Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
10 грудня 2018 року 08:41

ЗВІТ про результати проведення зовнішньої оцінки якості соціальних послуг Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району за 2018 рік

На виконання наказу Міністерства соціальної політики України від 27.12.2013 № 904 „Про затвердження методичних рекомендацій з проведення моніторингу та оцінки якості соціальних послуг“, управлінням соціального захисту населення Пирятинської районної державної адміністрації проведено зовнішню оцінку якості соціальних послуг догляд вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний, соціальна адаптація, які надаються Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району.

Зовнішня оцінка якості соціальних послуг проводилася комісією, склад якої затверджено наказом начальника управління від 30.10.2018 № 28-ОД „Про проведення зовнішньої оцінки якості соціальних послуг“ за період з 01.01.2018 по 01.10.2018.

Метою зовнішньої оцінки є моніторинг та контроль якості надання соціальних послуг територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району (далі - територіальний центр).

Предметом внутрішнього моніторингу та оцінки якості соціальних послуг є соціальні послуги: догляд вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний, соціальна адаптація.

Методи оцінки якості соціальних: опитування отримувачів соціальних послуг; спостереження за процесом надання соціальних послуг; бесіда/співбесіда з персоналом відділень; вивчення документації, у тому числі звернень отримувачів соціальних послуг.

Станом на 01.10.2018, послугами територіального центру скористалися 2379 громадян похилого віку та осіб з інвалідністю.

У територіальному центрі діють наступні структурні підрозділи:

відділення соціальної допомоги вдома – надаються соціальні послуги

догляд вдома та паліативний догляд.

відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового

проживання – догляд стаціонарний.

відділення денного перебування – соціальна адаптація, соціальна

реабілітація.

відділення організації надання адресної натуральної та грошової

допомоги – соціально-економічні та транспортні послуги.

Станом на 01.10.2018 відділенням денного перебування обслужено 1230 осіб (виключно – 1206 осіб. Всього надано 12563 послуги (6121 – послуга соціальної адаптації, 6442 – послуги соціальної реабілітації).

У відділенні надається послуга „Університет ІІІ віку“, який дає можливість людям старшого віку реалізувати принцип навчання впродовж усього життя. У 2017 – 2018 навчальних роках в університеті працює 6 факультетів: „Наше здоров’я“, „Агрошкола“, „Мистецтвознавство“, „Англійська мова“, „Психологічний“, „Народного співу“ та 5 факультативів: „Декоративно-прикладний“, „Соціально-правовий“, „Краєзнавчий“, туристичний клуб „Мандри“, „Співаночка“. Працівниками відділення підготовлено та проведено заходи до Різдвяних свят та Новорічних щедрувань, культурно-мистецький захід з нагоди Дня студента (Тетянин день), дружню зустріч з нагоди Дня закоханих на факультеті „Народного співу“, круглий стіл „Одвічна біль…“ до дня пам’яті воїнів інтернаціоналістів, круглий стіл „Рідна мова поетична і пісенна“ до Міжнародного дня рідної мови, концерт ансамблю „Чураївна“ для підопічних відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання, проведено соціально-мистецький захід „Жінка – одвічна загадка природи“ з нагоди Міжнародного дня прав жінок і миру, літературно-мистецький захід „У полоні Шевченкового слова“, дружню зустріч до всесвітнього дня поезії, проведено захід до дня гумору „Щирий сміх подовжує життя“, виставку декоративно-прикладного мистецтва талановитих відвідувачів центру соціальної активності, виставку писанок до свята Великодня, екскурсію на о.Масальський, захід „Пам’ятні дзвони Чорнобиля“, літературний вечір пам’яті „І знову пам’ять жива“, до Дня пам’яті та примирення, проведено День вишиванки, проведено випускний вечір для студентів Університету третього віку, зустріч з досвідченим місцевим „травником“, екскурсію екологічними стежками о.Масальський, лекцію „Друга світова війна і доля народів України“ до дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, екскурсію в краєзнавчий музей, круглий стіл присвячений Дню Конституції України. Взяли участь в обласному фестивалі людей з інвалідністю „Древній Пирятин“, проведено круглий стіл „З Україною в серці“ до Дня Незалежності України та Дня Державного Прапора, відвідувачі прийняли участь у фото сесії „Краса без меж“ з нагоди Дня міста, проведено святковий концерт для підопічних стаціонарного відділення с.Вишневе до Міжнародного Дня ветерана.

Завдяки додатково виділеним коштам Пирятинською міською об’єднаною територіальною громадою в розмірі 195 тис.грн., проведено поточний ремонт приміщення відділення денного перебування територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району. Проведено наступні роботи: стяжка стін будівлі, монтаж підвісної стелі, заміна вікон, дверей, шпаклювання стін, клейка шпалер, заміна електропроводки, фарбування підлоги, теплових радіаторів та труб, встановлено жолоб для зливу води з даху. Дані роботи покращили умови перебування отримувачів соціальних послуг соціальна адаптація та соціальна реабілітація у відділенні денного перебування.

Станом на 01.10.2018 у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання перебувало 23 особи, з них на платній основі – 2 особи. З початку року послугу догляд стаціонарний отримали 30 осіб, з них на платній основі – 2 особи. 

Станом на 01.10.2018 у відділенні соціальної допомоги вдома на обслуговуванні знаходиться 457 громадян, з них на платній основі 49 осіб. З початку 2018 року відділенням обслужено 530 громадян, з них на платній основі 67 осіб. Громадяни отримали соціальні послуги догляд вдома (520 осіб) та паліативний догляд (10 осіб). Всі соціальні робітники відділення соціальної допомоги вдома забезпечені спецодягом (халати, зимові куртки), сумками та велосипедами.

Тарифи на платні соціальні послуги встановлюються територіальним центром відповідно до постанови КМУ від 09.04.2005 № 268 „Про затвердження Порядку регулювання тарифів на платні соціальні послуги“ (Офіційний вісник України, 2005 р., № 15, ст. 759) і затверджуються директором територіального центру.

При територіальному центрі діє центр обліку бездомних громадян та осіб звільнених з місць позбавлення волі, мобільний соціальних офіс, мультидисциплінарна команда, пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації.

Оцінка якості соціальних послуг визначалася із застосуванням шкали оцінки кількісних та якісних показників якості надання соціальних послуг: адресність та індивідуальний підхід, результативність, своєчасність, доступність та відкритість, повага до гідності отримувача соціальної послуги, професійність.

Адресність та індивідуальний підхід. Всі особові справи отримувачів соціальних послуг догляду вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний та соціальна адаптація, містять карти визначення (оцінювання) індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні, визначення ступеня індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги у наданні відповідних соціальних послуг.

У відділенні соціальної допомоги вдома, відділенні денного догляду та відділенні стаціонарного догляду, всі особові справи містять індивідуальні плани, які відповідають визначеним потребам отримувачів соціальних послуг. Індивідуальні плани складено за відповідною формою у двох екземплярах та узгоджено з отримувачами послуг.

Забезпечено перегляд індивідуального плану надання соціальної послуги (100%). Індивідуальний план коригується однин раз на півроку при повторному визначенні індивідуальних потреб отримувачів соціальної послуги.

Результативність. Згідно з проведеними опитуваннями та співбесідами, рівень задоволеності соціальними послугами становить 98 %.

Всі отримувачі соціальних послуг констатували покращення емоційного, психологічного, фізичного стану порівняно з періодом, коли соціальні послуги не надавалися.

В ході перевірок надавачів соціальних послуг, проводилося опитування отримувачів соціальної послуги щодо якості надання послуг. Були отримані позитивні відгуки щодо роботи працівників територіального центру.

Своєчасність. У відділенні соціальної допомоги вдома, відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання, відділенні денного перебування, дотримуються вимог розділів Державних стандартів: загальні підходи щодо організації та надання соціальної послуги догляду вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний, соціальна адаптація, визначення індивідуальних потреб, складання індивідуального плану надання соціальної послуги.

Дотримуються вимоги договору про соціальні послуги. Строки та терміни надання соціальних послуг відповідають зазначеним у договорі.

Доступність та відкритість. Приміщення територіального центру відповідає санітарним та протипожежним вимогам, згідно з вимогами чинного законодавства.

Відсотковий еквівалент критерію наявність спеціально обладнаних місць для паркування транспортних засобів, спеціальних ліфтів, пандусів, інших пристосувань для безперешкодного доступу отримувачів соціальної послуги до суб’єкта, що надає соціальну послугу складає 80%, оскільки приміщення відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання не облаштовано пандусом та спеціальним ліфтом.

Територіальним центром постійно проводиться робота по інформуванню потенційних отримувачів про наявні послуги. Відповідна інформація розміщена на інформаційних стендах, фахівцями відділень проводяться профілактичні бесіди серед отримувачів послуг.

Повага до гідності отримувача соціальної послуги. Відсотковий еквівалент критеріїв оцінювання відгуки отримувачів соціальної послуги щодо ставлення до них надавачів соціальної послуги, наявність у договорі про надання соціальної послуги положень щодо дотримання принципу конфіденційності, дотримання принципу конфіденційності, повага до гідності отримувачів соціальної послуги та недопущення негуманних і дискримінаційних дій щодо них, складає 100%, що відповідає статус „Добре“.

Професійність. Штатний розпис територіального центру сформовано відповідно до законодавства з урахуванням спеціалізації. Посадові інструкції розроблені та затверджені для всіх працівників. Працівники володіють знаннями й навичками та відповідають кваліфікаційним вимогам, визначеним „Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80. Соціальні послуги“, затвердженим наказом Міністерства соціальної політики України від 14 жовтня 2005 року № 324. Робочою групою виявленні не доопрацювання, зокрема відсутні програми стажування для початківців, які надаватимуть соціальні послуги. Відсотковий еквівалент критерію підвищення кваліфікації складає 100%. Розроблено всі необхідні інструкції з охорони праці. В особових справах працівників містяться документи про освіту (державного зразка). У надавачів соціальних послуг наявність особистих медичних книжок становить 100% та проходження медичного огляду здійснюється щорічно. У відділеннях проводяться наради з інформування працівників щодо чинного законодавства та організації їх роботи. Відділення денного перебування та відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання забезпечені необхідним обладнанням, твердим та м’яким інвентарем. Соціальні робітники відділення соціальної допомоги вдома на 100% забезпечені спецодягом, сумками та велосипедами.

Згідно з шкалою оцінки якісних та кількісних показників з надання соціальних послуг догляд вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний та соціальна адаптація, узагальнений статус відповідає встановленому рівню – „Добре“.

Незважаючи на „добру“ оцінку якості соціальних послуг територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району, рекомендовано наступні заходи щодо удосконалення діяльності територіального центру:  в межах фінансової можливості сприяти зміцненню матеріально-технічної бази територіального центру; облаштувати пандус до відділення стаціонарного догляду для постійного та тимчасового проживання.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua