Святвечір, багата кутя, або коляда 6 січня - свято, присвячене зустрічі світлого дня Різдва.
Для вірян Святвечір має велике значення, адже вважається, що саме в цю ніч народився Христос. Цілий день 6 січня нічого не можна їсти, аж до появи на небі першої зірки. Це - останній день Різдвяного посту. За традицією, господині в Україні готують 12 пісних страв - на честь 12 апостолів.
Святкування Різдва починається, коли в небі з'являється перша зірка, яка сповістила про народження Ісуса Христа. У цей вечір вся родина збирається разом за одним столом. Крім куті та узвару, на Святвечір готують пісні голубці, рибу, вареники, пиріжки, пампушки, деруни, борщ.
Кутя – обов’язкова страва на різдвяному столі. Згідно з традиційним рецептом в кутю кладуть мак, пшоно, волоські горіхи, родзинки і мед. Багато господинь експериментують і додають у кутю ще деякі інгредієнти.
У Святвечір до хати приносять дідух – житній, пшеничний або вівсяний сніп. Він символізує урожай, добробут, дух предків і є оберегом роду. Традиція ставити на Святу вечерю дідух тягнеться з часів язичництва.
Під час святкової вечері за столом не можна сперечатися, лаятися і лихословити.
Кажуть, що в різдвяну ніч треба обов’язково вдягти щось новеньке, а якщо такого немає, то хоча б один предмет білого кольору. Крім того, відомо, що одразу після Різдва наступають Святки, коли вже можна вбиратися у всякі карнавальні костюми.