Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
10 грудня 2018 року 08:34

ЗВІТ про проведення моніторингу та внутрішньої оцінки якості соціальних послуг Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району за 2018 рік

Станом на 01.11.2018 послугами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району скористалися 2541 громадян похилого віку та осіб з інвалідністю.

У територіальному центрі діють наступні структурні підрозділи:

 відділення соціальної допомоги вдома. Надаються соціальні послуги: догляд вдома, паліативний догляд;

 відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання. Надається соціальна послуга догляд стаціонарний.

 відділенням денного перебування надаються послуги соціальна адаптація та соціальна реабілітація.

 відділенням організації надання адресної натуральної та грошової

допомоги надаються послуги соціально-економічні та транспортні.

На виконання наказу Міністерства соціальної політики України   від 27 грудня 2013 року № 904 „Про затвердження методичних рекомендацій з проведення моніторингу та оцінки якості соціальних послуг“, з метою визначення пріоритетів і завдань у сфері надання соціальних послуг, забезпечення практичної реалізації впровадження соціальних послуг, а також забезпечення прозорості їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району, наказом від 07 травня 2018 року № 43-ОД створено комісію та призначено відповідальну особу за проведення моніторингу та оцінки якості соціальних послуг: догляд вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний, соціальна адаптація. Також розроблено та затверджено плани проведення оцінки та засідань комісії.

Підставою для проведення внутрішнього моніторингу та оцінки якості соціальних послуг є здійснення планового контролю.

Об’єктом внутрішнього моніторингу та оцінки якості соціальних послуг є відділення соціальної допомоги вдома, відділення денного перебування та відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району.

Предметом внутрішнього моніторингу та оцінки якості соціальних послуг є соціальні послуги: догляд вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний, соціальна адаптація.

Цілі проведення внутрішнього моніторингу та оцінки якості соціальної послуги догляду вдома:

оптимізація діяльності відділення соціальної допомоги вдома, відділення

денного перебування та відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання;підвищення рівня професійної компетенції     персоналу вищезазначених

відділень;

дотримання встановленого та підвищення рівня якості соціальних послуг:

догляд вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний, соціальна адаптація.

Внутрішньому моніторингу та оцінці підлягають:

дотримання вимог, встановлених у відповідних Державних стандартах;

дотримання показників забезпечення якості, встановлених у відповідних

Державних стандартах.

Методи оцінки якості соціальних послуг догляд вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний, соціальна адаптація: опитування / анкетування / інтерв’ювання отримувачів соціальних послуг; спостереження за процесом надання соціальних послуг; бесіда/співбесіда з персоналом відділень; вивчення документації, у тому числі звернень отримувачів соціальних послуг.

Відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання розраховано на 30 ліжко-місць. На час проведення моніторингу, наповненість становила 77% (проживали 23 особи). В опитуванні взяли участь всі отримувачі послуги (23 особи). Проведено анкетування та співбесіди. Всі респонденти із задоволенням спілкувались з представниками робочої групи, надавали повні та чіткі відповіді на поставленні запитання. Соціальна послуга догляд стаціонарний у відділенні стаціонарного догляду забезпечується виконанням Стандарту стаціонарного догляду. Всі проживаючі 100% забезпеченні м’яким та твердим інвентарем, щоденним чотирьохразовим харчуванням, постійно дотримуються умови проживання (температурний режим у кімнатах, забезпечення санітарно-гігієнічних норм, заходи протипожежної безпеки та інше).

Відділення соціальної допомоги вдома надає послуги догляду вдома та паліативний догляд. 50 соціальних робітників забезпечують догляд одиноким непрацездатним громадянам та особам з інвалідністю старше 18 років. З початку року відділенням обслужено 530 осіб, з них 10 осіб отримали послугу паліативний догляд. Обслуговування здійснюється згідно карти визначення індивідуальних потреб та на підставі індивідуального плану, при складанні якого враховуються потреби отримувача соціальних послуг та групи його рухової активності, згідно шкал оцінки можливості виконання елементарних та складних дій. Внаслідок урахування групи рухової активності визначається і періодичність надання послуг громадянам. Оцінка якості надання соціальних послуг догляд вдома та паліативний догляд проводилася шляхом опитування отримувачів послуги. Робочою групою були розробленні опитувальники, що включали в себе питання, які дали можливість провести аналіз ефективності обслуговування. В опитуванні взяли участь 235 осіб. Під час опитування ускладнень не виникло, зауваження та побажання отримувачів соціальної послуги догляду вдома та паліативного догляду враховано під час складання плану заходів по усуненню недоліків. Також проведено аналіз роботи відділення соціальної допомоги вдома за 2018 рік згідно Державного стандарту догляду вдома та Державного стандарту паліативного догляду. Соціальні робітники забезпечені спецодягом (халати, зимові куртки), сумками та велосипедами.

Відділення денного перебування надає послуги соціальна адаптація та соціальна реабілітація. З початку 2018 року послуги відділення отримала 1351 особа. Послугу соціальна адаптація отримали 558 осіб. В моніторингові взяли участь 230 осіб. Для вивчення думки щодо якості надання послуги соціальна адаптація було організовано опитування отримувачів послуги. Опитування проводилось методом інтерв’ювання та анкетування. Під час проведення опитування суперечок та складнощів не виникало, працівники групи та респонденти спілкувались ввічливо і чемно. Всі зауваження та побажання враховано під час складання плану заходів по усуненню недоліків. Завдяки додатково виділеним коштам Пирятинською міською радою в сумі 195 000 грн., проведено поточний ремонт приміщення відділення денного перебування. Робочою групою було підмічено, що проведення поточного ремонту покращило умови перебування отримувачів соціальної послуги у відділенні.

Оцінка якості соціальних послуг визначається із застосуванням шкали оцінки кількісних та якісних показників якості надання соціальних послуг.

При проведенні внутрішньо оцінки якості надання соціальних послуг догляд вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний, соціальна адаптація застосовуються показники якості соціальних послуг такі як:

Адресність та індивідуальний підхід. Всі особові справи отримувачів соціальних послуг догляду вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний та соціальна адаптація, містять карти визначення (оцінювання) індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні, визначення ступеня індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги у наданні соціальної послуги.

У відділенні соціальної допомоги вдома, відділенні денного догляду та відділенні стаціонарного догляду, всі особові справи містили індивідуальні плани, які складено за відповідною формою у двох екземплярах та узгоджено з отримувачами послуг. Індивідуальні плани відповідають визначеним потребам отримувачів соціальних послуг.

У відділеннях забезпечено перегляд індивідуальних планів надання соціальних послуг згідно Стандартів. В результаті перегляду індивідуальних планів на період моніторингу індивідуальні потреби змінилися у 4 отримувачів соціальної послуги догляд вдома.

Результативність. Згідно з проведеним опитуванням у структурних підрозділах територіального центру рівень задоволеності соціальною послугою становить: догляд вдома – 100%, паліативний догляд – 100%, соціальна адаптація – 100%, догляд стаціонарний – 100%. Проведений аналіз результатів опитування на предмет покращення емоційного, психологічного та фізичного стану отримувачів соціальних послуг у процесі її надання порівняно з періодом, коли послуги не надавались, виявлено, що відбулися позитивні зміни по даному показнику. Скарг та зауважень щодо їх обслуговування в структурних підрозділах не надходило, всі підопічні вдячні за турботу та увагу з боку обслуговуючого персоналу.

Наступним критерієм оцінки результативності є проведення опитування та збір відгуків від отримувачів соціальних послуг. Робочими групами з проведення моніторингу кожного структурного підрозділу до анкет та опитувальників було включено питання, щодо висловлення скарг, побажань та зауважень в сторону надавачів соціальних послуг. Були отримані позитивні відгуки щодо роботи надавачів послуг та постійно проводилася інформаційно-роз’яснювальна робота щодо соціального обслуговування.

Своєчасність. Під час проведення моніторингу робочою групою опрацьовано особові справи підопічних відділень соціальної допомоги вдома, денного перебування (послуга соціальна адаптація) та стаціонарного догляду, внаслідок чого проаналізовано терміни оформлення документів. Своєчасність прийняття рішення щодо надання соціальної послуги, визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги, підготовка індивідуального плану надання соціальної послуги по всіх відділеннях дотримується згідно вимог Державних стандартів. Договори про надання соціальної послуги підписуються в двохсторонньому порядку. Строки та терміни надання соціальної послуги відповідають зазначеним у договорі. Після проведеного аналізу якісних та кількісних показників, критерій „своєчасність“ для вищезазначених послуг відповідає рівню „добре“.

Доступність та відкритість. Приміщення у якому працюють працівники відділення соціальної допомоги вдома відповідає санітарним та протипожежним вимогам. Розташування закладу є вдалим, він знаходиться в центрі міста зі зручним транспортним сполученням. Будівля обладнана пандусом та „кнопкою виклику спеціаліста“, що забезпечує безперешкодний доступ отримувачів соціальної послуги до суб’єкта, що надає соціальні послуги, але відсутнє спеціальне місце для паркування транспортних засобів біля центрального входу у приміщення. Приміщення та кабінети знаходяться на першому поверсі, що є безумовно позитивним для відвідувачів. Вся зона надання соціальних послуг розташована у закритих, маленьких кабінетах із вузьким і довгим коридором. Це не відповідає основним засадам зручності для відвідувачів. Сектор очікування для відвідувачів обладнано місцями сидіння для 12 осіб. На дверях кабінетів розташовані таблички з написом назви кабінету посадової особи. Вздовж коридору розміщено інформаційні стенди з інформацією для отримувачів соціальних послуг про порядок надання, умови та зміст соціальних послуг.

Приміщення, в якому розташоване відділення денного перебування відповідає санітарним та протипожежним вимогам, та облаштовано пандусом. Заклад розташований поряд з приміщенням, де розміщено відділення соціальної допомоги вдома, відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, та адміністрація територіального центру. Приміщення та кабінети знаходяться на першому поверсі. Вся зона надання соціальних послуг розташована у закритих, просторих кабінетах із широким і коротким коридором. Сектор очікування для відвідувачів обладнано місцями сидіння для 3 осіб, дзеркалом та настінними вішаками для одягу. На дверях кабінетів розташовані таблички з написом назви кабінету/ посадової особи.

Приміщення, в якому проживають підопічні відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання відповідають санітарним та протипожежним вимогам. Заклад розташований в селі Вишневе Пирятинського району. Підопічні проживають на 2 поверсі приміщення. Пандусом та ліфтом приміщення не обладнано, проте, в разі потреби, використовується підйомник. На першому поверсі знаходяться приймальня, кабінет комірника. На другому поверсі розташовано жилі приміщення (кожна палата розрахована на 3 особи), а також буфет, столова, кімната для господарських потреб, бібліотека, куточок для відпочинку. У відділенні також розміщені необхідні інформаційні стенди.

Інформація щодо діяльності територіального центру постійно висвітлюється в обласній газеті „Пирятинська правда“, в районній газеті „Пирятинські вісті“, на сторінці територіального центру в соціальній мережі Facebook та на сайті Департаменту соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації.

Критерій „доступність та відкритість“ для вищезазначених послуг відповідає рівню „добре“.

Повага до гідності отримувача соціальної послуги: згідно проведеного опрацювання робочими групами результатів опитування та аналізу проведених співбесід з’ясовано, що під час проведення моніторингу оцінки якості надання соціальних послуг догляд вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний та соціальна адаптація, скарг від отримувачів соціальних послуг на працівників, які обслуговують не надходило. Від отримувачів соціальних послуги надходили схвальні відгуки щодо ввічливого та коректного ставлення до них працівників відділень, зауваження відсутні.

Соціальні робітники відділення соціальної допомоги вдома, обслуговуючий персонал відділення стаціонарного догляду, працівники відділення денного перебування застосовують індивідуальний підхід (з урахуванням фізичного та психічного стану отримувачів соціальної послуги) та з повагою ставляться до раси, національності, культури, релігії, віку, статі отримувачів соціальної послуги, проводить свою діяльність з повагою до гідності отримувачів соціальної послуги та з недопущенням негуманних і дискримінаційних дій щодо них. Фактів негуманних і дискримінаційних дій щодо отримувачів соціальної послуги не зафіксовано.

п. 2.3 Договору про соціальне обслуговування забезпечується дотримання принципу конфіденційності по відношенню до отримувачів соціальних послуг. Працівники територіального центру ввічливо, чемно та з повагою відносяться до отримувачів соціальних послуг під час виконання своїх посадових обов’язків, зберігають в таємниці конфіденційну інформацію, отриману в процесі роботи. Також працівниками відділень вжиті заходи щодо захисту персональних даних відповідно до вимог Закону України „Про захист персональних даних“, конфіденційної інформації щодо отримувачів послуги. Отримувачі соціальної послуги в обов’язковому порядку ознайомлені із заходами щодо дотримання принципу конфіденційності. Працівники структурних підрозділів територіального центру інформують отримувачів соціальної послуги щодо нерозголошення отриманої ними конфіденційної інформації.

Критерій „повага до гідності отримувача соціальної послуги“ для вищезазначених послуг відповідає рівню „добре“.

Професійність. Штатний розпис Територіального центру сформовано відповідно до законодавства з урахуванням спеціалізації. По кожному структурному підрозділові територіального центру розроблені та затвердженні посадові інструкції. Працівники володіють знаннями й навичками та відповідають кваліфікаційним вимогам, визначеним „Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80. Соціальні послуги“, затвердженим наказом Міністерства соціальної політики України від 14 жовтня 2005 року № 324. Однак робочою групою виявленні не доопрацювання, зокрема відсутні програми стажування для початківців, які надаватимуть соціальні послуги. Відсотковий еквівалент критерію підвищення кваліфікації складає 100%. Для всіх працівників територіального центру розроблено інструкції з охорони праці. В особових справах працівників містяться документи про освіту (державного зразка). У надавачів соціальних послуг наявність особистих медичних книжок становить 100% та проходження медичного огляду здійснюється щорічно.

В кожному з відділень територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району постійно проводяться робочі наради, що визначають напрямки роботи відділень.

Відділення денного перебування та відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання забезпечені необхідним обладнанням, твердим та м’яким інвентарем. Соціальні робітники відділення соціальної допомоги вдома на 100 % забезпечені спецодягом, сумками та велосипедами.

Згідно зі шкалою оцінки якісних та кількісних показників з надання соціальних послуг догляд вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний та соціальна адаптація, узагальнений статус відповідає встановленому рівню – „Добре“.

Незважаючи на „добру“ оцінку якості соціальних послуг територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району, плануються заходи, спрямовані на вдосконалення процесу обслуговування й підвищення якості надання соціальних послуг за наступними напрямками: продовжувати роботу щодо виявлення одиноких громадян та осіб з інвалідністю з метою надання їм необхідної допомоги; своєчасно проводити аналіз та обробку індивідуальних планів надання соціальних послуг, забезпечувати оформлення відповідно вимог законодавства; продовжувати своєчасно, якісно та в повному обсязі надавати вищезазначені соціальні послуги; проводити відповідну роботу з надавачами соціальних послуг щодо підвищення якості соціально обслуговування отримувачів послуг; продовжувати дотримуватися вимог, показників забезпечення якості, строків, принципів, встановлених у відповідних Державних стандартах; підтримувати в актуальному стані інформаційні стенди; продовжувати інформаційно-роз’яснювальну роботу серед мешканців району з питань роботи відділень територіального центру; проводити відповідну роботу, спрямовану на своєчасність та результативність розгляду скарг і звернень отримувачів соціальних послуг щодо надання соціальної послуги; продовжувати роботу з благодійними фондами, приватними підприємцями та підприємствами району, релігійними конфесіями у напрямку надання матеріальної допомоги для покращення матеріально-технічної бази територіального центру.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua