Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
6 січня 2020 року 16:25

6 січня – Святий вечір або Навечір'я Різдва Христового

Святвечір, багата кутя, або коляда 6 січня - свято, присвячене зустрічі світлого дня Різдва.

Для вірян Святвечір має велике значення, адже вважається, що саме в цю ніч народився Христос. Цілий день 6 січня нічого не можна їсти, аж до появи на небі першої зірки. Це - останній день Різдвяного посту. За традицією, господині в Україні готують 12 пісних страв - на честь 12 апостолів.

Святкування Різдва починається, коли в небі з'являється перша зірка, яка сповістила про народження Ісуса Христа. У цей вечір вся родина збирається разом за одним столом. Крім куті та узвару, на Святвечір готують пісні голубці, рибу, вареники, пиріжки, пампушки, деруни, борщ.

Кутя – обов’язкова страва на різдвяному столі. Згідно з традиційним рецептом в кутю кладуть мак, пшоно, волоські горіхи, родзинки і мед. Багато господинь експериментують і додають у кутю ще деякі інгредієнти.

У Святвечір до хати приносять дідух – житній, пшеничний або вівсяний сніп. Він символізує урожай, добробут, дух предків і є оберегом роду. Традиція ставити на Святу вечерю дідух тягнеться з часів язичництва.

Під час святкової вечері за столом не можна сперечатися, лаятися і лихословити.

Кажуть, що в різдвяну ніч треба обов’язково вдягти щось новеньке, а якщо такого немає, то хоча б один предмет білого кольору. Крім того, відомо, що одразу після Різдва наступають Святки, коли вже можна вбиратися у всякі карнавальні костюми.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua