Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
14 серпня 2019 року 08:24

14 серпня – Маковея або Медовий Спас

Усього в Україні святкують три Спаса, а Медовий Спас — перший із них. Щорічно свято припадає на 14 серпня й має іншу назву, Маковея.

Свято Маковея — це поєднання двох світів, тобто, народних українських традицій та християнських легенд. Не дивно, що українці відзначають три Спаса саме в серпні — це місяць нового врожаю та щедрості природи. У серпні збирають свіжий мед, саме до Першого Спаса, достигає багато овочів та фруктів. І, звісно, збирають мак, звідки й народна назва, Маковея.

Хоча християнське трактування назви — що в цей день вшановують пам’ять семи мучеників Маккавеїв. Також, християни відзначають Походження чесних древ Животворчого Хреста.

До церкви на це свято традиційно приходять з медом, водою, квітами і травами. Часто православні беруть до церкви освятити „маковійчики“ – букети з м’яти, пшениці, чебрецю, любистку, полину, чорнобривців, волошок і обов’язково - голівок маку.

Вважається, що освячені мед і вода в цей день мають цілющі властивості.

Серед українців свято Маковея одне з найпоетичніших і найшановніших. У дохристиянські часи цього дня вшановували Богів Спасів і освячували квіти, городину та криниці. Зрештою, прийнявши християнізовану назву, люди зберегли давні традиції і дотримуються їх до сьогодні.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua