Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
28 січня 2020 року 09:38

Попередження отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів

Все частіше в Полтавській області шириться хвиля масового отруєння та загибелі бджіл від застосування пестицидів. Отруєння виникає в результаті грубих порушень правил застосування пестицидів і санітарних вимог при обробці рослин пестицидами, а саме: відсутністю інформації для бджолярів про час, місце, характер хімічних обробок, проведення обробок пестицидами у денний час у період масового льоту бджіл, обробку сільськогосподарських рослин і садів у фазу цвітіння. При цьому пестициди потрапляють у бджолині сім’ї з нектаром, пилком у результаті чого забруднюються кормові запаси і товарна продукція.

Щоб уникнути надалі випадків загибелі бджіл управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує сільгоспвиробникам, які застосовують пестициди, що згідно статті 37 Закону України „Про бджільництво“ вони зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблених площ письмовим повідомленням, а також по радіо чи через місцеву пресу. Окрім того, сільгоспвиробнику забороняється обробка медоносів під час цвітіння та масового льоту бджіл. При використанні небезпечних для бджіл препаратів сільгоспвиробникам радять також використовувати репеленти, аби бджоли не летіли на оброблене поле. Перевищення встановленої норми витрати, збільшення концентрації робочого розчину і не фальсифікованого препарату може значно підвищити клас небезпечності. Таким чином, правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл.

У свою чергу власники пасік повинні обов’язково зареєструватись у сільській раді, на території якої знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках. Перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюється за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок.

 

Інформацію підготував провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області                                       

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua