Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
11 серпня 2015 року 10:15

Обговорюємо добровільне об’єднання Пирятинської міської та Олександрівської сільської територіальних громад

08 серпня Олександрівською сільською та Пирятинською міською громадами проведено Збори громадян з обговорення напрацьованого спільною робочою групою проекту рішення щодо добровільного об’єднання територіальних громад Пирятинської міської ради з населеними пунктами: місто Пирятин, села Калинів Міст, Верхоярівка, Замостище, Заріччя, Голобородько, Ївженки з територіальною громадою Олександрівської сільської ради з населеними пунктами:  села Олександрівка, Могилевщина, Рівне з центром у місті Пирятин.

Збори проведено в Олександрівці в сільському Будинку культури, а в Пирятині – у Будинку дитячої та юнацької творчості. В громадському обговоренні кожної з громад взяли участь керівництво та спеціалісти органів місцевого самоврядування, депутати рад, представники установ, підприємств, організацій, засобів місцевої інформації та громадськість.

Учасники зібрання висловили різні думки щодо об’єднання міської та суміжної сільської територіальних громад. Тут були і схвалення, і застереження та побоювання, і конкретні пропозиції щодо його перспективи.  

Зокрема, виступаючи перед учасниками зібрання, заступник міського голови з питань діяльності виконкому Ігор Шикеринець наголосив, що об’єднання відбуватиметься відповідно до закону „Про добровільне об’єднання територіальних громад“ й Україна взяла курс, як і наші сусіди – поляки, на укрупнення базового рівня – це село, селище, місто. Адже у  Польщі створені гміни, повіти, воєводства.

Укрупнення викликає багато дискусій, але немає іншого шляху в України. Сьогодні прийнято політичне рішення щодо кількості областей. Територіальний устрій у межах областей є досить зваженим і ці території залишаться, тобто зміни у межі областей не вноситимуться. Що стосується районів, особливих укрупнень також не буде.

Начальник фінансового управління Пирятинської райдержадміністрації Людмила Безушко зупинилася на змінах до Бюджетного кодексу України, зазначивши, що це перший крок до бюджетної децентралізації, в якому закладено, що об’єднані громади, так як і міста обласного значення та райони, отримають прибутки від податків (60% податків на доходи з фізичних осіб, податок на майно, у тому числі транспортний податок, комерційна і житлова нерухомість, збір з продажу нафтопродуктів, пива й алкогольних напоїв тощо).

Міський голова Олексій Рябоконь інформував, що населені пункти Олександрівської сільської ради взаємопов’язані з містом. Крім того, об’єднання – це перспектива для сіл. Інфраструктура Пирятина розвивається значно краще.

„У місті також є багато проблем, але ми їх намагаємось небезуспішно вирішити“, - сказав міський голова та наголосив на важливості цього зібрання, -  „адже від рішення, яке ухвалять присутні у залі, залежатиме перспектива розвитку територіальних громад“. Крім того, він зазначив, щоб  на співпраця двох громад була на засадах рівності, справедливості, відкритості та прозорості на Зборах громадян Олександрівської сільської ради ним запропоновано спільній робочій групі напрацювати відповідні пропозиції для  укладення  договору про виконання соціальних зобов’язань в частині функціонування об’єктів соціальної сфери на території Олександрівської сільської ради, використання коштів, зібраних з податків на цій же території, для потреб селян.

Варто зазначити, що міською радою пропонувалося добровільно об’єднатися й іншим територіальним громадам району. Місто не відмовляється від будь-яких інших пропозицій. Якщо надійдуть пропозиції від інших сусідніх сіл, міська рада готова їх розглянути.

Учасники зібрання схвалили напрацьовані проекти рішень щодо об’єднання територіальних громад Пирятинської міської та Олександрівської сільської рад та направили його на розгляд сесій.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua