Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
23 березня 2018 року 19:37

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

За  рішенням ВООЗ 24 березня у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Дату було вибрано не випадково, адже саме цього дня у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.

У 1993 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я туберкульоз був оголошений національним лихом. Туберкульоз — інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. І без відповідного лікування особа, хвора на активну форму туберкульозу, щорічно може заразити в середньому 10-15 осіб. У даний час щорічно туберкульоз забирає життя 1,6 мільйона чоловік, більшість з яких — мешканці країн, що розвиваються. Розвитку туберкульозу сприяє неякісне харчування, споживання токсичних продуктів (тютюн, алкоголь, наркотики), стрес і депресія, деякі хронічні захворювання (цукровий діабет, захворювання крові, ВІЛ).

Метою проведення Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом є, перш за все, підвищення обізнаності населення планети про глобальну епідемію цієї хвороби, покращення методів профілактики та боротьби з нею.

Україна належить до країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз. У 1995 році, за критеріями ВООЗ, в Україні було оголошено епідемію туберкульозу. На сьогодні епідемія подолана, але наша країна досі належить до держав з високим рівнем захворюваності на туберкульоз. На жаль, дійсного показника захворюваності на туберкульоз ми не мали і не маємо, тому що певна кількість хворих на туберкульоз не виявляється. Туберкульоз в основному передаться повітряно-крапельним шляхом. Проблемами у фтизіатричній службі лишаються своєчасне виявлення туберкульозу та ефективне лікування.

Найбільш вразлива група – діти. Тут  важливою є первинна профілактика туберкульозу вакциною БЦЖ у період новонародженості.

Туберкульоз виліковний, і робота в цьому напрямі ведеться постійно, але кожен має пильнувати та своєчасно звертатись до лікарів.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua