Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
28 серпня 2019 року 18:16

У Пирятині відбувся показ старовинного одягу

„У моди немає часу“ - показ мод: традиційне українське вбрання. Такий захід пройшов уперше на Полтавщині та проведений за ініціативи відділу культури і туризму виконкому міської ради, за сприяння Пирятинської міської ради та депутата Полтавської обласної ради Василя Стасовського. 

На показі демонстрували старовинні костюми – родинні реліквії жителів Пирятинщини та Чорнухинщини. Глядачі побачили полотняні сорочки, вишиті гладдю та хрестиком, а також костюми: сорочка, спідниця, корсетка. Головні убори моделей були різними – це стрічки у дівчаток, віночки - для нареченої,  очіпки та хустки заміжніх жінок. Ведуча розповідала коротку історію кожного костюму. Тож глядачі почули імена власниць старовинних строїв: Катерина Андріївна Штепа із Яцин, Анастасія Іванівна Луценко, уродженка села Каплинці, Олександра Михайлівна Кучма з Каплинець, Віра Вікторівна Дорошенко із Білоцерківець, сестри Тетяна Микитівна Гузевська  та Ганна Микитівна Колоколова із Сасинівки, Пелагея Василівна Красильник із Леляків, Агафія Герасимівна Носенко із Сасинівки; Віра Дмитрівна Колот та Ольга Никифорівна Гагара із с.Сухоносівка на Чорнухинщині, Катерина Петрівна Гавриленко із с.Вороньки на Чорнухинщині та Степанида Яківна Власенко із хутора Макарівщина на Лубенщині.

Колекцію автентичних строїв презентувала етно-майстерня „Грицики“ із с.Бубни. Її засновниця Олександра Герасимова знаходить та відновлює старовинні речі, а також виготовляє репліки: взуття, намист та одягу.  Саме пані Олександра дала можливість нашій публіці побачити полтавський „чубатий“ вінок, який вдягали наречені.

Окрему презентацію підготував Олександрівський сільський клуб спільно з бібліотекою: показали сорочки, яким більше 120 років, костюми жнивальниці та шишальниці. Колектив „Пісенне джерело“ виконав старовинні пісні.

Запрошені на захід були й народні колективи Пирятинщини, які знають і бережуть нашу пам’ять у піснях, яким більше 300 років. Це народний ансамбль „Заспів“ із Сасинівки та народний фольклорно-етнографічний колектив „Древо“ із Крячківки. Виступали колективи у старовинному вбранні.

Цей захід був сповнений подій, які вражали глядача, однією з найяскравіших стала демонстрація всеукраїнського проекту „Нація“. Проект віднаходить, відновлює  та популяризує українське автентичне вбрання  кінця XIX – початку XX століття. Керівник проекту - стиліст Ксенія Малюкова. Яскрава модель презентувала костюм із колекції „Нації“: вбрання з Пирятинщини, с. Каплинці. Власницею строю була Галина Олександрівна Кононко,  1930 року народження. Також на заході була облаштована фотовиставка проекту „Нація“.

Автентичне вбрання Гадяччини презентувала місцева делегація. Приїхали на захід 2 колективи: „Броварчаночка“ та „Берегині“, а також  Музей рідного побуту села Лисівки. Керівник Музею Ольга Берус  розповіла про окремі експонати, артисти відтворили обряд одруження. Оригінальну сорочку – гадяцьку „жидівку“  –  представила начальник відділу культури і туризму Гадяцької райдержадміністрації Лариса Труш.

Міський голова Олексій Рябоконь подякував усім учасникам цього незвичайного дійства та висловив сподівання на подальшу співпрацю пирятинців, чорнушан та гадячан.

Делегація з Гадяча подарувала своїм землякам – Олексію Рябоконю та Василеві Стасовському, як спонсору свята – красивий та запашний коровай. Також одним із спонсорів цього дійства було ТОВ ,,ПКЗ-Агро“.

На останок усі учасники свята та глядачі заспівали разом „Ой чиє то жито зелене“.

Інформаційні спонсори заходу - газета „Свіжий Апельсин“ та ТРК „Пирятин“.

 

Більше фото можна переглянути на сайті Пирятинської міської ради в розділі „Фотосвітлини“.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua