та Пирятинську ОТГ, бо досі, крім Пирятинської громади, інші сільські ради так і не об’єдналися, – розповіла т.в.о. директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олена Онупко. – За новими критеріями спроможності від 24 січня обидві громади матимуть високий рівень спроможності.“ Разом з тим, вона зазначила, що  на одному з останніх засідань робочої групи при Мінрегіоні було рекомендовано облдержадміністрації провести додаткові консультації з представниками громад щодо остаточних пропозицій по формуванню об’єднаних територіальних громад.  

Висловлені при обговоренні позиції присутніх кардинально відрізнялися.

Представники Пирятина і Березової Рудки підтримують пропозиції Мінрегіону щодо створення двох громад в районі: Пирятинської ОТГ та Березоворудської в складі 7 сільських рад. Таке об’єднання дасть можливість ефективного управління територіями, реального наближення послуг до населення, залучення додаткових коштів з держбюджету та інших міжнародних проектів та програм на розвиток інфраструктури ОТГ, ефективного використання кадрового потенціалу сільських населених пунктів. На думку представників Пирятинської ОТГ створення однієї громади в межах району суперечить основним засадам реформи децентралізації. Яка ж це децентралізація, якщо замість районної утворюється одна міська рада і разом з тим ліквідовується 14 сільських рад? Чи не схоже це навпаки – на централізацію та зміну „вивісок“?

Голова районної ради, який свого часу зробив все можливе, щоб об’єднання громад на Пирятинщині не відбулося, і впродовж чотирьох років виступав проти реформи децентралізації, заявив, що сільські ради на даний час хочуть приєднатися до Пирятинської ОТГ. На підтвердження своїх слів надав рішення 5 сільських рад: Вікторійської, Грабарівської, Давидівської, Малютинської та Теплівської, прийнятих напередодні проведення наради  3 лютого 2020 року. Це викликало здивування голови облдержадміністрації та запитання: чим займалися сільські ради впродовж 4 років, коли об’єднання могло відбуватися на добровільних засадах? 

Олександр Тутка, голова Шишацької ОТГ, як голова Полтавського регіонального відділення Всеукраїнської Асоціації ОТГ, порадив присутнім не приймати скороспілих рішень та прислухатися до пропозицій експертів і  Мінгеріону щодо створення двох громад. 

У підсумку обговорення голова облдержадміністрації Олег Синєгубов сказав: „У будь-якому форматі вам доведеться співіснувати і разом робити все для розвитку. Треба знайти таку оптимальну конфігурацію ОТГ, щоб якнайбільше коштів отримав район, щоб інтереси людей були враховані та необхідні умови були створені. Якби раніше всі сільські ради об’єдналися, уже був би результат. Ми всіх почули, врахуємо конструктивні думки і будемо подавати рішення на Мінрегіон“.

Тож очікуємо остаточного рішення облдержадміністрації та Мінрегіону  по формуванню об’єднаних територіальних громад.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua