Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
22 січня 2020 року 08:28

Вимоги до порядку реєстрації пасік

У законодавстві України визначено дві форми реєстрації пасіки:

- реєстрація пасіки, як потужності з первинного виробництва харчових продуктів згідно Закону України „Про основні принцип та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів“ № 771-ВР. Ця вимога не поширюється на харчові продукти, призначені (вироблені) лише для особистого споживання.

Приймання документів на проведення державної реєстрації пасік здійснюється в Пирятинському районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській     області за адресою вул. Аврущенка, 15, м. Пирятин, Полтавська область.

Статтею 65 Закону України „Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин“ передбачено відповідальність за виробництво та/або обіг харчових продуктів з незареєстрованої потужності, в тому числі і пасіки;

-  реєстрація пасіки, як потужності з утримання бджіл згідно Порядку реєстрації пасік (затверджено наказом Міністерства аграрної політики України та Української академії аграрних наук № 184/82 від 20.09.2000; зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000 р. за N 736/4957).

Пасіка  підлягає  реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням  юридичної  особи,  яка  займається бджільництвом,  у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах один раз в рік заснування пасіки. Реєстрація пасік проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної  особи  незалежно  від  форми  власності.  У  заяві  про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей.

Одночасно пасічник повинен звернутися до Пирятинської районної державної лікарні ветеринарної медицини щодо проведення обстеження пасіки та отримання ветеринарно – санітарного паспорту пасіки.

Ветеринарно-санітарний  паспорт пасіки є документом, який засвідчує ветеринарно-санітарний стан пасіки. До нього вноситься інформація про пасіку, ветеринарно-санітарний стан пасіки, результати епізоотичного обстеження пасіки, лабораторних досліджень, лікувально-профілактичні й санітарні заходи.

Паспорт пред’являється при продажу і обміні воскосировини, купівлі  вощини і є підставою для видачі ветеринарних свідоцтв при вивезенні  (продажу)  бджіл і продуктів бджільництва відповідно до Порядку  видачі  ветеринарних  документів.

При зміні  назви  чи  адреси  пасіки  її  власник  повинен
проінформувати  про  це  Пирятинську районну державну лікарню ветеринарної медицини протягом 10 днів.

Власникам бджолосімей,  що перевозяться, видається у  встановленому  порядку  ветеринарне свідоцтво за формою N 1 (при перевезенні у межах адміністративного району - довідка),  яке підтверджує  благополуччя  пасік  і  місць їх вивозу щодо заразних хвороб бджіл. Процедура видачі ветдокументів передбачає безпосередній огляд бджолосімей. До перевезення на  медозбір  бджолосім’ї  підлягають  на місці клінічному дослідженню, профілактично-лікувальним обробкам з одночасним  лабораторним  дослідженням  матеріалу   з   пасік,   а вулики -   дезінфекції  і  дезакаризації.  Ці  роботи  мають  бути завершені за 5 днів до відправлення.

 

Пирятинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua