Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
25 серпня 2015 року 19:03

У Пирятині відбувся семінар з обміну кращими практиками

20-22 серпня Пирятинська міська рада зустрічала гостей.  Для участі в першому семінарі „Механізми участі громадськості як основа впровадження принципів верховенства права в муніципальному управлінні“, який проходив в рамках проекту шведсько-українського проекту „Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні“, до м. Пирятин прибули представники дванадцяти міст-учасників проекту: Миколаїв, Южне, Вилкове, Івано-Франківськ, Долина, Самбір, Дніпропетровськ, Мелітополь, Вільнянськ, Харків, Чугуїв та чотирьох резервних міст: Миргород, Вознесенськ, Тернівка, Трускавець,  а також представники Академії Фольке Бернадотта, Асоціації малих міст України та  експерти. Проект реалізується Академією Фольке Бернадотта спільно з Асоціацією малих міст України та Центру Разумкова  за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку SIDA.

Делегацію учасників  пирятинці шанобливо зустрічали на  кордоні Полтавської області. Цього ж дня гості побували на оглядовій екскурсії по Пирятинському сирзаводу та продегустували пирятинський сир. Крім того, представники міст відвідали Мгарський монастир.

Наступний день візиту був присвячений обміну досвідом  муніципалітетів з питань успішного залучення громадськості до управління громадою, вдалого застосування механізмів демократії та  забезпечення принципів верховенства права в наданні публічних послуг.

На початку семінару учасників привітали координатор проекту в Україні Юлія Седик, виконавчий директор Асоціації малих міст України Валентина Полтавець та депутат Полтавської обласної ради Іван Близнюк. Юлія Седик нагадала основні цілі, етапи та очікувані результати проекту. Досвідом щодо визначення сектору самооцінки та цілей створення і діяльності Дорадчого комітету поділився начальник Центру адміністративних послуг міста Миколаїв В’ячеслав Бонь.

Цього ж дня Пирятинський міський голова Олексій Рябоконь, керуюча справами виконавчого комітету Лариса Кочур та заступник міського голови Ігор Шикеринець презентували досвід міської ради в частині проведення  делібераційних  майстерень та Клубу  громадського діалогу як форм активізації громади та реального її залучення до  співпраці з міською владою для напрацювання шляхів вирішення  проблемних питань. Для того, щоб учасники семінару змогли насправді оцінити метод „оксфордських дебатів“ у ході практичного заняття були проведені дебати на тему: „В Україні склалися сприятливі умови для успішного проведення реформи місцевого самоврядування“. Аудиторія була умовно поділена на  три групи: „Пропозиція“, „Опозиція“ і „Народ“. До групи „Пропозиція“ ввійшли: експерти Проекту Ігор Абрам’юк та Анатолій Ковтонюк, керуюча справами виконкому Чугіївської міської ради Людмила Макаренко та міський голова Олексій Рябоконь. В „Опозиції“ були експерт Проекту Айдер Сеїтосманов, заступник міського голови м. Самбір Світлана Дутко, керуюча спрвами виконкому Долинської міської ради Світлана Сапетна та представник Пирятинської міської громади Валерій Квач. Дебати пройшли емоційно та яскраво. Більш переконливою була група „Пропозиція“, яка і отримала перемогу.

Своїм досвідом залучення громадськості поділилися також міста: Чугуїв Харківської області, Долина Івано-Франківської області та Івано-Франківськ.

Експертний огляд на тему семінару провів експерт Ігор Абрам`юк, розповівши про нормативну базу, практику та перспективи механізмів громадської участі на місцевому рівні. Експерт Анатолій Ковтонюк ознайомив з інструментами електронного врядування, за допомогою яких реалізуються принципи верховенства права.

Підсумки першого дня підвела виконавчий директор Асоціації малих міст України Валентина Полтавець, наголосивши на важливості подальшого впровадження принципів верховенства права в діяльності органів місцевого самоврядування.

Третій день семінару пройшов у Миргороді Полтавської області. Міський голова міста Сергій Соломаха та керуюча справами виконкому Наталія Гирка ознайомили гостей з тими практиками залучення громадськості, якими користується Миргород. Крім того, учасники цього заходу побували на фестивалі ковалів, відвідали з екскурсією Миргород-курорт  та поярмаркували на Сорочинському Ярмарку.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua