Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
3 вересня 2015 року 16:35

Дискутуємо у Клубі громадського діалогу

Вже стало хорошою традицією обговорювати важливі для нашої громади питання на засіданнях Клубу громадського діалогу. Вчора, 2 вересня, в приміщенні Центру громадського діалогу відбулися дебати, тема яких „Перейменування вулиць міста Пирятин – вимога часу“.

На засідання Клубу були запрошені вчителі-історики, краєзнавці, депутати міської та районної ради, представники громадськості та ЗМІ. Про важливість та необхідність вирішення питання щодо перейменування вулиць у вітальному слові сказав міський голова Олексій Рябоконь.

Ігор Шикеринець, заступник міського голови, презентував присутнім інформацію щодо вимог чинного законодавства з цього питання та ознайомив з процедурою перейменування вулиць міста.

Олександр Рудковський, голова Пирятинського районного історико-краєзнавчого товариства, виступив як експерт з цього питання та проінформував про історичне минуле назв тих вулиць, які підпадають під перелік вулиць, що підлягають перейменуванню.  

Для  вивчення громадської думки щодо необхідності проведення перейменування вулиць міста Пирятина, назви яких пов’язані з тоталітарним режимом на нашому веб-сайті в рубриці „Опитування“ з кінця листопада 2014 року по січень 2015 року проводилося відповідне опитування. На запитання „Як ви ставитеся до пропозиції перейменування вулиць міста, назви яких пов’язані з тоталітарним режимом?“  18 відвідувачів сайту відповіли „підтримую“, 17  - „не підтримую“, а троє поставили відмітку „мені байдуже“.

Зараз на веб-сайті територіальної громади Пирятинської міської ради вивчається громадська думка щодо повернення вулицям Пирятина їх історичних назв. На запитання „Як Ви ставитеся до повернення вулицям Пирятина їх історичних назв? Для прикладу: вулицю Петровського - на Успенська, Жовтнева - на Лубенську та інші“ 89,4% відвідувачів сайту відповіли „підтримую“, 10,2%  - „не підтримую“ і 0,3% поставили відмітку „мені байдуже“.

Проте, незважаючи на позитивні результати обговорення, в місті серед населення живе кілька міфів щодо перейменування вулиць. Так частина людей вважає, що історію треба шанувати такою, якою вона була. Інші наголошують на тому, що нині, коли країна перебуває в стані війни та в складних економічних умовах, не час витрачати кошти на перейменування вулиць.

Тому, розділившись на чотири групи та отримавши по 6 вулиць для перейменування, учасники Клубу  напрацьовували пропозиції щодо можливих  нових назв.

У них з’являлися ідеї стосовно перейменування вулиці Леніна на Банкову чи Європейську,  вул. Радянська  - на Ринкову, вул. Крупської - на Дейманівську чи Григоровича, вул. 50-річчя Жовтня на Сироробну чи Заводську, вул. Червоноармійську - на Європейську чи Центральну, вул. Комсомольську - на Залізничну, вул. Пролетарську - на Земську чи Індустріальну, вул. Котовського - на Узвізну, вул. Калініна на Геологів, Будівельників. Однозначно усіма групами була прийнята пропозиція щодо перейменування вулиці Шапрана на Садову,  Жовтневу  - на Лубенську,  площі Червоноарміська – на архітектора Хітріна, Борців Революції – на Соборну.

Кожен із  запрошених на дебати представників громади, зі своїми знаннями, значним досвідом роботи, професіоналізмом зміг висловити своє бачення проблеми та надати пропозиції щодо уникнення ризиків виконання Закону України „Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки“.

Більше  фото можна переглянути у розділі "ФОТОСВІТЛИНИ".

 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua