Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
18 грудня 2018 року 11:59

Небезпечна хвороба великої рогатої худоби

Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (далі ЗВД) - заразне захворювання, що характеризується лихоманкою, утворенням шкіряних вузлів (горбочків) на тілі, кульганням, ураженнями очей, органів дихання, розмноження та травлення.

Спалахи хвороби зареєстровані в Російській Федерації, Дагестані, Чечні і Північній Осетії, Греції, Туреччині, Болгарії, Македонії, Сербії та Чорногорії, Албанії та Казахстані. Територія України вільна від даної хвороби.

Збудник хвороби (вірус) знешкоджується при температурі 55 °С впродовж 2 годин, при 60 °С впродовж 30 хвилин, при 4 °С вірус ЗВД зберігає активність впродовж 6 місяців.

Хворіє велика рогата худоба. Вірус передається переважно механічним шляхом при укусах комах-переносників (комарі, мухи, кліщі тощо), занесених із зараженої території вітром або в транспортних засобах та через заражені ін'єкційні голки. Занесення комах відбувається переважно в теплу пору року. Тварини можуть інфікуватись через контаміновані корми, воду, через предмети, що вони облизують, предмети утримання.

Вірус не передається людині. Поширення ЗВД відбувається стрибкоподібно - на значні відстані (до 50-100 км) через переносників, безконтрольне переміщення тварин, контаміновані корми, предмети догляду, транспортні засоби тощо.

Інкубаційний період захворювання становить від 7 до 28 діб. Хвороба характеризується підвищенням температури тіла до 40 °С впродовж першого тижня, з’являються водянисті виділення з очей, відмічається в’ялість, тварини відмовляються від корму та швидко худнуть. По всьому тілу, а інколи лише на кінцівках та животі, утворюються внутрішньошкірні вузлики з плоскою поверхнею діаметром 0,5-7 см, заввишки до 0,5 см. У телят до місячного віку хвороба може протікати безсимптомно.

Специфічні методи лікування ЗВД не розроблені. Після діагностування ЗВД в епізоотичному вогнищі встановлюється карантин.

З метою профілактики хвороби необхідно: завозити тварин лише з благополучних щодо ЗВД господарств з проведенням профілактичного карантину; проводити обов’язкову дезінсекцію транспортних засобів до та після переміщення тварин; не допускати контакт між тваринами різних стад; при роботі з тваринами користуватися чистим продезінфікованим інструментом; виводити тварин на пасовище лише після обробки їх засобами, що забезпечують захист від укусів комах; при постановці тварин на стійлове утримання обов’язково проводити клінічний огляд тварин та профілактичну дезінсекція тваринницьких приміщень; проводити заходи, направлені на знищення стаціонарних ареалів мешкання комах; проводити ідентифікацію всього наявного поголів’я ВРХ.

При виникненні підозри щодо зараження тварин вірусом ЗВД власнику тварини слід протягом двох годин повідомити про це фахівця Держпродспоживслужби за номером телефону 2-22-13.

 

 

Корисні посилання:

http://www.lsd.vet.ua/index.php/uа, http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0535-17

Пирятинське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Полтавській області

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua