Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
30 березня 2018 року 11:28

Роз’яснення Міністерства юстиції України щодо особливостей припинення іпотеки

Законом України „Про іпотеку“ визначено, що іпотека припиняється у разі: припинення основного зобов'язання або закінчення строку дії іпотечного договору; реалізації предмета іпотеки відповідно до цього Закону; набуття іпотекодержателем права власності на предмет іпотеки; визнання іпотечного договору недійсним; знищення (втрати) переданої в іпотеку будівлі (споруди), якщо іпотекодавець не відновив її. Якщо предметом іпотечного договору земельна ділянка і розташована на ній будівля (споруда), в разі знищення(втрати) будівлі (споруди) іпотека земельної ділянки не припиняється; з інших підстав, передбачених цим Законом.

Наступні іпотеки припиняються внаслідок звернення стягнення за попередньою іпотекою.

Відомості про припинення іпотеки підлягають державній реєстрації у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до статті 73 Закону України „Про нотаріат“, нотаріус за місцем розташування жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, іншого нерухомого майна чи місцем розташування земельної ділянки або за місцезнаходженням однієї із сторін правочину накладають заборону їх відчуження: за повідомленням установи банку, підприємства чи організації про видачу громадянину позики (кредиту) на будівництво, капітальний ремонт чи купівлю жилого будинку (квартири); за зверненням органу опіки та піклування з метою захисту особистих і майнових прав та інтересів дитини, яка має право власності або проживає у жилому будинку, квартирі, іншому приміщенні, на відчуження якого накладається заборона; при посвідченні договору довічного утримання; при посвідченні договору про заставу жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна; за повідомленням іпотекодержателя; в усіх інших випадках, передбачених законом.

Одержавши повідомлення установи банку, підприємства чи організації про погашення позики (кредиту), повідомлення про припинення іпотечного договору або договору застави, а також припинення чи розірвання договору довічного утримання, звернення органів опіки та піклування про усунення обставин, що обумовили накладення заборони відчуження майна дитини, нотаріус знімає заборону відчуження жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна.

Зняття заборони є завершальною стадією вчинення нотаріальної дії, передбаченої статтею 73 Закону України „Про нотаріат“, та здійснюється виключно нотаріусами.

Разом з тим необхідно розрізняти поняття зняття заборони відчуження нерухомого майна та державної реєстрації припинення обтяження нерухомого майна у Державному реєстрі прав.

Державна реєстрація проводиться на підставі документів, що підтверджують виникнення, перехід чи припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Отже, зняття нотаріусом заборони відчуження нерухомого майна є необхідною умовою припинення обтяження у Державному реєстрі прав та перевіряється під час проведення державної реєстрації.

Пунктом 2 частини першої статті 4 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень“ (далі – Закон) визначено, що державній реєстрації прав підлягають речові права, похідні від права власності, серед них, зокрема, іпотека.

При державній реєстрації інших речових прав необхідно дотримуватися вимог частини п’ятої статті 3 Закону, відповідно до якої державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя.

Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.

Статтею 18 Закону України „Про іпотеку“ визначено, що іпотечний договір укладається між одним або декількома іпотекодавцями та іпотекодержателем у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Отже, у випадку укладення договору припинення (розірвання) іпотеки державну реєстрацію припинення іншого речового права буде здійснювати нотаріус, яким здійснено посвідчення договору. В інших випадках для припинення іпотеки застосовуються загальні вимоги щодо державної реєстрації прав.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua