Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
27 вересня 2018 року 09:19

Сезон грибів відкрито. Як уникнути отруєння?

 Щороку в Україні  реєструються харчові отруєння, що викликані споживанням грибів, найчастіше пов’язані  з вживанням невідомих дикорослих грибів. На території Полтавської області з початку 2018 року грибами дикорослими отруїлися 5 осіб,  із них троє дітей, в тому числі у Пирятинському районі - 2 випадки (1- дитина, 1- літня особа), дикорослі гриби зібрані самостійно постраждалими  в лісопосадках нашого району.

 Гриби – це поживний продукт харчування, але в той же час вони можуть бути небезпечними і привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Серед основних причин отруєнь грибами виділяють: 
      вживання отруйних грибів; 
      неправильне приготування умовно їстівних грибів; 
      вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; 
      вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовипускання, пронос, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Застерігаємо!

1.  Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях, особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
     2. Не збирайте гриби:
     якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
     поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;
     не куштуйте сирі гриби на смак;

ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте;

гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

при обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
      обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.

не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

Перша допомога при отруєнні грибами

  1. Викликати швидку медичну допомогу.
  2. Ще до її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийняти активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу; покласти на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім! Якщо ви не впевненні у грибах – не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.

Пирятинське районне управління ГУ

Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua