Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
11 грудня 2018 року 08:30

Звіт про хід виконання Плану соціально-економічного розвитку Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади на 2018 рік за 9 місяців 2018 року

Звіт

про хід виконання Плану соціально-економічного розвитку Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади на 2018 рік за 9 місяців 2018 року

 

План соціально – економічного розвитку Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади на 2018 рік складається з низки конкретних заходів, спрямованих на досягнення цілей, визначених пріоритетами Стратегії розвитку Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади.

 

Демографія

Кількість мешканців громади станом на 01.10.2018 року становить 16917 осіб, у тому числі в місті -  15481 осіб, в сільських населених пунктах – 1436 осіб.

 

Ринок  праці

В економіці громади зайнято 68% від кількості населення працездатного віку, середньомісячна зарплата становить 6,2 тис.грн, що на 14% більше ніж на початок року. На обліку в центрі зайнятості перебуває  432 особи, що становить 4,4% від кількості населення працездатного віку.

З метою реалізації повноважень у сфері праці та недопущення порушень законодавства про працю до апарату виконкому введено посаду інспектора з праці. На конкурсній основі прийнято фахового спеціаліста, яким проводиться широка інформаційно-роз’яснювальна кампанія серед суб’єктів господарювання, спрямована на попередження вчинення порушень роботодавцями у сфері законодавства про працю, ознайомлення найманих працівників стосовно їхніх прав та позбавлення соціальних гарантій в разі неофіційного працевлаштування. За звітний період відвідано більше 80 суб’єктів господарювання. Створено комісію та робочу групу з легалізації виплат заробітної плати та зайнятості населення. Забезпечено роботу зазначеної комісії.

 

Дорожньо-транспортне господарство

Мережа внутрішніх транспортних сполучень налічує маршрути загального користування, у тому числі: міських – 2, приміських – 1. Забезпечення населення автобусним сполученням  становить 96,0% (не охоплено 675 осіб, мешканців сіл Замостище, Ївженки, Олександрівка, Могилівщина, Рівне). На основних маршрутах задіяно 7 одиниць автотранспорту. Цього року вирішено проблемне питання щодо маршруту по вул. Гагаріна. За 9 місяців 2018 року перевізникам відшкодовано з бюджету міської ОТГ за автобусні перевезення окремих пільгових категорій громадян 91,6 тис.грн, приміській залізниці – 75,0 тис.грн.

        Проведено поточний та капітальний ремонт дорожнього покриття на площі близько 20,0 тис. кв.м. Вартість проведених робіт становить               10 247,2 тис.грн (з них поточний ремонт – 8 098,9 тис.грн, капітальний – 2 148,2 тис.грн, з яких 955,9 тис.грн – кошти субвенції з державного бюджету на розвиток інфраструктури).

         Капітальний ремонт проведено по вул.Гагаріна та продовження вул.Соборна (до вул.Водостічна), Пушкіна (від вул.Січових Стрільців до дороги на Острів Масальський). За рахунок соціального партнерства з ТОВ „Пирятинський сирзавод“ та ТОВ „Альтком“ проведено ремонт дорожнього покриття по вул.Європейська на площі 2 500 кв.м.

З метою створення доступних та безпечних умов в місті розпочато роботу по облаштуванню тротуарів, а саме: по вул. Соборна (біля ж/д  переїзду), тротуар з мощенням плиткою по вул. Соборна, 14 та по вул. Аврущенка (біля ЦРЛ).

        Проведено реконструкцію вуличного освітлення із застосуванням Лед-технологій на 26 вулицях. Загальна протяжність мереж становить 14 549 м, кількість світильників – 250, вартість робіт – 1 375,3 тис.грн. 

         З метою розвитку інфраструктури міста реалізується проект „Зелене світло для велоруху в громадах“ у партнерстві з програмою „U-LEAD з Європою“ та ГО „Асоціація велосипедистів Києва“. В рамках проекту напрацьовано Концепцію розвитку велосипедного руху в ОТГ та пропозиції щодо створення велодоріжок в місті.

 

Економіка

За даними Головного управління статистики у Полтавській області станом на 01.10.2018 у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) в ОТГ зареєстровано 280 суб?єктів господарювання - юридичних осіб. Упродовж січня-вересня 2018 року створено 5 нових підприємств, сферою діяльності яких є сільське господарство та різноманітні послуги.

На обліку в управлінні економіки виконкому міської ради перебуває (оціночно) 702 фізичні особи-підприємці.

З метою сприяння розвитку пріоритетних галузей економіки громади розроблено План місцевого економічного розвитку, який перекладено на англійську мову та направлено на розгляд міжнародних експертів проекту „Мери за економічне зростання“.

В рамках сприяння залученню інвестицій в економіку громади за допомогою українсько-канадського проекту „ПРОМІС“ розроблено та виготовлено Інвестиційний паспорт Пирятинської ОТГ. В рамках обласного конкурсу інвестиційних проектів „Горизонти Полтавщини“ розробники інвестиційного проекту „Розвиток альтернативної енергетики в Пирятинській міській ОТГ“  провідний спеціаліст управління економіки Крагель Є.М. та директор ПП „Калиновомостівське“ Зубенко А.І. отримали друге місце і грошову винагороду від обласної ради в сумі 7,0 тис.грн.

Упродовж 9 місяців 2018 року обсяг реалізації промислової продукції склав 961,5 млн.грн. [СІВ1]

В розрізі підприємств збільшили обсяги реалізації промислової продукції ТОВ „Пирятинський сирзавод“ (100,4%), ТОВ „Оріон“ (126,2%), УВП УТОС (100,8%). Проте, ТОВ „Пирятиндрев“ скорочено обсяги реалізації на 31,1%.

ТОВ „Пирятинський сирзавод“ є стратегічно важливим промисловим підприємством, яким забезпечується випуск 99,6% всієї промислової продукції в Пирятинській міській ОТГ. Торгова марка „Пирятин“ входить до групи кампаній  „Молочний альянс“ і є лідером у галузі виробництва сирів в Україні. На даний час на підприємстві виробляється до 15 видів сирів. Обсяг реалізованої продукції у січні-вересні 2018 року становить 957,6 млн.грн. Експортується майже половина виробленої продукції.   

Послуги промислового характеру у сфері зберігання  та доведення до кондиційних характеристик зернових культур надають Філією ДП „Державна продовольчо-зернова корпорація України „Пирятинський КХП“, ТОВ „Сільськогосподарське підприємство комбікормовий завод“ і ТОВ „Баришівська зернова компанія“. Завдяки цим підприємствам  на теренах громади сконцентровано значний елеваторний потенціал (141,3 тис.тон одночасного зберігання зерна у рік).

ТОВ „ВК Будагромаш“ розміщено на виробничій базі колишнього ПАТ „Пирятинський ливарно-механічний завод“. Підприємтсво надає послуги промислового характеру, а саме займається гарантійним, капітальним і поточним ремонтом техніки для лісового та сільського господарства і продажем запасних частин до неї. Є офіційним представником Харківського тракторного заводу. В середньому здійснює зборку та ремонт  5 - 6 екскаваторів, навантажувачів, 2- 4 бурильно-кранових машин у місяць.

У структурі сільськогосподарської галузі переважає рослинництво. Тваринництво представлено невеликими фермами по вирощуванню корів, свиней, коней, птиці та розведенню бджіл.

Досить розвинений малий та середній бізнес. Найбільша частка як юридичних осіб, так і  фізичних осіб-підприємців, сконцентрована у торгівлі (40-48%) та послугах (до 30%), в якому зайнято більше половини працездатного населення.

На підставі оціночних характеристик упродовж 1 півріччя 2018 року обсяги роздрібного товарообороту підприємств роздрібної торгівлі  становили 138,8 млн.грн.,  обсяги послуг – 13,3 млн.грн.

З метою підтримки малого та середнього бізнесу вперше в цьому році розроблено та забезпечено реалізацію заходів Комплексної програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва на 2018-2020 роки. В рамках Програми на веб-сайті міської ради створено розділ „До уваги бізнесу“, де розміщується інформація про цінову ситуацію на ринках громади, вільні об?єкти нерухомості комунальної власності, відомості з питань ведення бізнесу; проведено конкурс „Кращий підприємець-2018“,  6 переможців конкурсу відзначено грошовими винагородами.

 

ЖКГ

З метою розвитку житлово-комунального господарства Пирятинської ОТГ, створення комфортних умов проживання та вирішення проблемних питань у сфері водовідведення розроблено та проведено експертизу 2 робочих проектів: реконструкція мережі водовідведення по вул.Січових Стрільців від КНС 1 до КНС 2 та реконструкція мережі водовідведення у Мікромістечку. Завершується підготовка проекту з будівництва напірного колектору в районі  Завокзалля.

Очікуване фінансування зазначених проектів – кошти обласного екологічного фонду та державного бюджету. Крім того, поданий на фінансування до обласної Програми „Питна вода Полтавщини на 2019 рік“ проект по будівництву артезіанської свердловини для водогосподарських потреб жителів м.Пирятин.

Реалізується швейцарсько-український проект  DESPRO по забезпеченню якісного водопостачання в населених пунктах Пирятинської ОТГ. Проведено анкетування жителів міста щодо пріоритетів розвитку послуг водопостачання, зустрічі з жителями с. Калинів Міст за участю експертів щодо планування розширення водомереж села.  Розпочато розробку Стратегії розвитку послуги з централізованого водопостачання на території Пирятинської ОТГ. 

 

Енергозбереження

Енергозбереження визнано пріоритетним напрямом в роботі міської ради. За підтримки проекту „Реформа на сході України ІІ“, в рамках проекту „Smart Пирятин“  впроваджено новий електронний сервіс „Енергосервіс: облік, контроль, економія“, який включає інвентаризацію будівель та щоденний збір інформації про використання всіх видів енергоресурсів та води як в цілому по громаді, так і окремо по об’єктах. Завдяки роботі системи вдалося визначити реальний обсяг споживання енергоресурсів об’єктами комунальної власності та заощадити з початку 2018 року споживання електричної енергії по відношенню до базового рівня майже на 30 %.

Упродовж січня-вересня 2018 року були реалізовані заходи з енергозбереження:  проведено капітальний ремонт покрівлі із утепленням в Центрі дитячої та юнацької творчості (1 млн. грн.),  утеплено фасад мінеральною ватою товщиною 120 мм в  ДНЗ „Сонечко“ (1,4 млн. грн.), реконструйовано покрівлю із утепленням горищного перекриття в опорному закладі Пирятинської ЗОШ I-III ступенів № 6 (2,1 млн.грн.)

Окрім цього, реалізовано програму „Енергоефективність та енергозбереження у освітніх закладах Пирятинської ОТГ на 2018 рік“: здійснено заміну котла та модернізовано систему опалення в харчоблоці ДНЗ „Червона шапочка“, проведено заміну ламп розжарювання та люмінесцентних ламп на світлодіодні в  дошкільних навчальних закладах „Ромашка“, „Червона шапочка“ та Пирятинській школі естетичного виховання,  замінено дверні блоки центрального входу ДНЗ „Червона шапочка“ на металеві із утеплювачем та доводчиками, встановлено тамбур із металопластикової конструкції. В рамках виконання заходів  Програми також  придбано обладнання для проведення експрес-енергоаудитів: люксметр, пірометр, логер вологості та вуглекислого газу.

 

Екологія

За рахунок коштів бюджету міської ОТГ та коштів обласного бюджету завершується реалізація дворічного проекту „Реконструкція існуючого невпорядковано сміттєзвалища під полігон твердих побутових відходів“ вартістю 18,0 млн. грн., з них: 7,0 млн.грн – кошти бюджету ОТГ,                        11,0 млн.грн – кошти обласного бюджету.

Завершується перший етап проектування „Екологічне поліпшення з водності р.Удай“ в частині проведення геодезичних вимірювань місцевості русла річки.

Впродовж звітного періоду в рамках реалізації проекту міжмуніципального співробітництва з ТПВ в місті Пирятин та селах ОТГ облаштовано 9 контейнерних майданчиків, а також встановлено 9 баків для збору пластикової пляшки з метою виконання Закону України „Про відходи“. Розширено мережу збору ТПВ у сільських населених пунктах рад-партнерів.  Крім того, ведеться розробка схеми санітарної очистки міста,  на яку виділено 140 тисяч грн.  (на першому етапі здійснено збір даних, розпочсато другий етап).

З метою покращення екологічної ситуації розпочато розробку проектно-кошторисної документації  для проведення заходів щодо поліпшення водності річки Удай в районі міста Пирятин.  Ведуться підготовчі роботи для проведення топографо-геодезичного знімання в районі м.Пирятин та села Заріччя.

        

Туризм та рекреація

З метою розвитку туристичної галузі ОТГ розроблено та функціонує три туристичних маршрути: на базі Пирятинського краєзнавчого музею - „Славетна Пирятинщина“, на базі Національного природного парку „Пирятинський“  - екологічна стежка „Острів Масальський“ та екотуристичний маршрут „Мальовничі краєвиди Пирятинщини“. В рамках реалізації Програми Нацпарком на території ботанічної пам’ятки природи „Лісопарк „Острів Масальський“ відкрито екоклас  „Смарагд“ – місце для проведення занять літніх шкіл, екопросвітницьких лекцій та інших природоохоронних заходів. Розроблено карту для туриста „Національний природний парк „Пирятинський“.

 

Освіта

Мережа закладів освіти налічує 13 закладів, з них:

7 закладів дошкільної освіти (577 вихованців),

3 заклади загальної середньої освіти та 2 філії (2012 учнів),

 3 заклади позашкільної освіти (1125 вихованців).

У цьому році завершено процес створення опорних закладів та їх філій, сформовано єдиний освітній округ. Надано автономію закладам освіти, в т.ч. фінансову.

Забезпечено доступ до якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами, відкрито 6  класів з інклюзивним навчанням, у яких навчається 9 дітей з особливими освітніми потребами, організовано індивідуальне навчання для 5 учнів за станом здоров’я. Для проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років, надання психолого-педагогічної допомоги та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводження на базі центру розвитку дитини „Долоньки“ з 27 вересня цього року розпочав діяльність інклюзивно-ресурсний центр.

Запроваджено нову модель надання методичної допомоги педагогічним працівникам. 18 січня цього року підписано меморандум про співпрацю між Пирятинською міською радою та ПОІППО щодо розвитку освітньої галузі як важливої складової стратегії розвитку громади, у рамках якої  проведено стратегічну сесію за участю батьків, педагогів та учнів,  літню  школу  щодо впровадження засад Нової української школи, зустріч  з Лушиним П.В., доктором психологічних наук, психоаналітиком,  виїзні настановчі наради для вчителів-предметників, осінню сесію. У результаті співпраці об’єднана громада стала учасником німецько-українського проекту  «Мости партнерства задля розвитку місцевих громад».

Збільшено на 13 % кількість учнів, для яких організоване гаряче харчування (2018 р. - 85 % , 2017 р. -  72%). Поліпшено санітарно-гігієнічні умови харчоблоку Опорного закладу Пирятинської зш І-ІІІ ст. № 6.

100-відсотково забезпечено підвезенням до місця навчання і додому 257  учнів, що на 46 учнів більше від минулого року.

Проведено організаційні заходи щодо оздоровлення та відпочинку дітей і підлітків влітку 2018 року. У таборах відпочинку з денним перебуванням оздоровилось 666 дітей, що на 112 дітей більше від минулого року, в оздоровчих таборах області -  90 дітей (на 17 дітей більше від 2017 року), за межами області – 25 дітей (у минулому році – 4).

Вжито заходів щодо підвищення комфортності  закладів освіти.

Завершено  заміну вікон дверей на металопластикові у всіх закладах освіти. Облаштувано відмостки приміщень комунальних закладів.

Замінено покрівлю центру дитячої та юнацької творчості  (проведено повну заміну риштування, часткову заміну кроквяних конструкцій, заміну шиферного покриття на металочерепицю, вогнезахисну обробку дерев’яних конструкцій та утеплення частини горищного перекриття)

Проведено поточний ремонт частини покрівлі приміщення колишньої Калиновомостівської школи.

Завершується ремонт покрівлі (1 черга) Опорного закладу Пирятинської зш І-ІІІ ст. № 6.

Облаштовано дитячий ігровий майданчик у Пирятинській зш І-ІІІ ст. № 4 у результаті реалізації громадського бюджету, проведено капітальний ремонт спортивного залу школи № 4 (балконне приміщення, туалетна кімната, роздягальні, тренерська кімната, гідроізоляція зовнішньої частини цокольної частини приміщення), завершується реконструкція мережі водовідведення із влаштуванням каналізаційно-напірної станції в школі № 4, будівництво спортивного майданчика з глядацькою залою та зоною для запасних гравців на території Пирятинського ліцею. 

Запроваджено сучасні дизайнерські підходи до оформлення навчальних кімнат для учнів 1 класів, коридорів, облаштовано навчальні осередки.

Для формування особистості дошкільника у закладах дошкільної освіти покращено  умови. Поновлено меблі, посуд, електротовари, постільну білизну тощо.

Проведено ремонт ясельної групи ЗДО „Берізка“ з улаштуванням кабінету медичної сестри, відремонтовано систему електропостачання ЗДО „Пролісок“, теплотрасу Олександрівського ЗДО, на даний час проводиться капітальний ремонт ЗДО ,,Сонечко“ (утеплення зовнішніх стін будівлі,  ремонт харчоблоку), реконструкція веранди ЗДО „Пролісок“.

 

Охорона здоров?я

З метою підтримки галузі охорони здоров’я реалізуються програми:

Програма закріплення спеціалістів медичної галузі в селах Пирятинської міської об’єднаної громади на 2018 рік;

Програма розвитку екстреної медичної допомоги на території Пирятинської міської об’єднаної громади на 2018-2019 роки;

Програма ,,Забезпечення надання медичної допомоги жителям Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади Пирятинською центральною районною лікарнею на 2018 рік“.

 Упродовж січня-вересня 2018 року з бюджету міської ОТГ на розвиток первинної медичної допомоги спрямовано кошти на оплату оренди житла фельдшера Калиновомостівського ФАПу (12,2 тис.грн.), придбано 10 комп?ютерів , 2 ноутбуки, 12 МФУ на суму 228,8 тис.грн. У рамках сприяння розвитку екстреної медичної допомоги виділені кошти на придбання спецодягу (24,0 тис.грн.), дихально–кисневої апаратури А – ШВЛ/ВВЛ „ТМТ36“ (36,0 тис.грн.).

 З метою забезпечення надання вторинної медичної допомоги жителям громади Пирятинській центральній районній лікарні у 2018 році з бюджету міської ОТГ виділені кошти на медичне обслуговування учасників АТО (20,0 тис.грн), придбання препаратів інсулінозалежним громадянам ( 90,0 тис.грн.). на поточні видатки у вигляді субвенції – 900,0 тис.грн.

 

Фізкультура і спорт

З метою розвитку галузі реалізуються міські програми: „Розвитку фізичної культури і спорту районної організації ВФСТ „Колос“ АПК України“  та „Розвитку пріоритетних видів спорту на 2017 рік“. Покращено матеріально-технічну базу Пирятинської дитячо-юнацької спортивної школи: придбано теплоакамулятор, тренажери.  Введено в експлуатацію басейн Пирятинського ліцею, який не функціонував більше 20 років. З метою відзначення юних спортсменів громади ДЮСШ другий рік поспіль проводиться свято „Спортивний зорепад“.

Завдяки підтримці галузі вдалося досягти високих спортивних результатів у змаганнях різного рівня: ІІІ місце з неолімпійських видів спорту серед спортивних шкіл області; І місце в чемпіонаті області з легкої атлетики; О. Полтавець - чемпіонка України у стрибках у висоту з розбігу з результатом 178 см; команда відділення сумо на чемпіонаті області зайняла І місце; на чемпіонаті України 2 вихованці стали чемпіонами України; команда отримала 5 срібних та 11 бронзових призерів; підготовлено 3 майстри спорту, 2 чемпіони Європи.

Окрема увага приділяється розвитку масового спорту по місцю проживання населення, зокрема дітей та молоді. На території громади наявні 20 дитячих майданчиків та 6 спортивних майданчиків Упродовж січня-вересня 2018 року встановлено 1 дитячий майданчик (вул.Спартака в м.Пирятин), комплексний спортивний майданчик на території Філії Пирятинського ліцею. Заходами Програми облаштування вуличних дитячих майданчиків передбачено встановлення до кінця року додатково ще 5 майданчиків, витрати на придбання обладнання та встановлення здійснюються з обласного бюджету в сумі 890,66 тис.грн. Мережа об?єктів масового спорту поповниться двома спортивними та по одному для змагань з міні-футболу, настільного тенісу, баскетболу, для осіб з обмеженими фізичними можливостями майданчиками.

 

Культура

В рамках реалізації Програми культурно – мистецьких заходів на 2018 рік та організації змістовного дозвілля проводилися різноманітні заходи. Найбільш масовими були новорічне театралізоване дійство, „Проводи зими“, фестиваль авторської пісні, присвячений пам’яті Володимира Прокопенка, карнавал „Королева бензоколонки“, свято „Ой там, на Купала“, заходи з нагоди Дня молоді, Дня Міста, свята сіл  Олександрівка та Калинів Міст, обласний телешоу-конкурс дитячої пісні і танцю „Естрадна веселка“.

З метою розвитку культурного простору покращено матеріально – технічну базу закладів культури, а саме: проведено ремонтні роботи на загальну суму 340 тис. грн. : в Олександрівському сільському клубі (ремонт глядацького залу та кімнати для гурткової роботи);  в Пирятинській школі естетичного виховання (поточні ремонти класних кімнат, заміна плитки в коридорі, заміна паркану); в Пирятинському краєзнавчому музеї (ремонт кімнати).

Придбано товарів, матеріалів, послуг на суму 98 тис. грн.:

 Пирятинська школа естетичного виховання - аудіоінтерфейс, комп’ютерні колонки, табуретки, гітари, парти, шкільна дошка, гіпсові фігури;

Пирятинський краєзнавчий музей - виставкові вітрини;

сільські бібліотеки - передплата періодичних видань.

 

Соціальний захист

З метою підвищення соціального захисту вразливих категорій населення реалізується 8 програм, станом на 01.10.2018 року на заходи програм, якими охоплено більше 1,0 тис.осіб,  спрямовано понад півтора мільйона  гривень.

         З метою забезпечення житлом учасників бойових дій в Афганістані, які мають інвалідність І та ІІ групи на 2017-2018 роки в рамках відповідної  Програми придбано квартиру для Педяш Т.М. Не менш важливою подією було проведення підготовчої роботи щодо придбання квартир для дітей-сиріт та дітей без батьківського піклування. За рахунок субвенції з державного бюджету придбано дві квартири для Квітко Віолетти  та Ніколаєвої Анастасії.

В рамках Програми соціального захисту населення надається допомога соціально незахищеним категоріям населення на лікування, поховання, усунення наслідків пожежі тощо.  

З метою підтримки сімей з дітьми та функціонування пологового будинку в м. Пирятин вперше прийнято Програму підтримки породіль на 2018 рік.  В рамках Програми надано матеріальну допомогу 13 породіллям в розмірі 2000,0 грн., допомогу медикаментами при пологах в пологовому відділенні Пирятинської ЦРЛ -7 породіллям (11985,20 грн.). Картки зі знижками отримали 28 сімей з новонародженими дітьми.

 

Цивільний захист

Для реалізації повноважень у сфері цивільного захисту створена та функціонує Пирятинська міська ланка територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Полтавської області. На території громади розміщено: 1 хімічно-небезпечний об’єкт, 29 потенційно-небезпечних об’єктів та 15 об’єктів підвищеної-небезпеки.

З метою запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій пари виконкомі міської ради функціонує комісія з ТЕБ та НС. Розроблені плани реагування на надзвичайні ситуації та затверджений перелік підприємств, установ та організацій, які будуть задіяні у разі евакуації населення та ліквідації надзвичайної ситуацій (служби енергетики, захисту сільськогосподарських тварин і рослин, інженерна, комунальна-технічна, медична, зв’язку і оповіщення, протипожежна, торгівлі та харчування, охорони громадського порядку). Для своєчасного доведення сигналів та інформації про виникнення надзвичайних ситуацій до центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій та населення  у місті Пирятин знаходиться система оповіщення.

Упродовж 9 місяців 2018 року надзвичайних ситуацій, а саме: порушень нормальних умов життя і діяльності людей на об’єктах або територіях, спричинених аваріями, катастрофами, епідеміями, стихійним лихом, епізооті- єю,  епіфітотією, великими пожежами, застосуванням засобів ураження, що призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат, не виникало.

 

Адміністративні послуги

Головною метою реформи з децентралізації є наближення послуг до жителів громади. Тому одним із пріоритетних напрямків роботи виконавчого комітету є надання якісних адміністративних та муніципальних послуг. Центр надання адміністративних послуг працює як сервісна установа і є однією з найкращих організаційних форм з надання послуг і взаємодії влади з громадою. Тут громадяни можуть зручно та швидко отримати необхідні послуги.

Впродовж січня-вересня 2018 року Центр надання адміністративних послуг виконавчого комітету Пирятинської міської ради (ЦНАП)  працював над вдосконаленням своєї роботи: розширенням переліку послуг (зі  115 до 147),  впровадженням електронних послуг та сервісів, підвищенням рівня професіоналізму адміністраторів та державних реєстраторів, розробкою та реалізацією спільного проекту міжмуніципального співробітництва та веб-порталу „СМАРТ Пирятин“.

На сьогодні у ЦНАПі можна отримати 147 адміністративних та муніципальних послуг, а також 14 соціальних у старостатах.

Загальна кількість послуг, наданих у ЦНАП через адміністраторів  станом на 01.10.2018 становить 14840, з них найпопулярніші:

видача довідки про склад сім’ї/ зареєстрованих у житловому приміщенні - 6654; видача довідки про наявність (відсутність) земельної ділянки-813; реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб-1986; реєстраційні послуги (реєстрація нерухомості, видача витягів з Держгеокадастру) тощо.

Окрім адміністраторів у ЦНАПі надаються фахові консультації працівників бюро правової допомоги, філії Центру зайнятості, Фонду тимчасової втрати працездатності, а також з питань захисту прав споживачів, приватизації житла.

З метою наближення послуг до сільського населення у червні 2018 року підписано Договір про співробітництво територіальних громад по реалізації спільного проекту з надання якісних адміністративних послуг Центром надання адміністративних послуг виконкому Пирятинської міської ради жителям сільських громад Великокручанської, Дейманівської, Каплинцівської, Харківецької сільських рад  Пирятинського району та Куріньківської сільської ради Чорнухинського району Полтавської області, який зареєстровано в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі 02.07.2018 за  № 197. Проект ММС передбачає створення віддалених робочих в сільських громадах-партнерах, впровадження електронних послуг (електронного документобігу АСКОД) та програми РЕНОМЕ-СМАРТ „ЦНАП-SQS“ - Реєстр територіальної громади. (Це сучасна автоматизована  база даних, яка створена для спрощення процедури обміну інформацією про реєстрацію місця проживання громадян та дає можливість швидкого та якісного обслуговування клієнтів.) В рамках реалізації проекту ММС у сільських радах визначені  особи, які виконують обов’язки адміністраторів, затверджені їх посадові обов’язки, перелік послуг та підготовлені пакети документів для отримання ними електронного цифрового підпису. У Дейманівській та Каплинцівській сільських радах сформовано та підключено автоматизовану систему формування та ведення реєстру територіальної громади в електронному вигляді ЦНАП-SQS. Для реалізації спільного проекту ММС додатково залучено кошти Проекту GIZ „Реформа управління на Сході України ІІ“ у розмірі 50,0 тис.грн. (розроблено додатки до Реєстру громади по 5 сільських радах). Крім того, ЦНАП приймає участь у ІІ Фазі Програми „U-LEAD з Європою“, метою якої покращення матеріально-технічної бази ЦНАПу та віддалених робочих місць адміністраторів громад партнерів (подано технічне завдання   для придбання та облаштування меблями і комп’ютерною технікою робочих місць адміністраторів у Каплинцівській, Дейманівській, Великокручанській та Харківецькій сільських радах).

Для забезпечення доступності громадян та надання послуг за місцем проживання людям похилого віку, інвалідам, громадянам, які знаходяться на стаціонарному лікуванні та самостійно не можуть прийти до ЦНАПу за запроваджено „Мобільний офіс“, який отримано від партнерів - Проекту GIZ (48,5 тис. грн.).

З метою впровадження міграційних послуг у жовтні 2018 року  придбано обладнання для видачі ID карток та закордонних паспортів. На сьогодні ведеться робота по встановленню та підключенню захищеного каналу зв’язку, відповідного реєстру Державної міграційної служби.

Працівники ЦНАП беруть активну участь в реалізації шведсько-українського проекту „Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні“, Програми „Партисипативна демократія в діяльності Пирятинської міської ради“ та впроваджують План дій для підвищення рівня верховенства права при наданні адміністративних послуг у виконавчому комітеті міської ради.

В рамках реалізації  Плану дій для підвищення рівня верховенства права при наданні адміністративних послуг перелік було доповнено 29 послугами. Адміністративні послуги з державної реєстрації права на нерухоме майно роз’єднано на 19 окремих послуг та відповідно затверджені інформаційні картки.  Розроблено дорожні карти послуг: „Будівництво об’єкта нерухомого майна та його узаконення“, „Приватизація земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян“, „Безоплатна передача квартири у приватну, спільну часткову власність громадян“, які розміщені на веб-сайті територіальної громади. Систематично на сайті Пирятинської міської ради та FACEBOOK розміщуються інформаційні матеріали щодо надання найбільш популярних послуг: реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб, отримання витягу з технічної документації, про нормативну грошову оцінку земель, вклейки фото в паспорт при досягненні 25- чи 45-ти років, повідомлення про початок будівельних робіт, особливостей припинення іпотеки, зміни назви вулиці, послуг Держгеокадастру та земельних питань тощо.

З метою поширення кращих практик в частині надання адмінпослуг впродовж цього року Полтавським обласним центром підвищення кваліфікації для працівників органів влади та місцевого самоврядування на базі міського ЦНАПу проведено навчання для керівників Центрів адмінпослуг Полтавської області, Регіональним відділенням АМУ проведено семінар-практикум для міських та селищних голів Полтавщини,    в рамках  „Маршрутів успіху“ побували представники ОМС  Донецької, Луганської, Сумської, Житомирської та Київської областей, Глобинської, Гребінківської, Лохвицької ОТГ; члени правління  Асоціації малих міст України (АММУ), Асоціації ОТГ; експерти Ради Європи, Програми „U-LEAD з Європою“, „ДОБРЕ“, „SKL-Internation“, Шведської урядової організації Академія Фольке Бернадотта, соціологічної агенції „ФАМА“, радники Центрів розвитку місцевого самоврядування. ЦНАП відвідали представники Мінекономіки та Мінрегіону. Для популяризації роботи та покращення інформованості населення запроваджено  проведення екскурсій для школярів міста.  

Практику з надання адмінпослуг презентовано на всеукраїнських конференціях та Комітетських слуханнях ВРУ в Полтаві, Києві та Вінниці.

Крім того,  у 2018 році у ЦНАПі було облаштовано пункти для голосування Громадського бюджету (обласного та бюджету участі ОТГ), які обслуговували адміністратори.

Пирятинська ОТГ є першою платформою Асоціації ОТГ з обміну досвідом з міжмуніципального співробітництва та надання адміністративних послуг. ЦНАП є членом Всеукраїнської асоціації центрів надання адміністративних послуг. У червні 2018 року Центр адмінпослуг отримав спеціальну відзнаку Полтавської облдержадміністрації „Кращий ЦНАП ОТГ“.

 

Удосконалення системи комунікації з громадою

Впродовж звітного періоду продовжено роботу щодо формування свідомої активної громади з високою якістю життя. Запроваджуються нові інструменти, які сприяють розвитку громади, підвищують рівень комунікації та забезпечують її участь в управлінні, а саме: розроблено веб-портал „СМАРТ Пирятин“, вже в тестовому режимі функціонує 9 сервісів: „Контакт-Центр“, „Електронні петиції“, „Громадський бюджет(бюджет участі)“, „Нормативно-правова база“, „Он-лайн діяльність депутатів Пирятинської міської ради“, „Інвестиційний портал“, „Електронний реєстр земель та комунального майна“, „Прозорий бюджет“, „Енергосервіс: облік, контроль, економія“. В стані доробки „Кабінет мешканця“, „Система якості оцінки послуг“ та „Черга в ДНЗ“. Основними завданнями цього проекту є забезпечення прозорості та підзвітності муніципалітету, підвищення ефективності роботи міської ради, налагодження партнерства та дієвої співпраці між владою, бізнесом та громадою, сприяння розвитку партисипативної демократії та більш активного залучення громадян до участі у суспільно-політичному житті на місцевому рівні.

З метою дотримання законності, підзвітності, прозорості в діяльності влади та наближення послуг до сільської громади,  23 вересня 2018 року на повторних виборах обрано старосту сіл Калинів Міст, Верхоярівка та Замостище Бабака Р.М. Для вирішення проблемних питань, які турбують сільських жителів щомісяця проводяться Дня міської ради у старостатах та сходки мешканців мікрорайонів за місцем проживання. А для налагодження конструктивного діалогу з представниками малого бізнесу на території ОТГ  запроваджено зустрічі міського голови Олексія Рябоконя з місцевими підприємцями у форматі „Ранкова кава з мером“.

Проводиться систематичне інформування мешканців громади щодо діяльності муніципалітету та депутатського корпусу на веб-сайті Пирятинської територіальної громади та місцевих ЗМІ. На сайті міської ради запроваджено розділ „Центр надання адміністративних послуг“, у Фейсбуці - тематичну рубрику „ЦНАП інформує“ щодо надання роз’яснень про послуги, які надаються в міському Центрі. В результаті у  2018 році збільшилася і кількість відвідувань офіційного сайту. За 10 місяців цього року сайт відвідало 70986  (за весь 2017 рік  – 70433) користувачі, з них - 27946 нових відвідувачів.

З метою забезпечення відкритості, прозорості та участі громади у прийнятті рішень проведено громадські слухання щодо будівництва полігону ТПВ,  формування тарифів на житлово-комунальні послуги, вивезення ТПВ. Крім того, для створення умов щодо реалізації власних ініціатив проведено навчання з проектного менеджменту – підготовки проектних заявок по Громадському бюджету. Цього року на розвиток нашої громади подано 32 проектні пропозиції, з них 23 допущено до голосування. Після голосування перемогу здобули 4 проектні пропозиції, реалізація яких стосується бюджетних установ Пирятинської міської ОТГ, та 7 небюджетних пропозицій. До презентації власних ідей і проектів щодо розвитку інфраструктури міста та організації дозвілля активно долучаються представники учнівського самоврядування. Беруть участь у засіданнях виконкому та сесії.

З метою формування політичної культури та розвитку  громадянських компетентностей молоді та дорослих Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади, розвитку ініціатив громадянського суспільства у різних сферах життя, обміну ідеями, досвідом задля розвитку місцевих громад розпочато реалізацію німецько-українського проекту „Мости партнерства задля розвитку місцевих громад“.

 

Місцеві (регіональні) програми

Реалізація заході Плану соціально-економічного розвитку на 2018 рік здійснювалась в рамках виконання місцевих (регіональних) програм.

Станом на 15.11.2018 року реалізується 45 цільових програм, на заходи  яких в бюджеті міської ОТГ виділено 28,3  млн.грн., з них фактично використано 19,5 млн.грн або 69,6%.

 

 

Напрям програми

 

 

 

Кількість програм

 

 

Фактично використано станом на 15.11.2018 року, тис.грн

 

Безпека та розвиток благоустрою

6

7896,0

ЖКГ

7

4695,4

Соціальний захист

9

2594,3

Освіта

8

1245,3

Е-врядування та адмінпослуги

1

1189,0

Розвиток громадянського суспільства

5

749,9

Державне управління

1

400,4

Охорона здоров?я

4

315,8

Культура

1

268,5

Екологія

1

83,9

Економіка

2

40,0

 

 

 

Разом

45

19478,5

 

 

 

Начальник управління економіки

виконкому міської ради                                                        І.В. Солдатова

 


 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua