Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
26 липня 2018 року 10:20

Розпочинаємо боротьбу з амброзією полинолистою

На сьогоднішній день дуже великою проблемою є питання із найбільш небезпечною для здоров’я людини рослиною – амброзією полинолистою.

Донедавна найбільш поширеним методом боротьби з амброзією поблизу населених пунктів був метод скошування рослин. Це пов’язано з тим, що застосування небезпечної для людей хімії заборонено. Але, нажаль, цей метод малоефективний. Це пов’язано з біологічною особливістю рослини. У амброзії є властивість: якщо скосити її в період активної вегетації, вона утворює заново в 2-3 рази більше молодих стебел, ніж було. Тому, поки вона зростає, одноразове скошування протипоказано – це призводить тільки до ще більшого росту. Більш ефективне багаторазове скошування – не менше, ніж 3-5 раз за сезон. Але воно потребує значно більших трудових ресурсів.

До виконавчого комітету Пирятинської міської ради надійшла комерційна пропозиція  ТОВ „Бішофіт МД“ про розгляд можливості застосування нового екологічно безпечного та нетоксичного засобу боротьби з цим шкідником „СТОП-АМБРОЗІЯ“.

Механізм дії препарату має контактну дію: потрапляючи на листя молодих рослин, препарат проникає в середину та викликає в’янення. При обробці  амброзії на початку цвітіння рослина стає неаллергенною і нефертильною, тобто її насіння вже не здатне до розмноження і не викликає нездужання у людей. Отже, цей засіб можна використовувати у будь-яку стадію росту рослини з травня по вересень. Препарат створений на основі природного мінералу бішофіт, не містить гербіцидів, безпечний для людини, пожежо- та вибухобезпечний, токсичних сполук у повітряному середовищі і стічних водах у присутності інших речовин не утворює. Крім того, на території Полтавської області знаходиться родовище бішофіту, яке застосовують у бальнеології для лікування захворювань опорного апарату та як антидепресант (ванни).

На виконання Програми покращення благоустрою Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади виділено кошти в сумі 10 тис.грн. на закупівлю препарату для знищення карантинних рослин на території населених пунктів ОТГ. Програма фінансується з бюджету міської ОТГ.

Тому в останній тиждень липня розпочнеться обробка території міста в місцях масового зростання амброзії полинолистої.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua