Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
13 березня 2018 року 14:56

Громада міста - за будівництво полігону твердих побутових відходів

12 березня в приміщенні Центру дитячої та юнацької творчості відбулися громадські слухання щодо реалізації проекту „Реконструкція існуючого невпорядкованого сміттєзвалища під полігон твердих побутових відходів для м.Пирятин Пирятинського району Полтавської області“. У заході взяли участь близько ста активних жителів громади. Серед них – депутати міської, районної та Полтавської обласної рад, члени виконавчого комітету міської ради, голови квартальних комітетів, представники трудових колективів.

Заступник міського голови Максим Варава проінформував присутніх, що сміттєзвалище у Пирятині існує вже понад п’тдесят років – з 1961-го. На даний час це єдине санкціоноване сміттєзвалище на території Пирятинського району, яке має паспорт і технічну документацію на земельну ділянку. На початок   2010 року тут склалася несприятлива екологічна ситуація: раз за разом виникало займання відходів; жителі міста, особливо найближчого житлового масиву на автостанції, скаржилися на задимленість та неприємний запах.

У зв’язку з цим Пирятинська міська рада позаминулого скликання восени 2010 року прийняла рішення про реконструкцію пирятинського сміттєзвалища та замовила проект реконструкції. 

Ситуація з твердими побутовими відходами була складною у місті в цілому. Іржаві баки, куди жителі багатоповерхівок виносили сміття; стара техніка, якою комунальне підприємство „Каштан“ вивозило це сміття; поодинокі маршрути, за якими проводилося збирання відходів у мікрорайонах приватної забудови, і – як наслідок – тринадцять несанкціонованих сміттєзвалищ на околицях міста! Здавалося: ще трохи часу – і Пирятин потоне у власних відходах.

У 2012 році в рамках участі в українсько-польському проекті „Прозора Україна в громадському діалозі“ Пирятинська міська рада, залучивши широке коло активних громадян, визначила, що проблема сміття є найважливішою для нашого міста і вирішення цієї проблеми є для влади й громади першочерговим завданням. Під час зустрічей в Клубі громадського діалогу жителі міста  висловили багато пропозицій щодо поліпшення ситуації з твердими побутовими відходами. Всі ці пропозиції були включені до заходів щодо формування і впровадження системи організації збирання та вивезення твердих побутових відходів у м.Пирятин, затверджених рішенням розширеного засідання виконавчого комітету міської ради від 29 листопада 2012 року, у якому взяли участь представники громади. Одним із заходів було передбачено проведення першої черги реконструкції існуючого сміттєзвалища.

Протягом наступних шести років проводилася реалізація зазначених заходів. Завдяки залученню коштів обласного та державного бюджетів, міжнародних донорів, реалізації договорів про співробітництво територіальних громад, вдалося придбати сучасні сміттєвози, контейнери, по всьому місту облаштувати майданчики для збирання сміття, налагодити систему його вивезення, ліквідувати стихійні сміттєзвалища та провести роботи з упорядкування міського сміттезвалища і – головне – розробити проект його реконструкції під полігон твердих побутових відходів.

Вартість цього проекту становить 18 мільйонів гривень. Минулого року із бюджету міської ОТГ та обласного екологічного фонду на умовах співфінансування (50/50) було виділено 6 мільйонів. Розпорядником коштів було визначено управління капітального будівництва Полтавської обласної державної адміністрації. До кінця року на сміттєзвалищі проведено значний обсяг робіт, практично в повному обсязі освоєно кошти. Для продовження робіт у 2018 році та завершення реконструкції необхідно 12 мільйонів гривень.

Що робити далі: продовжувати реконструкцію сміттєзвалища на умовах співфінансування з обласним екологічним фондом? Шукати інші джерела фінансування? Запропонувати сільським радам взяти дольову участь у фінансуванні робіт з облаштування сучасного полігону твердих побутових відходів, яким у майбутньому можна буде користуватися разом? Ці та інші запитання стали предметом обговорення на громадських слуханнях. Присутніх, крім того, хвилювало питання, чи будуть на пирятинський полігон звозити сміття із сусідніх районів в рамках реалізації обласної Комплексної програми поводження з твердими побутовими відходами у Полтавській області на 2017-2021 роки, якою пропонується створення п’яти субрегіонів, зокрема, Північно-західного, куди входить і м.Пирятин.

Міський голова Олексій Рябоконь пояснив, що зазначеною обласною програмою затверджено стратегію розвитку сфери поводження з твердими побутовими відходами, в основу якої покладено субрегіональний підхід. Рано чи пізно субрегіони буде створено не тільки на Полтавщині, а і по всій Україні. Але на даний час мова йде виключно про реконструкцію сміттєзвалища під полігон. У зв’язку із внесенням змін до Закону України „Про відходи“, якими з 2018 року в Україні заборонено захоронювати тверді побутові відходи, Полтавська обласна рада співфінансує до двох десятків таких же об’єктів на території області.

В результаті громадських слухань більшість присутніх проголосувала за продовження реконструкції сміттєзвалища на тих же умовах співфінансування (50/50) з обласним екологічним фондом. Адже всі розуміють: щоб виконати закон, перш за все необхідно побудувати сучасний полігон, далі – на другому етапі – запровадити систему сортування відходів та облаштувати сортувальну лінію. Міський голова запевнив, що питання щодо використання полігону в майбутньому буде вирішуватися виключно із врахуванням думки громади м.Пирятин.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua