Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
28 січня 2019 року 08:50

Освітня галузь спрямована на впровадження Концепції Нової української школи

Довідка

на засідання виконавчого комітету Пирятинської міської ради з питання

 ,,Про роботу відділу освіти, молоді та спорту Пирятинської міської ради

у 2018 році“

Діяльність освітньої галузі спрямована на впровадження Концепції  Нової української школи, створення належних умов для навчання і виховання дітей дошкільного та шкільного віку.

Мережа закладів освіти Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади становить 3 опорні школи, 2 філії,  7 закладів дошкільної освіти та 3 заклади позашкільної освіти.

 

Дошкільна освіта

У закладах дошкільної освіти різними формами виховання  у 25 групах охоплено 584 дитини.

Рівень охоплення дітей передшкільного віку дошкільною освітою становить 100 %, дітей 3 - 5 років  - 83 %.      

З метою здійснення психологічного та соціально-педагогічного супроводу дітей від 0 до 6 років, надання психолого-педагогічної освіти батькам дітей дошкільного віку, які виховуються вдома, впроваджується  програма ,,Співзвучність люблячих сердець“.

У старших групах дитячих садків вивчається англійська мова, створені консультпункти у  закладах освіти. Проблема наступності  вирішувалася через впровадження нової програми «Впевнений старт», налагодження співпраці вихователів та вчителів початкової школи, проведення спільних заходів.

Діяльність педколективів спрямована на різнобічний, гармонійний розвиток дітей та розвиток їх вмінь і навичок.

Проводилася робота щодо підвищення фахового рівня педпрацівників через семінари, тренінги, ,,круглі столи“, конкурси, творчі звіти, дні відкритих дверей, запрошувалися науковці (доктор педагогічних наук, професор Н.В. Гавриш,  доктор педагогічних наук Шелестова Л.В.) тощо.

Для формування особистості дошкільника у закладах дошкільної освіти покращено  умови. Поновлено меблі, посуд, електротовари, постільну білизну тощо.

Проведено ремонт ясельної групи з улаштуванням кабінету медичної сестри, поточний ремонт системи теплопостачання в ЗДО ,,Берізка“, реконструкцію веранди, ремонт системи електропостачання, водостічної системи в ЗДО ,,Пролісок“, теплотраси Олександрівського ЗДО, системи опалення у ЗДО ,,Червона шапочка“, утеплено зовнішні стіни будівлі та проведено  ремонт харчоблоку ЗДО ,,Сонечко“.

 

 

 

 

Загальна середня освіта

У закладах загальної середньої освіти у 90 класах навчається  2012 учнів, що на 31 учень більше від минулого року. Середня наповнюваність класів становить 22,4 (у 2017 році – 22,8).  

У 2018 році завершено процес створення опорних закладів та їх філій, сформовано єдиний освітній округ. Надано автономію закладам освіти, в т.ч. фінансову.

З метою впровадження реформи Нової української школи, яка стартувала з 1 вересня 2018 року, створено умови для 202 учнів 1класів. Запроваджено сучасні дизайнерські підходи до оформлення навчальних кімнат для учнів 1 класів, коридорів, облаштовано навчальні осередки, підготовлено вчителів. Отримали безкоштовно 14 наборів ,,LEGO Play Box“ на кожен клас з 20 учнів  та 200  наборів ,,6 цеглинок“ на кожного учня, Пирятинський ліцей на умовах співфінансування з місцевого бюджету (2,9 тис.грн.) – 1 комплект фабрики друку, Пирятинська зш І-ІІІ ст. №4 –  комплект комп’ютерного обладнання, мультимедійний контент та дидактичні матеріали для початкових класів (338 088 грн., з них 34067 грн. – з бюджету ОТГ),  за кошти додаткової субвенції з державного бюджету на умовах співфінансування придбали шкільні меблі на загальну суму 211 093 грн. (з них 20 тис.грн. з бюджету міської ОТГ) та 190 комплектів одномісних парт за кошти бюджету міської ОТГ (Програма ,,Шкільна парта – 2017-2019“).

Поряд з традиційною денною формою навчання створено умови для здобуття повної загальної середньої освіти індивідуально, чим і скористалися 8 хворих дітей, з них 5 потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку,  дистанційно  навчається 1 дитина у Пирятинській зш І-ІІІ ст. № 4.

З метою реалізації права дітей з особливими освітніми потребами на освіту за місцем проживання, їх соціалізацію та інтеграцію в суспільство функціонує 8  класів з інклюзивним навчанням (на 2 більше ніж у минулому році): на базі  Опорного закладу Пирятинської зш І-ІІІ ст. № 6 –– 6 класів, 8 учнів, Олександрівської філії – 1 клас, 1 учень, Філії Пирятинського ліцею – один клас, 1 учень.

У міській об'єднаній територіальній громаді дітей-інвалідів від 0 до 18 років – 81, з них шкільного віку – 62, дошкільного віку – 19. Із загальної  кількості дітей-інвалідів 5 навчалося за індивідуальною формою, 32 дітей було інтегровано у класні колективи та  3 учні в інклюзивні  класи. 

Відділом та закладами освіти проведено організаційні заходи щодо створення сприятливих умов для гармонійної інтеграції осіб з обмеженими фізичними можливостями в суспільство. Учителі, які працюють з дітьми даної категорії, відповідно до графіків проходять курси підвищення кваліфікації на базі Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Введено посади асистента вчителя в школах з інклюзивним навчанням, створено команди психолого-педагогічного супроводу дітей, проводяться для дітей додаткові корекційно-розвиткові заняття.

Для проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років, надання психолого-педагогічної допомоги та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводження на базі центру розвитку дитини ,,Долоньки“ з 27 вересня 2018  року розпочав діяльність інклюзивно-ресурсний центр.

За рахунок коштів освітньої субвенції придбано стіл-парта для візочників  – 19955 грн., комплект обладнання (комп’ютерна техніка, меблі, дидактичний матеріал) на загальну суму  –– 80369 грн.

          Пирятинським ІРЦ проведено обстеження дітей та зарахування до логопедичної групи, відкрите заняття вчителя-логопеда для батьків 1-го класу на тему „Дари осені“, зустріч з адміністрацією та асистентами вчителів ЗЗСО на тему „Інклюзивна освіта в закладі“, заняття з елементами тренінгу для вчителів 4-х класів „Інклюзивна освіта. Співпраця педагогів та батьків“, сформовано’ банк даних дітей з особливими освітніми потребами, проведено 1 комплексну оцінку.

Разом з тим, залишається невирішеним питання забезпечення архітектурної доступності приміщень для осіб з вадами зору, слуху, облаштування ресурсних кімнат та медіатек у закладах освіти.

У 2018 році 123 випускники, з них 1 екстерн отримали атестат про повну загальну середню освіту, свідоцтво про базову загальну середню освіту - 187 випускників 9-х класів, з них 1 за спеціальною програмою.

3 випускники нагороджені золотою медаллю (Опорний заклад Пирятинська зш І-ІІІ ст. № 6 – 2, Пирятинський ліцей – 1) і 1 – срібною (Опорний заклад Пирятинська зш І-ІІІ ст. № 6 – 1). 12 випускників 9 класів (Пирятинський ліцей – 4, Опорний заклад Пирятинська зш І-ІІІ ст. № 6 – 6, Пирятинська зш І-ІІІ ст. № 4 – 2)  отримали свідоцтво з відзнакою.

Заклади освіти у рейтингу шкіл Полтавської області за результатами ЗНО 2018 року (усього 398 шкіл)

49 Пирятинський ліцей Пирятинської міськради Полтавської обл.

113 Опорний заклад Пирятинська ЗОШ І-ІІІ ст. № 6 Пирятинської міськради Полтавської обл.

293 Пирятинська ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 Пирятинської міськради Полтавської обл.

Профільним навчанням охоплено 100 %  учнів 10-11 класів.  У ліцеї запроваджено 4 профілі навчання.

Випускники 11 класів  Опорного закладу Пирятинської зш І-ІІІ ст. № 6 та Пирятинської зш І-ІІІ ст.  № 4 разом з атестатом отримали посвідчення про присвоєння робітничої кваліфікації  перукаря-модельєра“, „молодшої медичної сестри по догляду за хворими“, „кухаря ІІІ розряду“,  „водія категорії „В“ і „С““.

У 2018 році у ІІІ етапі Всеукраїнських  олімпіад з базових дисциплін учні закладів загальної середньої освіти посіли 6 призових місць (ІІ м. – 1, ІІІ м. – 5), у 2017 році – 14 (ІІ м. – 7, ІІІ м. – 7);  у ІІ етапі  конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт при Малій академії наук  зайняли 4 призові місця (ІІ м. – 1, ІІІ м. – 3), у 2017 році – 5 (ІІ м. – 2, ІІІ м. – 3).

У Пирятинській міській об'єднаній територіальній громаді забезпечується стабільність, творчість, ефективність педагогічного процесу. Створена сучасна система науково-методичної роботи сприяє цілеспрямованому, безперервному, особистісно зорієнтованому підвищенню професійної компетентності вчителя.

У 2018 році запроваджено нову модель надання методичної допомоги педагогічним працівникам. На підставі меморандуму про співпрацю між Пирятинською міською радою та Полтавським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти ім. М.В.Остроградського щодо розвитку освітньої галузі як важливої складової стратегії розвитку громади проведено стратегічну сесію за участю батьків, педагогів та учнів,  літню  школу  щодо впровадження засад Нової української школи, зустріч  з Лушиним П.В., доктором психологічних наук, психоаналітиком,  експертом з питань місцевої демократії та розвитку громад Німеччини Хельмутом  Куртом, виїзні настановчі наради для вчителів-предметників, осінню сесію. У результаті співпраці об’єднана громада стала учасником німецько-українського проекту  ,,Мости партнерства задля розвитку місцевих громад“.

Належна робота здійснювалася в напрямку підвищення фахової майстерності вчителів у ході курсової перепідготовки. Пройшли підвищення фахової майстерності 88 педагогічних працівників на базі ПОІППО.

Методична служба відділу освіти, молоді та спорту  разом з  педагогічними колективами продовжили працювати у напрямку розв’язання науково-методичної теми „Формування професійної мобільності педагогічних працівників закладів освіти в умовах становлення Нової української школи“. Проведено 10 семінарів-практикумів та 14 засідань міських методичних об’єднань педагогічних працівників.

Вчитель Опорного закладу Пирятинської зш І-ІІІ ст. №  6 (Бугай В.М.) взяла участь в обласному професійному конкурсі ,,Учитель року - 2018“ у номінації ,,Українська мова та література“, підготовлено 2 вчителі на конкурс ,,Учитель року - 2019“.   

Атестаційною комісією ІІ рівня проведено атестацію 60 педагогічних працівників. Педагогічні звання присвоєно (підтверджено) 24 педагогам закладів освіти Пирятинської міської ради.

У закладах освіти здійснюється інноваційна та експериментальна діяльність.

Пирятинський ліцей та Опорний заклад Пирятинська зш І-ІІІ ст. № 6  працюють  за науково-педагогічним проектом „Інтелект України“, Опорний заклад Пирятинська зш І-ІІІ ст. № 6   впроваджують проект  „Розумники“.

Пирятинська зш І-ІІІ ст. № 4 та Пирятинський ліцей на основі   укладеної угоди про наукове співробітництво з Інститутом педагогіки Національної академії педагогічних наук України здійснюють експериментальну  діяльність за темами науково-дослідної роботи:

 «Дидактико-методичний супровід компетентнісно орієнтованого навчання у початковій школі» (ліцей), 

«Організаційно-методичні засади підготовки вчителів до інноваційного розвитку закладів загальної середньої освіти в умовах Концепції нової української школи» (школа № 4).

Продовжується робота щодо психолого-педагогічного проектування соціального розвитку учнів закладу  (за В.О.Киричуком).

Успішно впроваджувалися інформаційні технології в освітній процес, управлінську діяльність. Розпочато випуск електронної газети ,,Тижневик“.

До послуг дітей, починаючи з 1 класу, – 185 персональних  комп’ютерів (з них термін придбання понад 5 років становить 58%), 45 ноутбуків,  1 планшет, облаштовано 24 класи з інтерактивними поверхнями, 28 принтерів. Придбано у 2018 році за рахунок коштів місцевого бюджету 5 телевізорів, 1 мультимедійну дошку, 11 ноутбуків.

Середнє  навантаження на 1 комп’ютер складає 9 учнів (норма 10 учнів на 1 комп’ютер).

Збільшено на 13 % кількість учнів, для яких організоване гаряче харчування (2018 р. – 85 %, 2017 р. – 72%). Поліпшено санітарно-гігієнічні умови харчоблоку та їдальні Опорного закладу Пирятинської зш І-ІІІ ст. № 6 (проведено перепланування єдиного простору актового залу з відокремленням приміщення їдальні, облаштовано терасу зі східцями. Здійснено комплекс робіт з внутрішнього опорядження зазначених приміщень, облаштування сцени та умивальної кімнати. Замінено всі інженерні комунікації, встановлені сучасні прилади освітлення, опалення та сантехніки, 1167,8 тис.грн.).

100-відсотково забезпечено підвезенням до місця навчання і додому 257  учнів, що на 46 учнів більше від минулого року.

Проведено організаційні заходи щодо оздоровлення та відпочинку дітей і підлітків влітку 2018 року. У таборах відпочинку з денним перебуванням оздоровилось 666 дітей, що на 112 дітей більше від минулого року, в оздоровчих таборах області –  90 дітей (на 17 дітей більше від 2017 року), за межами області – 25 дітей (у минулому році – 4).

Вжито заходів щодо підвищення комфортності  закладів освіти.

Завершено  заміну вікон, дверей на металопластикові у всіх закладах освіти. Облаштовано відмостки приміщень комунальних закладів. Проведено поточний ремонт частини покрівлі приміщення колишньої Калиновомостівської школи, ремонт покрівлі (1 черга) Опорного закладу Пирятинської зш І-ІІІ ст. № 6, проведено капітальний ремонт спортивного залу (балконне приміщення, туалетна кімната, роздягальні, тренерська кімната, гідроізоляція зовнішньої частини цокольної частини приміщення) та реконструкцію мережі із влаштуванням каналізаційно-напірної станції в Пирятинській зш І-ІІІ ст. № 4, облаштовано внутрішній туалет у Філії Пирятинського ліцею. Облаштовано дитячий ігровий майданчик у Пирятинській зш І-ІІІ ст. № 4, створено шкільний радіовузол в Опорному закладі Пирятинській зш І-ІІІ ст. № 6 у результаті реалізації громадського бюджету.

Введено в експлуатацію басейн Пирятинського ліцею, який не функціонував більше 20 років. збудовано спортивний майданчик з глядацькою залою та зоною для запасних гравців на території Пирятинського ліцею. 

 

 

Позашкільна освіта

Для розвитку здібностей та обдарувань учнів, задоволення їх інтересів і запитів функціонувало 3 заклади позашкільної освіти, які відвідувало 1117 дітей. Позашкільною освітою охоплено 56  % школярів. На базі закладів освіти працює  45 гуртків  (773 учні).

Вихованці позашкілля активно брали участь  у міських, обласних та всеукраїнських конкурсах, змаганнях, спартакіадах.

 Завдяки підтримці галузі вдалося досягти високих спортивних результатів у змаганнях різного рівня: ІІІ місце з неолімпійських видів спорту серед спортивних шкіл області; І місце в чемпіонаті області з легкої атлетики та в чемпіонаті області з сумо. Більше 200 нагород різного ґатунку здобули спортсмени на змаганнях обласного, всеукраїнського та європейського рівнів.

ЦДЮТ у рейтингу області  посів 2 місце, отримав 42 призові місця у конкурсах обласного, всеукраїнського рівнів.

Стипендії міської ради отримували  з січня по травень 13 дітей, з вересня по грудень  2018 року 15 дітей (72,7 тис. грн.).

На засадах особистісно зорієнтованого підходу створено єдину систему виховного процесу, спрямовану на соціалізацію учнів, утвердження їх як особистостей.

Налагоджено дієву роботу учнівського самоврядування (члени учнівського самоврядування – учасники сесій, виконкому міської ради, серпневої педагогічної конференції, яка проводилася у форматі освітніх платформ.

Заклади освіти стали учасниками всесвітньої ініціативи „Громада дружня до дітей та молоді“, започаткованої Дитячим фондом ООН UNISEF (рішення виконавчого комітету від 25.07.2018 № 224), проекту ,,Зелене світло для велоруху в громадах, програми „Активні громадяни“.

Створено та діє міська батьківська рада „Батьки.PRO“.

У закладах позашкільної освіти створюються належні умови для вибору вихованцями видів діяльності відповідно до їх інтересів та запитів батьків.

 З цією метою замінено покрівлю центру дитячої та юнацької творчості (проведено повну заміну риштування, часткову заміну кроквяних конструкцій, заміну шиферного покриття на металочерепицю, вогнезахисну обробку дерев’яних конструкцій та утеплення частини горищного перекриття, вартість робіт -  1411950 грн.), проведено поточні ремонти електрообладнання та електромережі у ДЮСШ та ЦДЮТ (90662 грн.), придбано обладнання і предмети довгострокового користування, тренажери для майданчиків та штучне покриття для міні-футбольного поля  на загальну суму 826240 грн.

Протягом 2018 року були реалізовані місцеві цільові програми   в галузі освіти, молоді та спорту:

Програма „Стипендії міської ради обдарованим дітям Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади у 2018 році“, затверджена рішенням тридцять другої сесії Пирятинської міської ради сьомого скликання від 22 грудня 2017 року №  336 (72700 грн.);

Програма розвитку лідерського руху в м.Пирятин „Творимо себе – творимо країну“, затверджена рішенням тридцять четвертої сесії Пирятинської міської ради сьомого скликання від 24 січня 2018 року №  46 (102769 грн.);

Програма розвитку пріоритетних видів спорту на 2018 рік, затверджена рішенням тридцять четвертої сесії Пирятинської міської ради сьомого скликання від 24 січня 2018 року №  44 (161504 грн.);

Програма оздоровлення та відпочинку дітей у 2018 році, затверджена рішенням тридцять четвертої сесії Пирятинської міської ради сьомого скликання від 24 січня 2018 року №  42 (585055 грн.);

Програма ,,Опікуємося освітою“ на 2018 рік, затверджена тридцять сьомою сесією Пирятинської міської ради сьомого скликання (друге пленарне засідання) від 04 квітня 2018 року № 112 (90733 грн.);

Програма ,,Шкільна парта – 2017-2019“, затверджена тридцять сьомою сесією Пирятинської міської ради сьомого скликання (друге пленарне засідання) від 04 квітня 2018 року № 110 (599758 грн.);

Програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади на 2016-2020 р „Юні патріоти Пирятинщини“, затверджена рішенням дванадцятої сесії Пирятинської міської ради від 28 липня 2016 року № 167;

Комплексна програма профілактики злочинності та правопорушень серед дітей та молоді на 2017-2018 роки, затверджена рішенням двадцять третьої сесії Пирятинської міської ради сьомого скликання від 31 травня 2017 року № 114.

Заклади освіти – учасники громадського бюджету участі.  У 2018 році подали 16 проектних пропозицій, з них 4  здобули перемогу. 

Проект „Поліпшення якості муніципальних послуг позашкільної освіти у сфері розвитку фізичної культури і спорту на території Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади в контексті створення сучасного спортивно-інноваційно-розвивального простору школи європейського успіху на базі Опорного закладу Пирятинський ліцей – тренувальний центр спортивної майстерності“ здобув перемогу на обласному конкурсі проектів і програм розвитку територіальних громад Полтавської області у 2018 році (600 тис. з обласного бюджету).

Відділом проведено практикум із застосування законодавства в Полтавському РВ АМУ на тему: „Новації законодавства у сфері освіти. Особливості надання освітніх послуг в умовах реформування“, 2 зустрічі з керівниками закладів освіти Полтавського району та Засульської ОТГ щодо досвіду роботи закладів освіти Пирятинської міської ради в умовах реформування освітньої галузі, підготовлено 4 успішні практики.

Важливим завданням залишається підвищення якісного рівня освітніх послуг, осучаснення   змісту, форм і методів організації освітнього процесу, формування компетентнісного підходу до реалізації Державних стандартів початкової, базової та повної загальної середньої освіти, забезпечення доступності та підвищення якості надання освітніх послуг.

Детально з презентацією можна ознайомитися за посиланням: Освітня галузь спрямована на впровадження Концепції  Нової української школи

 

 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua